30 May 2017

Biodata Fattah Amin Pelakon Hero Seorang Cinderella

Biodata Fattah Amin
Biodata Fattah Amin
Siapa tak kenal dengan Fattah Amin, cuba bagitau aku . hehe Baru-baru ini fattah amin telah berjaya memenangi Anugerah Bintang Popular Berita Harian untuk tahun 2017. Jadi aku yakin ramai yang kenal dengan Fattah amin. Berikut merupakan biodata fattah amin.



Biodata Fattah Amin

Nama Penuh : Abdul Fattah Bin Mohd Amin (Fattah Amin)
Nama Komersial : Fattah Amin 
Umur : 27 Tahun (2017 ) 
Asal : Kuala Lumpur 
Lahir : 1990 
Instagram : https://www.instagram.com/fattahaminz/?hl=en
Twitter : https://twitter.com/fattahamin


Pelakon kacak ini semakin di kenali ramai. Projek terbaru fattah amin ada drama Hero Seorang Cinderella.

Aku yakin ramai peminat-peminat fattah amin kan. jom kongsikan biodata fattah amin dengan peminat-peminat yang lain. Sama ada #FattZura atau #lofattah .

Sekian.

Read More

29 May 2017

Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan

Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan. Dah masuk bulan ramadhan, ramai yang mula mencari menu berbuka puasa yang mudah dan senang untuk di sediakan. Banyak sebenarnya menu yang boleh di senaraikan, jom aku senaraikan 5 menu berbuka puasa yang mudah di sediakan.


Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan

Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan 


1. Nasi Goreng Ayam .
2. Bihun .
3. Nasi Putih + lauk ayam goreng .
4. Nasi Putih + Kari + sayur
5. Mee atau Meggi Goreng.

Haiihh terliur habis bila baca senarai menu ni kan. Takpa sabar-sabar nanti nak buka puasa dah ni . hehehe

Antara menu lain yang boleh korang buat menu berbuka puasa adalah seperti murtabak , satay , air balang dan lain-lain. kenapa aku cakap mudah, korang nak tips tak ? hehe senang jer, korang gi beli dekat pasar ramadhan jer. hehe senang pun senang.

Aku harap Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan ini membantu korang mencari menu yang sedap dan senang untuk di sediakan. semoga ia bermanfaat untuk kita semua.

Sekian.

Read More

27 May 2017

Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah .

Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah .
Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah . 


Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah . Satu lagu baru yang di keluarkan oleh Projektor band iaitu lagu yang bertajuk lagu Aisyah. AKu dengar lagu ni masa nak pi solat terawih semalam. hehe korang dah layan lagu Aisyah ni ? kalau belum, korang layan dekat bawah ni tau .

Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah . 






Sedap pulak lagu ni kan, aku pun layan sebut Aisyah, Aisyah Aisyah jer ni . haha

Apa-apa pun satu percubaan yang baik dari lagu baru Projekto rband menerusi Lagu Aisyah ini. dah 1 juta lebih yang tonton video klip lagu ni dekat youtube. power weh !

Sekian .

Read More

25 May 2017

PROTON JUAL SAHAM 49.9 % KEPADA SYARIKAT CHINA .

Proton Jual Saham kepada Syarikat China. Jenama tempatan iaitu Proton membuat satu kejutan apabila mereka menjual saham mereka sebanyak 49.9 % kepada sebuah syarikat dari China. Syarikat yang di maksudkan itulah Geely . Penjualan saham ini menandakan bahawa syarikat dari britain iaitu lotus tidak lagi bekerja sama dengan Proton.



Proton Jual Saham kepada Syarikat China
Proton Jual Saham kepada Syarikat China

gambar sumber fb proton

Fakta Jualan Saham Proton kepada Geely .


1. Tamatnya kerja sama proton dengan lotus.
2. Tamatnya kerjasama proton di arena sukan promotoran.
3. Membuka peluang perniagaan di Negara China dalam kata lain meningkatkan peluang sedia ada di sana.
4. Akses kepada pelbagai platform dan enjin di bawah syarikat Geely .
5. Syarikat geely merupakan pemilik Volvo Car Corporation dan juga The London Taxi company .
6. Geely antara pengeluar terbesar kenderaan di China .

Yang menjadi persoalan sekarang adalah adakah Proton akan lenyap selama-lamanya .

Sejarah Proton .


Bersumberkan idean Tun Mahathir satu ketika dahulu . Proton yang di tubuhkan pada 1983. Ia berikutan Tun mahu jadikan malaysia sebagai negara perindustrian. Kemudian Proton mendekati Mitsubishi untuk mengeluarkan model kenderaan sendiri.

Pada tahun 1985 , Proton Saga telah di lahirkan. Proton Saga yang bersumberkan kenderaan asal dari Syarikat Mitsubishi menjadi perhatian ramai ketika itu. Sehingga kini proton masih menjadi kegemaran rakyat Malaysia .

Krisis Proton .


Proton mungkin tengah dalam fasa perubahan di mana pertukaran pemilikan juga berlaku. begitu juga dengan pertukaran rakan kongsi mereka untuk mereke berkerja sama. Ada pihak kata penjualan saham kepada geely ini satu kerugian besar kepada jenama negara itu. tapi kenapa tak persoalkan semasa penjualan saham kepada lotus dulu ?

