11 July 2017

Live Streaming Selangor Vs Perak 11 Julai 2017

Perlawanan tumpuan malam ni weh ! haha mesti korang tak sabar nak tengok perlawanan liga super di antara Perak dan Selangor. Untuk Pengetahuan korang kan, Perak vs Selangor di katakan perlawanan El Classico Liga super tau. jadi mesti ramai yang nak tengok perlawanan ni kan.

Bagi yang nak tengok siaran langsung, korang boleh tengok di tv 9 atau pun melalui live streaming yang aku nak kongsikan di bawah ni. Selamat Menonton !

Live Streaming Selangor Vs Perak 11 Julai 2017
Live Streaming Selangor Vs Perak 11 Julai 2017 

LIVE STREAMING SELANGOR VS PERAK


Pautan 1

Cara tengok Live Streaming

1. Klik Pautan Di atas.
2. Tunggu 5 saat
3. Tekan Skip Ads
4. Dah boleh tengok.
5. Selesai

Jangan lupa kongsikan Live Streaming Selangor vs Perak ni dengan kawan-kawan lain. Jangan tengok sorang, kesian member-member. hahaha Selamat menonton .

Read More

10 July 2017

Biodata Syafiq Kyle

Biodata Syafiq Kyle. Pelakon yang semakin meningkat naik ini bernama syafiq kyle. Beliau sekarang ini terkenal dengan wajahnya yang kacak dan juga romantik bila di dalam drama. Maka sebab itulah dia menjadi kegilaan rakyat malaysia sekarang ni selain dari Fattah Amin.


Biodata Syafiq Kyle
Biodata Syafiq Kyle

BIODATA SYAFIQ KYLE



Nama Penuh : Mohd Syafiq Syamim Bin Abdul Razak
Nama Artis : Syafiq Kyle
Asal : Kuala Lumpur
Umur : 24 tahun .
Instagramhttps://www.instagram.com/syafiqkylez/?hl=en

Biodata Syafiq Kyle
Biodata Syafiq Kyle


Syafiq kyle memang antara pelakon yang lambat panas. Kalau tak silapp aku, beliau dah lama jadi pelakon tetapi sekarang barulah namanya menjadi sebutan. tapi itulah orang cakap rezeki dia kan. Kita pun tak tau rezeki kita macam mana kan.

Ada tak peminat-peminat syafiq kyle dekat sini ? Jom share Biodata Syafiq Kyle ini di facebook korang. mana tau lepas ni makin ramai yang minat dekat dia kan. sekarang ni dah ramai yang move on dari fattah amin kepada syafiq kyle dah. hehe fames dia lepas ni.

Sekian .

Read More

06 July 2017

Peluang Jana Pendapatan Dengan Bisnes Fotografi

Salah satu bidang mencari rezeki tambahan adalah dengan menjadi seorang phographer. Ini bukan berkaitan dengan drama mencintaimu Mr Photographer yer hehehe. aku tau drama ni makin viral jadi semua akan terikut-ikut trend lepas ni kan.


Peluang Jana Pendapatan Dengan Bisnes Fotografi
Peluang Jana Pendapatan Dengan Bisnes Fotografi

Berbalik kepada kerja sebagai seorang photographer bukanlah mudah, aku ada kawan dan rakan facebook yang berkerja part time sebagai photographer . Banyak kali juga mereka merungut dengan sesetengah pelanggan yang nak harga murah untuk khidmat mereka. sedangkan mereka juga cari makan betul tak.

Tapi bila sekali dapat job, memang masyuk lah kan. tambah-tambah yang bujang ni . hehehe

Nasihat orang lama, selalu suruh kita belajar dulu selok belok bisnes sebelum terjun kedalam bidang tersebut. Bagi yang nak jana pendapatan dengan Bisnes fotografi, ada satu panduan yang sesuai untuk korang guna sebagai panduan untuk korang berjaya dengan bisnes korang tersebut.

Panduan tersebut adalah PANDUAN BISNES FOTOGRAFI .


Korang tahu income photographer boleh mencecah rm 7000 tau ! memang rugi kalau korang tak cuba try bisne fotografi ni. Mesti ramai yang tanya, kena ada ijazah ke untuk buat bisnes fotografi macam ni ? jawapannya adalah tidak ! budak lepas spm pun boleh buat. Yang penting kena ada minat dan tahu selok belok dia.

Nak tahu selok belok dia kenalah ada ilmu, nak ada ilmu kena dapatkan panduan bisnes fotografi ini. panduan ini di tulis oleh pakar dalam bidang ini dan yang pentingnya mereka ini adalah orang yang boleh di percayai.


Peluang Jana Pendapatan Dengan Bisnes Fotografi
Peluang Jana Pendapatan Dengan Bisnes Fotografi


Korang nak gaji 7k ? gilaa lah sapa tak mau kan. jom ! try masuk bidang ni pula. mana tau rezeki korang kan .

Bagi yang berminat nak dapatkan panduan bisnes fotografi ,

dapatkan di sini - Bisnes Fotografi .

Semoga berjaya.

Sekian.

Read More

05 July 2017

5 Strategi Bina Nama Blog Sendiri

Assalamualaikum, hari ni aku nak sembang sikit pasal blog. Lama kan kita tak sembang - sembang , sebelum ni aku sembang passal rahsia taobao, tapi untuk kali ini kita sembang pasal macam mana nak bina nama blog sendiri. dalam bahasa mudahnya adalah macam mana nak lariskan blog.

Pertamanya, sebelum kita pergi jauh. nak lariskan satu produk atau jenama , kita kenalah letakkan diri kita seperti seorang penjual barang. nak lagi mudah faham, letakkan diri hangpa macam dato seri vida dan dalo aliff syukri .

