Proton Jual Saham kepada Syarikat China. Jenama tempatan iaitu Proton membuat satu kejutan apabila mereka menjual saham mereka sebanyak 49.9 % kepada sebuah syarikat dari China. Syarikat yang di maksudkan itulah Geely . Penjualan saham ini menandakan bahawa syarikat dari britain iaitu lotus tidak lagi bekerja sama dengan Proton.Proton Jual Saham kepada Syarikat China
Proton Jual Saham kepada Syarikat China

gambar sumber fb proton

Fakta Jualan Saham Proton kepada Geely .


1. Tamatnya kerja sama proton dengan lotus.
2. Tamatnya kerjasama proton di arena sukan promotoran.
3. Membuka peluang perniagaan di Negara China dalam kata lain meningkatkan peluang sedia ada di sana.
4. Akses kepada pelbagai platform dan enjin di bawah syarikat Geely .
5. Syarikat geely merupakan pemilik Volvo Car Corporation dan juga The London Taxi company .
6. Geely antara pengeluar terbesar kenderaan di China .

Yang menjadi persoalan sekarang adalah adakah Proton akan lenyap selama-lamanya .

Sejarah Proton .


Bersumberkan idean Tun Mahathir satu ketika dahulu . Proton yang di tubuhkan pada 1983. Ia berikutan Tun mahu jadikan malaysia sebagai negara perindustrian. Kemudian Proton mendekati Mitsubishi untuk mengeluarkan model kenderaan sendiri.

Pada tahun 1985 , Proton Saga telah di lahirkan. Proton Saga yang bersumberkan kenderaan asal dari Syarikat Mitsubishi menjadi perhatian ramai ketika itu. Sehingga kini proton masih menjadi kegemaran rakyat Malaysia .

Krisis Proton .


Proton mungkin tengah dalam fasa perubahan di mana pertukaran pemilikan juga berlaku. begitu juga dengan pertukaran rakan kongsi mereka untuk mereke berkerja sama. Ada pihak kata penjualan saham kepada geely ini satu kerugian besar kepada jenama negara itu. tapi kenapa tak persoalkan semasa penjualan saham kepada lotus dulu ?

Something to ponder right .

Konklusi .

Sebelum apa-apa jadi, kita semak dulu. kalau kita tahu, baru kita ulas. aku secara personally pun kurang faham bab saham ni. jadi aku nak elakkan dari mengulas. Kita harap peristiwa Proton jual saham 49.9% kepada syarikat China ini tidak menjadi projek kambing hitamlah ya.

Sebab proton umpama nadi rakyat malaysia. kita semua sayangkan proton. Anda ?

Sekian .

Post a Comment

Previous Post Next Post