Something to ponder right .

Konklusi .

Sebelum apa-apa jadi, kita semak dulu. kalau kita tahu, baru kita ulas. aku secara personally pun kurang faham bab saham ni. jadi aku nak elakkan dari mengulas. Kita harap peristiwa Proton jual saham 49.9% kepada syarikat China ini tidak menjadi projek kambing hitamlah ya.

Sebab proton umpama nadi rakyat malaysia. kita semua sayangkan proton. Anda ?

Sekian .

Read More

24 May 2017

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA ! | Lagu Menahan Rindu Nyanyian Wany Hasrita merupakan antara lagu yang trending ketika ini. Ramai yang suka menyanyikan lagu ini sebabnya ia sesuai dengan musik kegemaran rakyat Malaysia. Pasti korang na menyanyi samakan . Berikut merupakan LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !
Lirik Lagu Menahan Rindu Nyanyian Wany Hasrita
**gambar sumber Facebook

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !




Sejenak Ku termenung
Awan Pun mulai murung
Tiada Siulan siulan burung burung

Menemani Hari ku
Menemani Sepi ku
Tersiksa Angkara menanggung rindu

Oh angin
Kau kirimkan kalimah kasihku
Agar dapat ku dengari kalamnya berbunyi

Biarpun sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu

Oh Angin
Kau Kirimkan kalimah kasihku
Agar Dapat ku dengari kalamnya berbunyi

Biarpun Sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu
Menahan Rindu

Sedap juga lirik lagu Menahan Rindu ni kan . hehe

Amacam, boleh karoks lah lepas ni kan. hehe Suara Wani Hasrita juga di katakan seakan-akan suara Dato Siti Nurhaliza dan Siti Nordiana. Bagi aku pun, suara dia sama mungkin sebab genre yang di bawah juga sama.

Jom Share LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA ! ni dekat group whatsapp korang atau pun group smule korang ke. Nanti boleh karok ramai-ramai . hehehe

Sekian.


Read More

23 May 2017

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA !

Peminat Fattah Amin dan Fazura yang tak sabar-sabar menanti Drama Hero Seorang Cinderella yang akan mula tayangannya pada 22 Mei ini. Dengar cerita mereka dah siap sedia untuk serang Twitter dengan #Heroseorangcinderella . Sebelum tu , jom kita berkenalan dengan Pelakon Drama Hero Seorang Cinderella .

Dengar cerita, pelakon drama ni power-power . hehe

Pelakon dan sinopsi Drama Hero Seorang Cinderella
Pelakon dan Sinopsis Drama Hero Seorang Cinderella

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA !

Senarai Pelakon : Fattah Amin, Fazura, Uqasha Senrose, Zizie Izette, Iswan Ismail, Jasmine Suraya , Eddie

SINOPSIS DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA

**Akan di update kemudian

Kesemua mereka mempunyai kelebihan masing-masing yang menjadi kekuatan dalam lakonan mereka. Rasa tak sabar lak nak tengok Fazura berlakon jadi seorang cinderella. Korang tahu tak yang Cinderella yang di maksudkan ini adalah kerana wajah fazura atau Medina nama dalam drama ini yang selamba dan straight foward.

selain nampak macam tiada perasaan seperti seorang cinderella. Sesuailah dengan tajuk drama ni Drama Hero Seorang Cinderella.

itu antara serba sedikit mengenai Drama Hero Seorang Cinderella.

Ada ke peminat Fattah Amin dengan Fazura yang baca entri ni ? Jom komen di ruangan komen ! korang tulis " Saya " pun dah cukup . hehe

Barisan PELAKON DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA ini sememangnya hebat di tambah pula dengan drama ini di arahkan oleh Micheal Ang seorang pengarah drama terkenal tanah air. Mesti korang kena tengok drama ni. kalau tidak rugi jer. hehe

Sekian .

Read More

PANDUAN LULUS MUET DENGAN CEMERLANG !

Teruja bila nama sendiri naik untuk mengambil peperiksaan muet , itulah perkara pertama yang aku rasa bila mula-mula nak ambil Muet. Tapi masa tu, aku tak pandai sangat. Banyak sungguh kekurangan aku yang aku perlu tampung. Sebagai seorang pelajar, kita kena ada panduan untuk lulus Muet dengan Cemerlang.

Ia sebagai tambahan untuk memastikan kita lulus muet . Itu yang paling penting.


Lulus Muet dengan cemerlang
Panduan lulus muet dengan cemerlang


PANDUAN LULUS MUET DENGAN CEMERLANG ! 


Nak masuk dewan peperiksaan muet, kena ada banyak senjata, selain dari alat tulis, ilmu bahasa inggeris kena penuh di dada. kalau tak penuh, takut korang meloncat je bila tak pandai jawab soalan peperiksaan kan. hehe


LULUS MUET BAND BERAPA ? 


Setakat pembacaan aku mengenai lulus muet band berapa ini , tak ramai yang cakap ia ada lulus atau gagal dalam Muet. Sebenarnya dia lebih kepada kau nak ambil bidang apa nanti, maka band yang kau dapat tu mesti layak dengan bidang yang kau nak mohon.

