BLOG ANDA KENA GOOGLE PENALTY ?

BLOG ANDA KENA GOOGLE PENALTY ? | Pertamanya mungkin kita jarang baca mengenai google penalti ini sebabnya jarang nampak blog bahasa melayu yang menceritakan mengenai google penalty . Aku pun cari juga untuk mengetahui apa itu google penalty . tetapi sayangnya semua artikel dalam bahasa inggeris . susah sikit nak faham . tapi jangan risau , aku cuba buat kesimpulan dari apa yang aku baca .


BLOG ANDA KENA GOOGLE PENALTY ?


SEBAB APA BLOG ANDA KENA GOOGLE PENALTY ? 

1. Content .

Google menitik beratkan content . content yang tidak di layan oleh google adalah content copy paste atau duplicate content . kalau blog korang di kesan buat demikian , kemungkinan blog korang jatuh ranking adalah tinggi .

Google anggap blog ini sebagai tak berguna .

Selain dari copy paste, content yang tak cukup juga berkemungkinan untuk di tendang ke page bawah . Content yang tak cukup adalah content yang terlalu ringkas .

TIPS 

Update kontent blog , pasti anda letakkan diri anda dalam diri pembaca. gunakan teknik WH Question . :)

2. Backlink

Aku kurang mahir sikit bab back link ini .

Cumanya aku nak bagi tahu , ramai blogger luar negara yang notice baru-baru ini Google ada update algorithm mereka . Jadi hampir kesemua blog melalui penurunan trafik yang mendadak .

Apa itu Google Algorithm ?

Google Algorithm ni adalah kaedah yang di guna pakai oleh Google dalam menentukan ranking sesebuah blog atau lebih mudah ia dikenali sebagai Page Rank .

Sebagai contoh , bulan januari 2017 google ada melakukan update algorithm mereka . Jadi kesemua blog seperti di index semula sehinggakan ada blog yang biasa di first page google jatuh ke page ke 4 dan 5 . ini mungkin di sebabkan 2 faktor yang aku bagitau dekat atas .

Google atau robot mereka menganggap blog tertentu sebagai tidak kuat dari segi content ataupun backlink . tetapi lama kelamaan benda ini akan pulih seperti sedia kala .

MACAM MANA NAK TAU BLOG KENA GOOGLE PENALTY ATAU TIDAK ?

1. Traffik jatuh mendadak . (semak google analytic anda . cuba tengok trafik bulan januari dan comparekan dengan bulan oktober hingga december . tengok perbezaan yang ketara )

2. Blog tak masuk first,second dan third page google . * blog korang akan ada selepas 50 buah blog lain .

3. Check MAIL di webmaster tool anda . kalau ada warning , itu take note lah ya . kalau tak da mungkin faktor lain yang menyebabkan traffik blog anda jatuh .

Tetapi bukan semua blog kena google penalty . hanya kemungkinan blog anda mengalami situasi yang sama mungkin akan terkena google penalty .

Kita hanya prepare untuk sebarang kemungkinan .

Cara tengok google update Algorithm ?

Rujuk laman web ini - Google Algorithm Update

CARA KEMBALIKAN BLOG KE ASAL ?

1. Improve content blog .
2. Apply SEO
3. Share di media sosial .

Blog yang kena google penalty ini mungkin tak lama dan selamanya kalau korang terus update dan guna teknik Seo seperti biasa . tapi blog aku pun ambil masa 3 bulan jugalah nak hidup balik . hahaha apa-apa pun kena banyak bersabar dan terus berusaha .

Aku rasa macam berterabur ja kan aku tulis hari ini . aku harap korang faham lah kan . Google selalu update algorithm dia tanpa beritahu . jadi kita kena rajin dan alert dengan traffik blog kita . Semoga entry mengenai google penalty ini bermanfaat untuk kita semua .

teruskan update blog , nanti trafik akan kembali macam biasa balik . * kalau tak faham, komen dekat bawah. nanti aku jawab  ya .

Sekian .

3 comments.. read them below or add one

Fhatin Amelia Fhatin Amelia March 12, 2017
ohhh hehe banyak lagi kena belajar ni nampaknya [-(
lokman amirul lokman amirul March 12, 2017
terima kasih dgn info ini...
SN Farhana Abdul Aziz SN Farhana Abdul Aziz March 13, 2017
Very good info. TQ for sharing. PErnah jugak dengar yang no.1 tu..

Visitors