JUMLAH MASJID DAN SURAU DI MALAYSIA 2017 !

JUMLAH MASJID DAN SURAU DI MALAYSIA 2017 ! • Kepadatan masyarakat di sesuatu kawasan muslim pasti tertumpu kepada binaan Masjid di satu-satu kawasan . Menjadi negara Islam yang berjaya , Malaysia antara negara yang memiliki jumlah masjid yang banyak selari dengan keperluan rakyatnya .

Peranan Masjid ?


Pada Zaman rasulullah, masjid berperanan untuk menyatu padukan ummah . Masjid menjadi tumpuan tempat aktiviti masyarakat ketika dahulu di samping menjadi tempat ibadah bagi ummat Islam .

Kini peranan Masjid di malaysia semakin hari semakin banyak . Apabila masjid di tadbir oleh orang yang selayaknya , maka institusi masjid menjadi lebih meriah dengan kehadiran penuntut-penuntut ilmu dari serata tempat.

Masjid menjadi tempat belajar dan mendalami ilmu agama dari pada pendidik dan ulama yang layak menyampaikannya . Sebab itu , Rasulullah membina masjid terlebih dahulu berbanding perkara-perkara lain .

 JUMLAH MASJID DAN SURAU DI MALAYSIA  !


Menurut statistik yang di keluarkan oleh Jawatankuasa kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) , terdapat sebanyak 6,382 buah masjid di bina di seluruh malaysia dan bilangan surau pulau sebanyak 17,493 buah surau . 

Pasti angka ini akan terus meningkat kerana peningkatan penduduk dan penganut agama islam dalam negara kita saban hari.


JUMLAH MASJID DAN SURAU DI MALAYSIA 2017 !


Insitusi islam semakin hari semakin baik . Sekarang tiba masa untuk kita juga menjadi lebih baik . dalam khutbah,khatib selalu ingatkan yang mana beliau meminta untuk kita memakmurkan rumah Allah dengan solat berjamaah agar syiar islam terus terpancar .

Kita harap entri JUMLAH MASJID DAN SURAU DI MALAYSIA 2017 ! mampu untuk menguatkan semangat kita untuk terus beribadah di mana sahaja kita berada dan tidak melepaskan peluang untuk ke masjid untuk solat berjemaah . jom kita sebarkan dekat kawan-kawan kita. semoga kita di kurniakan pahala .

Sekian.

2 Comments

  1. p/s : hi.. sy dtg untuk blogwalking n sy dh follow blog awk ni.. :D lau sudi.. silalah follow balik blog sy ye..nk minx tolong sikit boleh? Boleh tlg check x sama ada blog bru sy ni www.1001petua.com berat atau ringan ye.. Mksud sy.. cpat atau lmbt loading.. tq..

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post