Kalau biasanya band 3 tu kira okaylah.


Grade Muet untuk lulus muet dengan cemerlang
Gred Muet untuk lulus muet dengan cemerlang

Ini ada huraian mengikut gred muet yang di keluarkan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia .

BAND MUET YANG LAYAK MASUK UNIVERSITI ?


Bagi memastikan anda layak masuk ke universiti, keputusan Muet mestilah mengikut perkara di bawah ini .


  • Bidang Sastera dan sains sosial - Band 2 

  • Bidang Sains, Teknologi, kejuteraan dan Matematik - Band 3

  • Undang-undang dan Perubatan - Band 5 .


**ia di tingkatkan selepas 2015 seperti yang di bentangkan oleh DS Najib dalam Bajet 2015.

Selain itu, korang kena tengok juga bidang apa yang korang nak ambil. Sebabnya ada bidang yang dah ada specifik kelayakan yang mereka minta. jadi patuh dan ikutlah apa yang di minta .

LULUS MUET DENGAN CEMERLANG .


Berbalik kepada tajuk asal entri ini, korang nak tak aku bagi satu panduan yang mampu untuk membantu korang lulus muet dengan cemerlang. Mesti korang nak tengok ahli keluarga korang bangga dengan korang kan.

Mak ayah tersenyum, adik di rumah happy bila tengok akak dan abang dia dapat band 6 dan bukannya Ben 10 . Hahaha . nak tak ? korang mesti dapatkan panduan lulus Muet ini secepat mungkin sebelum korang masuk dewan exam.

Aku yakin yang panduan ini akan membantu korang dalam exam Muet kerana penulisnya merupakan pemeriksa kertas bahasa Inggeris yang berpengalaman. Jadi, korang kena grab benda ni .

Bagi yang berminat, boleh dapatkan di bawah .

Dapatkan di sini - Panduan lulus Muet dengan cemerlang .

Korang nak banggakan mak ayah tak dengan result Muet yang letop letop ? mestilah nak . Jadi dapatkan panduan ini untuk bantu korang lulus dengan cemerlang nanti. Mesti bila korang dah lulus nanti, adik-adik korang akan bangga dan jadikan korang sebagai role model untuk diorang lak lepas ni kan.

Penutup .

Banyak dah aku membebel mengenai panduan lulus muet dengan korang hari ini. Selebihnya aku serahkan dekat korang untuk buat keputusan sendiri mengenai masa depan korang. Nak berjaya kena berkorban.

Berhenti guna duit study untuk benda yang tak berfaedah. Fokus ! nak exam ni buat cara nak exam. Kalau perlu panduan , dapatkan segera panduan. tak yah habiskan duit untuk girlfriend dan boyfriend korang tu. nanti dia berjaya, korang yang melangut bagaikan ikan termenung asyik termenung ja. hehe

Aku ucapkan semoga berjaya ! dan teruskan usaha.

Sekian .

Read More

22 May 2017

SENARAI PEMENANG GEMA GEGARVAGANZA 2017 !


pemenang gema gegarvaganza 2017
Senarai pemenang gema gegarvaganza 2017. gambar facebook



Minggu Akhir Gema gegarvaganza menyaksikan persembahan mantap dari kesemua pasukaan yang bertanding. Pasti ramai yang ternantikan siapakan bakal juara gema gegarvaganza 2017. Sejak dari minggu pertama lagi senarai pemenang gema gegarvaganza 2017 menjadi sebutan ramai. Tapi semua buntu, seba

bnya ramai sangat yang power-power dalam Gema gegarvaganza musim ini

Berikut merupakan Senarai Pemenang Gema Gegarvaganza 2017 .

SENARAI PEMENANG GEMA GEGARVAGANZA 2017 !


Juara : UNIC
Naib Juara : Hijjaz
Tempat ketiga : Mirwana
Tempat ke empat : Azmi 
Tempat ke lima : Hafiz hamidun
Tempat ke enam : Saujana

Anugerah Irama Terindah : Azmi

Persembahan pilihan penonton : Hijjaz .

Tahniah di ucapkan kepada semua pemenang Gema Gegarvaganza 2017 yang telah memberikan persembahan terbaik dalam Musim pertama ini. 

Sungguh , pengorbanan kalian membantu kami mengenal Tuhan.

Moga rezeki kalian bertambah murah selepas bergelar  SENARAI PEMENANG GEMA GEGARVAGANZA 2017 ! . Tahniah sekali lagi dan teruskan medium dakwah anda kepada masyarakat .Sungguh anda adalah emas yang begitu bernilai untuk ummah .

Sekian .

Read More

19 May 2017

SENARAI PESERTA KONSERT KOMEDI ( ASTRO ) !

Rancangan Konsert Komedi yang mula di tayangkan sejak minggu lepas bagi menggantikan Maharajalawak Mega 2017 yang sudah habis . Konsert komedi ini menghimpunkan pelawak-pelawak terkenal bagi menyertai konsert ini. Selain itu, mereka juga akan di gandingkan dengan artis penyanyi untuk membuat persembahan bersama-sama.


Konsert komedi
Gambar peserta konsert komedi sumber facebook


SENARAI PESERTA KONSERT KOMEDI ( ASTRO ) !


1. Senario
2. Sepahtu
3. Bocey
4. Zero
5. Shiro
6. Nabil
7. Baik Punya Cilok.
8. Ac Mizal & Friends

Format Konsert Komedi !


Setiap minggu akan ada persembahan berbeza setiap kumpulan. Mereka di beri peluang untuk mengendalikan program tersebut sendiri bersama dengan artis jemputan mereka . Jadi korang kena tunggu tiap minggu untuk tahu siapa yang akan buat persembahan .

Giliran Konsert Komedi !


1. Sepahtu
2. Ac Mizal and Friends.

Live streaming Konsert Komedi !


Koran boleh menonton live streaming konsert komedi secara langsung di Astro Warna. Kalau ada live di youtube atau facebook , nanti admin update kemudian ya.

Penutup .

Semoga berjaya buat semua senarai peserta konsert komedi warna. dah macam program realiti pulak aku buat ni kan . hehe sebenarnya program ni tiada penyingkiran pun. sekadar persembahan lawak dari otai-otai lawak kita sahaja.

Sekian .

Read More

17 May 2017

VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !

Dalam satu rancangan Transformasi Nasional T50 yang diadakan bersama anak seni , Dato seri Najib mengupas pelbagai benda mengenai T50 yang di bawanya. Namun , kali ini ada satu kelainan di mana David teo kena tampar dengan Mat Over . Kita tahu yang TN5O yang diadakan secara dialog ini merupakan rancangan dialog dua hala di antara penonton dan juga kerajaan. tak sangka pula sampai macam tu sekali berlaku. jom tengok video viral david teo kena tampar dengan mat over depan najib !
VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !
Gambar sekadar hiasan sumber google [ video david teo kena tampar dengan mat over ]

VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !

Ini video david teo kena tampar . sumber facebook Che det


Kalau tak leh tengok , korang tengok di sini - video

Video selepas kejadian , Mereka berdamai . Sumber video dari friends of PDRM




Mungkin ada soalan kontroversi yang di tanya oleh David teo kot. aku tak tengok rancangan TN 50 ni.

Entahlah kenapa sampai nak kena tampar dalam rancangan live macam ni ?

Korang cuba tengok VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !, apa pendapat korang mengenai kelakuan mat over ni? semangat melayu atau saja nak tunjuk hero ? atau soalan kontroversi oleh david teo yang menjadikan suasana tegang ?

Fuhh bahaya ni.

Sekian .

Read More

WAKTU IMSAK DAN BUKA PUASA 2017 NEGERI JOHOR !

Memasuki bulan puasa, mesti ramai yang tercari waktu imsak dan waktu berbuka puasa 2017 . Dua waktu penting ini kena di jaga sepanjang bulan puasa. Waktu imsak sebagai persedian untuk memulakan puasa manakala waktu berbuka sebagai menutup ibadah puasa pada hari terebut. berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan buka Puasa untuk Negeri Johor .


WAKTU IMSAK DAN BUKA PUASA 2017 NEGERI JOHOR !



Insyaallah, kita akan memulakan puasa ramadhan untuk tahun 2017 adalah pada tanggal 27 Mei 2017 ini. Jadi , kita kena tahu waktu berbuka dan waktu imsak untuk memudahkan kita beribadah ketika bulan puasa nanti .


waktu imsak dan buka puasa negeri johor 2017
Waktu imsak dan buka puasa 2017 negeri johor

Info waktu imsak dan buka puasa negeri johor ini dari jabatan Mufti Johor.

Tips bulan puasa ,


Perbanyakkan amalan kita yang baik-baik sahaja . Sebabnya pahala akan di lipat gandakan dalam bulan ramadhan ini. Masa nilah kita nak berubah dan bertaubat untuk kembali ke pangkal jalan. Teruskan berdoa dan banyakkan berdoa.

Bulan puasa juga jangan banyak membazir tau. itu amalan syaitan.. kalau buat, nanti kena ikat. hehehe

Semoga dengan perkongsian ini akan memudahkan kita untuk beribadah di dalam bulan ramadhan nanti. Minta tolong korang share WAKTU IMSAK DAN BUKA PUASA 2017 NEGERI JOHOR ini dengan kawan-kawan .

Untuk memudahkan mereka juga sempena bulan puasa yang mulia ini . Selamat berpuasa.

Sekian .

Read More

16 May 2017

LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN ! SEDAP SUARA AIMAN TINO !

Lagu raya Aiman Tino merupakan lagu terbaru nyanyian beliau . Lagu tersebut bertajuk Lara dalam kehidupan. Lagu ini menambah kemeriahan yang akan berlaku pada bulan syawal nanti. Tapi jangan lupa, puasa dulu tau ! hehehe

Lagu raya Aiman Tino
lagu raya aiman tino - lara dalam kerinduan


Pasti ramai yang nak tengok lagu raya aiman tino kan. Jom layan video di bawah !

LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN !




Komen .

Bila dengar lagu ni, secara automatik teringat abah dengan mak di rumah. Sentiasa terbayang wajah mereka bila menjelang hari raya. Setiap dari kita punya mak dan abah. hargailah mereka selagi mampu bukan semata-mata hari raya sahaja .

LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN ini memberi kesedaran kepada kita supaya sentiasa ingat kepada ibu dan ayah. Aiman juga tekan kan perasaan sedih dalam kerinduan bila berjauhan dengan mak dan ayah .

Mesti ramai yang suka LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN , kalau korang suka, apa kata share lagu ni dekat ibu dan ayah korang. atau pun kawan-kawan korang yang ada di perantauan. Mesti diorang nangisnya. hehe

Sekian .




Read More

13 May 2017

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! HEBATNYA PELAKON NI !

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! | Drama yang sedang hangat di tayangkan di tv 3 pada setiap jumaat hingga sabtu ini merupakan Drama Cucu Tauke Beras. Drama 20 Episod ini di bintangi oleh Zahirah Macwilson dan Azrel Ismail . Berikut merupakan PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS !



Drama Cucu Tauke Beras
Drama cucu Tauke Beras



PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS !


Tarikh Mula Tayangan : 15 April 2017
Waktu Tayangan : Jumaat-Ahad, 7 malam
Saluran Siaran : TV3
Senarai Pelakon : 


Zahirah Macwilson
Azrel Ismail
Tania Hudson
Ariff Aziz
Idris Mat Diah
Catriona Ross
Zizan Nin 

SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS !




Seronok tengok drama ni, sebabnya banyak melibatkan suasana kampung tanaman padi dan boleh di katakan suasana orang lama lah kata kan. kita siap boleh mengimbau kenangan di kampung dulu-dulu. hehehe

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! sentiasa memberikan yang terbaik. ada tak yang meminati drama ni ? Jom komen di ruangan komen. korang suka atau tak lakonan Zahirah Macwilson dan Azrel Ismail ni ?

Sekian .

Read More

11 May 2017

HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM ! - HEBATNYA BULAN MULIA INI .

Memasuki bulan Sya'ban sememangnya menjadi penantian bagi ummat islam kerana bulan Sya'ban mempunyai kelebihan tersendiri yang memberi peluang kepada kita untuk beribadah dengan lebih baik. Bulan Sya'ban juga merupakan bulan terakhir sebelum memasuki bulan ramadhan al mubarak. jadi sudah kah kita bersedia untuk memasuki bulan ramadhan ?

kelebihan bulan Sya'ban
Masjid antara tempat yang menjadi tumpuan dalam merebut kelebihan bulan sya'ban


Pasti ramai yang tertanya-tanya mengenai HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM ! , jom kita sambung baca di bahagian bawah ini ya .

HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM !


Antara hadis yang di keluarkan di facebook Bahagian Dakwah JAKIM mengenai bulan Sya'ban yang menarik minat aku adalah seperti berikut :

Drpd Anas berkata : Ditanya Nabi صلى الله عليه وسلم : "Puasa apakah yang terlebih afdhal selain Ramadhan?" Maka Nabi berkata : " Puasa di Bulan Sya'ban kerana mengagungkan Bulan Ramadhan." (HR Tirmizi)
"..Demikian (Bulan Sya'ban) manusia melupainya yang berada antara Rejab dan Ramadhan . Bulan di mana diangkat segala amal kepada الله تعالى Rabb sekelian alam. *Maka aku suka bahwa diangkat amalku dalam keadaan aku berpuasa."* (HR Nasaa-i)
"Apabila adalah malam Nisfu Sya'ban, maka hendaklah kalian menghidupkan malamnya dan berpuasa di siangnya." (HR Ibnu Majah)
" ...Maka الله تعالى akan mengampuni sekelian manusia (pada malam Nisfu Sya'ban) kecuali yang menyengutuiNya dan yang bermusuhan." (HR Ibnu Majah)


Subhanallah, banyak sebenarnya kelebihan bulan Sya'ban yang mungkin kita terlupa atau melupakannya dengan sengaja . Banyak amalan yang mampu di lakukan ketika bulan sya'ban ini untuk mendapatkan keredhaan Allah semata-mata .

Kesimpulan 


Perbanyakkan amal ibadah di dalam bulan Sya'ban agar kita tidak kekok untuk melakukan ibadah di dalam bulan ramadhan nanti. Perbanyakkan juga doa supaya di panjangkan usia kita untuk bertemu dengan ramadhan dan Sya'ban pada tahun hadapan .

Semoga HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM ! membantu meningkatkan semangat kita untuk terus berusaha dan beribadah kepada Allah. Ingat ! niat kena ikhlas semata-mata kerana Allah .

Sekian .

Read More

09 May 2017

CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !

CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !


CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE ! || Baru-baru ini terlintas pula bila tengok timeline ,tapi tak ada pun update mengenai page-page yang kita like . kadang-kadang tu kita dah like lama dah tapi tak muncul pun dekat Timeline. Jadi nak buat macam mana kan ?

PUNCA PAGE/ POST FACEBOOK TAK MUNCUL DI TIMELINE !

1. Tak ada engagement di post tersebut. Maksudnya orang tak like post yang kita buat di facebook .
2. tak ada komen di post tersebut.

CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !


1. Buka page yang korang like ! sebagaii contoh facebook.com/kataubaid.
2. Klik dekat bahaian following dan pilih see first atau pun get notification.


CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !

3. selesai.

Cara ni adalah bagi memboleh kan korang baca maklumat dari page yang korang like tu. Mungkin sesetengah page tak bnyak like atau komen yang menyebabkan page tersebut tak lalu di Timeline kita.

Antara page yang selalu masuk Timeline adalah Penmerah[dot]com , siakap keli dan sebagainya. tengok sahaja berapa ribu orang komen dekat sana kan. jadi lebih mudah untuk page tersebut muncul di Timeline kita.

Selesai .

Harapnya CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE ! ini membantu korang untuk mendapatkan maklumat dari page yang korang suka tu ya. jangan lupa like page blogpadu tau di bahagian kanan anda.

Sekian.











Read More

OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH !

Drama lakonan Gambit Saifullah dan Elvina mohammad yang bertajuk Drama Shhh I love you . Drama yang sedang hangat di tayangkan di tv3 ini mendapat liputan yang agak banyak dari kalangan peminat. Kalau korang perasan ost drama ni pun sedap tau lagu dia. Lagu Kisah Cinta Nyanyian Asfan ni memang best !.  berikut merupakan OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH !


OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH !
Kisah Cinta by Asfan Shah , gambar sumber google.

OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH ! 



Tajuk lagu : Kisah Cinta
Penyanyi : Asfan Shah

Musik Video Kisah Cinta by Asfan Shah !





Terlayan pula lagu sedap dari Asfan ni .

Bagi yang menonton drama ini pasti OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH ! ni mengusik jiwa korang dengan lirik yang menarik dan bermakna. ada tak peminat Asfan ni ? ce say " hye " !

Sekian .

Read More

06 May 2017

GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA ! CANTIK KAN !

GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA ! | Baru-baru ini, Oppo Malaysia telah melancarkan satu edisi baru dari rangkaian Oppo R9s iaitu Oppo R9s Black Edition . Edisi baru ini di katakan lebih menarik dan mempunyai beberapa kelengkapan baru berbanding edisi sebelum ini.

Tetapi tumpuannya masih kepada Warna Oppo r9s black edition ini berbanding spesifikasi telefon berkenaan. Jom layan GAMBAR OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !

GAMBAR OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !
Oppo R9s Black Edition


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !
Oppo R9s Black Edition


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !
Gambar Oppo R9s Black Edition


HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !


RM 1, 828

Harganya memang menarik perhatian terutamanya yang betul-betul meminati jenama oppo. Antara kelebihan memiliki telefon bimbit jenama oppo ini adalah telefon ini mempunyai kamera yang sangat berkualiti dan akan memberi anda kepuasan menggunakan camera yang di sediakan.

Bagi yang berminat boleh dapat kan di sini - Oppo R9S Black edition !

Oppo R9s black edition ini juga memperkenalkan duta rasmi mereka untuk model tersebut iaitu Nealofa ! wajah cantik bersama dengan handphone cantik. mesti meletop- letop punya lah . hehehe siapa perasan yang Oppo juga penaja rasmi Maharaja lawak Mega !


neelofa
Neelofa Duta Oppo R9s Black Edition

Penutup .

Memang menjadi idaman untuk memiliki jenama oppo ni, kalau korang jenis yang minat design lawa-lawa, oppo juga mempunyai design seakan-akan jenama terkenal iaitu I phone. ada yang cakap, dari beli iphone , baik beli oppo. hehehe

Semoga entri GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA ! membantu korang membuat penilaian yang terbaik mengenai edisi terbaru jenama oppo yang berada di pasaran ini. selamat membeli !

Sekian .

Read More

05 May 2017

CARA MUDAH TOP UP RM30 CELCOM DENGAN LAZADA - TAK PERLU BELI DEKAT KEDAI !

Ya.

Selalunya , ramai yang menggunakan cara top up yang manual. Dan sampai sekarang masih ramai yang belii top up di kedai runcit. Betul tak ?

Sekarang ni aku nak ajar korang untuk top up number celcom korang dengan lazada . Mudah dan cepat cara ni .


Pertama korang kena ada number celcom .

kedua korang kena ada Online banking. aku yakin ramai dah ada kan.

top up celcom
Top up simckad celom


Ketiga buka link Lazada ni .

link ni untuk Celcom RM 30 SAHAJA !

Lepas tu , buat pembayaran macam korang beli barang dengan lazada .

Lepas buat pembayaran, korang tunggu kejap untuk proses transfer top up celcom ke telefon bimbit anda.

Cara ni Susah ?

Tak lah, mudah ja cara top up dengan lazada ni . korang hanya kena ada depan laptop dan kena ada duit dalam bank korang tu jer.

Tak payah dah nak keluar rumah pergi kedai.

kedai pulak tutup.

haah sudah !

dah tak boleh top up kan.

jadi gunalah cara mudah top up rm 30 celcom dengan lazada ni .

Semoga bermanfaat.

SILAKAN SHARE !

Sekian .

Read More

04 May 2017

KENAPA KITA SELALU FIKIR YANG BUKAN - BUKAN ! SUSAH BETUL NAK SANGKA BAIK !

KENAPA KITA SELALU FIKIR YANG BUKAN - BUKAN ! | Masalah bagi manusia adalah otak kita selalu berfikir yang bukan-bukan mengenai satu perkara. Sebagai contoh , kita berjalan di dalam mall dan kita lihat ada orang seakan-akan melihat kita. kita mula fikir yang bukan-bukan. tapi bila di amati sedalam-dalamnya , rupanya dia lihat orang lain. bukan kita.
fikir bukan bukan ketika mengandung
Raisya pun suka fikir bukan bukan


Kadang-kadang rasa stress pun ada sebab kita selalu fikir bukan-bukan. KENAPA KITA SELALU FIKIR YANG BUKAN - BUKAN ?

Jawapannya adalah kita tidak asuh otak kita untuk bersangka baik. Pemikiran kita perlu di kawal dan di asuh agar mengikut panduan yang di tetapkan. kalau kita tak didik diri kita , macam mana kita nak melakukan perkara tersebut betul tak ?

Sebagai contoh ,

Kita kena didik diri kita untuk bersangka baik dengan orang lain. kalau kita tak didik diri kita, mana mungkin diri kita tahu nak handle bila berhadapan dengan situasi macam tu.

Faham ?

Sama juga dengan over thingking ataupun terlalu fikir benda yang bukan-bukan . Kita kena belajar kontrol emosi kita agar sentiasa terjaga dari terlalu berfikir yang tak elok mengenai sesuatu perkara. kalau tidak memang susah kita nak " berubat " nanti .

Fikir bukan -bukan terhadap pasangan !


Inilah masalah utama bagi orang perempuan. dia akan sentiasa fikir yang bukan-bukan terhadap pasangannya sendiri. walaupun dah di terangkan kepadanya hal yang sebenar pun, dia masih tak percaya . betul tak orang perempuan ?

Mungkin ini sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelak diri dari di tipu kot. hehe

Kalau boleh elakkan dari terlalu bersangka yang bukan-bukan. aku bimbang, hubungan anda dengan pasangan akan ada masalah nanti .

TIPS ATASI MASALAH SELALU FIKIR BUKAN - BUKAN !


1. Didik hati untuk bersabar .
2. Cuba bersangka baik .
3. Dapatkan penjelasan dari orang tersebut .
4. didik minda agar tidak bersangka buruk.

Cubalah, aku bagitau korang ni, ia memang makan masa. lebih lama korang usaha menyebabkan korang akan makin matang dan mudah handle bila selalu fikir bukan-bukan .

 

Penutup


Nak bersangka bukan-bukan itu boleh tapi jangan berlebih-lebihan . nanti orang muak dengan kita pun satu hal. Kita pula akan penat dengan diri kita sendiri. hehe betul tak ? orang yang penat dengan sebab terlalu berfikir yang bukan-bukan sahaja yang tahu perasaan tu penat macam mana kan . hehe korang pernah alami macam tu ?

Jom share entri KENAPA KITA SELALU FIKIR YANG BUKAN - BUKAN ! SUSAH BETUL NAK SANGKA BAIK ! dengan rakan-rakan anda yang ada masalah over thinking ni. kesian dekat diorang nak handle masalah ni kan.

Sekian .

Read More

03 May 2017

BIODATA HAFREEZ ADAM PELAKON HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI ! HENSEMNYA DIA !

Pelakon kacak dan hensem ini merupakan pelakon drama shhh... i love you dan juga Drama Hikayat Cinta Si Pematah Hati . Nama pelakon yang di maksudkan itu adalah Hafreez Adam. Beliau yang sudah mula berlakon sejak beberapa tahun dahulu kembali menghiasi drama-drama tempatan sebagai peneraju utama. Berikut merupakan BIODATA HAFREEZ ADAM PELAKON HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI !



gambar hafreez adam

BIODATA HAFREEZ ADAM PELAKON HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI !


Nama penuh : Hafreez Adam Aizat bin Zahalan
Nama Artis : Hafreez Adam
Asal: Kuala Lumpur
Umur: 27 tahun (2017)

Beliau merupakan antara pelakon yang banyak membintangi drama tempatan. Selain wajahnya yang kacak , Hafreez adam juga terkenal dengan kejayaan membawa watak penting dalam setiap drama lakonan beliau sejak dari dulu lagi .

Bagi yang menonton drama Shhh... i love you dan Drama Hikayat Cinta si pematah hati, pasti kenal dengan Hafreez ni kan. amacam seronok tak dapat baca BIODATA HAFREEZ ADAM PELAKON HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI ! . Paling stress tengok lakonan dia dalam Drama Shhh.. i love you. haha psycho habis kan. hehe

Sekian .

Read More

02 May 2017

PANDUAN CARA BORONG BARANG DARI CHINA SECARA ONLINE !

PANDUAN CARA BORONG BARANG DARI CHINA SECARA ONLINE ! | Mesti ramai yang pernah dengar mengenai borong barang dari china . Atau mungkin ada kawan-kawan kita yang rajin ke China sebab nak beli barang murah dari sana . Negara China sememangnya terkenal dengan barang yang murah dan mudah untuk di dapati . Pernah tak korang terlintas nak tahu bagaimana cara borong barang dari china ?



borong barang dari china

CARA BORONG BARANG DARI CHINA SECARA ONLINE ! 


Ramai juga yang kena TIPU dengan pemborong barang dari china. Antara pengalaman pembeli yang menyedihkan adalah :

1. Order barang tapi barang tak sampai .
2. Barang sampai tapi tak boleh pakai .
3. tersalah pilih stok

dan lain-lain lagi . Aku yakin ramai kecut perut bila dengar pengalaman yang sedih ni kan. ada satu tips untuk anda yang nak elakkan dari di tipu pembekal , iaitu Rahsia Taobao ! apa tu ? sabar teruskan membaca .

Sebenarnya, banyak medium untuk korang borong barang dari china sama ada korang beli direct di sana atau secara online. dan tujuan utama aku hari ini adalah untuk berkongsi mengenai Cara borong barang dari china secara online .

Kenapa Online ?


Sebabnya, kosnya lebih murah . korang tak perlu beli tiket flight pergi dan balik. Hanya duduk depan laptop dan buat pembelian dari atas talian . Aku yakin ramai yang suka cara ni tengah tersenyum malu sebab aku memahami isi hati korang. cececece

barang dari china
ada macam minho tak korang senyum ? hehe


hahaha

Aku pun malas juga nak pergi ke china untuk beli barang, nak angkut bawa balik lagi satu hal kan. hehe baik inilah yang aku maksudkan dengan rahsia Taobao ! Apa taobao ni  ?

Taobao merupakan satu laman web perkhidmatan online yang seakan-akan lazada .Yang paling penting ia boleh kan anda beli barang dengan kuatiti yang banyak dan murah. sebab itulah aku pilih rahsia taobao, ia akan memudahkan korang borong barang dari china .

TAPI !

Sebelum korang terus ke laman web taobao.com tersebut, korang kena tahu trick dan tips supaya korang tak kena tipu oleh peniaga yang ada dalam laman web tersebut. Aku cadangkan satu panduan Rahsia taobao sebagai rujukan kepada korang .

Dapatkan Rahsia Taobao sebagai persediaan untuk kejayaan bisnes anda. Nak elakkan dari bisnes anda rugi, kita kena study dulu macam mana perjalanan bisnes orang yang pernah menggunakan Taobao.com ni.

Dengar cerita, penulis rahsia taobao ni sendiri pernah kena tipu masa awal-awal dia mula borong barang dari china. Dari situlah dia atasi masalah tersebut dan kemudian berjaya ! dia berjaya borong barang dari china .

Bagi yang berminat nak dapatkan rahsia tersebut, boleh dapatkan di sini - Panduan Cara borong barang dari China .

 

Ada bonus dari penulis untuk yang mendapatkan panduan tersebut. Dia bagi panduan macam mana nak UNTUNG dari barang yang korang borong dari china tu ! wow ! nampak tak bila orang berpengalaman kongsi tips, mesti akan ada bonus untuk yang dapatkan tips tu kan.

Jadi, dapatkan segera dan secepat mungkin. jangan biarkan orang lain mendahului anda . Pastikan anda mampu untuk menerokai pasaran China sebagai persediaan anda untuk menjadi Jutawan ! mana tau rezeki anda kan. yang penting kena usaha !

Kesimpulan


Nak kaya dan berjaya kena ada usaha, dapatkan panduan secara terus dari orang yang berpengalaman agar kita tak ulang balik kesilapan yang mereka lakukan satu ketika dahulu. kita pilih jalan yang sama dengan mereka, mereka jalan dahulu, jadi mereka tahu onak duri dalam perjalanan tersebut.

Takkan korang nak pijak duri yang pernah di pijak orang lain ? sedangkan dia dah bagitau ada duri . kaan. begitulah perumpamaannya. Semoga PANDUAN CARA BORONG BARANG DARI CHINA SECARA ONLINE ! membantu korang untuk berjaya dalam bisnes korang dan membantu korang untuk menguntungkan lagi poket-poket anda ! nak share sikit dengan aku ya. hehehe

Sekian.

Read More

01 May 2017

GAMBAR TUNANG REMY ISHAK ! REMY ISHAK DAH BERTUNANG !

GAMBAR TUNANG REMY ISHAK ! | Disebabkan ramai yang bertanya mengenai adakah remy ishak bertunang hari ini dan siapakah tunang remy ishak , jadi aku kongsikan sedikit mengenai majlis pertunangan mereka . Ezza Yusof merupakan tunang kepada remy ishak , beliau juga merupakan pengasas kepada 2morrowbridestory. Jom tengok GAMBAR TUNANG REMY ISHAK !

GAMBAR TUNANG REMY ISHAK !




GAMBAR TUNANG REMY ISHAK !

GAMBAR TUNANG REMY ISHAK !


*gambar sumber beutifulnara dan harian metro

Tahniah di ucapkan kepada remy ishak atas pertunangan mereka. semoga bahtera pertunangan berakhir dengan sebuah bahtera perkahwinan.

Melepas sudah awek-awek di luar sana. hehehe amacam , cantik tak GAMBAR TUNANG REMY ISHAK ? tahniah buat mereka berdua sekali lagi . sama cantik dan sama padan. Tahniah !

Sekian .

Read More