5 Strategi Bina Nama Blog Sendiri


Dua jutawan produk kosmetik ini membuat promosi gila-gila dengan menggunakan satu teknik yang akhirnya menyebabkan orang ramai mengingati mereka dan produk jenama mereka

haaaa

kita pun nak kena promosikan blog kita macam tu lah. cumanya method dan cara mungkin berbeza. baik kalau korang nak tahu 5 strategi bina nama blog sendiri adalah seperti berikut :

1. Warna Blog - bina identiti blog supaya orang mudah ingat blog kita. bukan sekadar update entri dan orang datang baca dan orang lupa. rugi - rugi .

2. Tagline - ada sesetengah blog ada tagline tersendiri . jadi binalah tagline anda. macam dsv , dia dengan pamoga dia sehingga orang dah lali dengan tagline tu . hehe

3. Nama Blog - Ringkas dan Padat dan Mudah Ingat . otai blogger selalu kata , pilih yang 4 suku kata sahaja. pandai-pandai korang lah yer.

4. - Ulang-ulang - ulang selagi boleh nama blog atau tagline blog korang supaya orang boleh ingat. jangan putus asa. benda ni memang makan masa.

5. Gunakan bahasa perantaraan yang selesa - Macam untuk blog ini aku gunakan bahasakan aku sebab bagi aku ia lebih selesa untuk aku dan pembaca .*klau tak selesa, komen tau. hehe

Cukup dah 5 benda ni untuk bina nama blog sendiri. secara mudahnya kita nak orang ingat blog kita. bila depa ingat, depa akan mai dan mai bila-bila masa yang depa nak. jadi kena bijak untuk tarik perhatian pembaca.

Memang benda ni makan masa, buat dengan santai insyaallah kita akan berjaya.

Aku harap 5 strategi Bina nama blog sendiri ini membantu korang untuk duduk dan berfikir cara untuk membina blog yang mantap dan terbaik. lepas dah ada base, boleh lah jana pendapatan yang padu. wow !

nanti kita sembang dalam entri lain pula.

Sekian.

Read More

03 July 2017

Cara Beli Barang Borong Dengan Taobao Malaysia

Assalamualaikum. Baru-baru ni aku ada cerita pasal taobao.com . Betul tak ? tapi ramai yang akan pening jika buka laman web taobao.com . Sebabnya adalah dia gunakan bahasa china sebagai bahasa utama.

Cara Beli Barang Borong Dengan Taobao Malaysia
Cara Beli Barang Borong Dengan Taobao Malaysia



CARA BELI BARANG BORONG DENGAN TAOBAO MALAYSIA



Aku sendiri cuba nak tukar bahasa, tapi tak berapa pandai lah sangat kan. hahaha jadi aku cari cara mudah nak shopping dengan taobao. lepas tu aku jumpa beberapa laman web cawangan taobao yang ada di Malaysia.

Antaranya adalah Ezbuy dan SGShop.

Korang boleh gunakan kedua-dua laman web ini untuk shopping dengan taobao.com

Kalau korang guna SG shop , ia lebih mudah nak faham sebab dia gunakan bahasa inggeris. dan kedai-kedai yang ada dalam dia tu pun dari kedai-kedai yang ada di taobao.com.

Jadi, kalau korang nak borong sakan barang dari china, boleh guna Sgshop tu ya.

Bagi yang tak tahu cara nak borong barang dengan taobao.com , aku cadangkan korang dapatkan panduan rahsia taobao.com ni. aku pernah cakap sebelum ni , yang panduan ni di tuli oleh orang yang hebat dalam dunia digital.

jadi memang rugi kalau korang tak grab panduan ni. terutamanya yang selalu dan perlukan barang-barang dari china ni.


Cara Beli Barang Borong Dengan Taobao Malaysia
Cara Beli Barang Borong Dengan Taobao Malaysia


Korang yang berminat , dapatkan di sini - Panduan rahsia taobao.com .

Lepas ni mesti akan memudahkan kerja korang nak shopping dengan taobao ni. kemudian, korang jual barang bisnes korang tu dan duit pun masuk berkepuk-kepuk. fuhh lepas ni neelofa pun usha kau jer lah .

hahaha

 

penutup,

Sebenarnya, laman web taobao ni enjadi tumpuan sebab harga dia jauh lebih murah dari laman web online yang lain. jadi, sebab tu otai-otai bisnes sanggup berhabis duit ke china nak beli semata-mata nak beli barang dari sana.

kualiti barang dari sana pun makin baik. sekarang tak perlu lagi susah-susah ke sana sebabnya dah ada taobao.com, kita hanya order dan tunggu barang sampai.

jangan kena tipu sudah lah, kalau tak mau kena tipu, korang dapatkan panduan yang aku beri kan tu ya.

Sekian.

Read More

01 July 2017

Live Streaming Kedah Vs Perak 1 Julai 2017

Live Streaming Kedah Vs Perak 1 Julai 2017. Perlawanan pusingan kedua Liga super akan berlangsung pada hari ini iaitu pada 1 julai 2017. Untuk pilihan perlawanan, aku pilih perlawanan antara kedah vs Perak untuk aku kongsikan live streaming.


Live Streaming Kedah Vs Perak 1 Julai 2017
Live Streaming Kedah Vs Perak 1 Julai 2017


Bagi yang tak tahu, perlawanan malam ini di antara kedah dan perak akan di tayangkan di tv 3. jadi yang mana tak berkesempatan nak tengok tv3 , korang layan Live Streaming Kedah Vs Perak 1 Julai 2017 ni yer.

LIVE STREAMING KEDAH VS PERAK 


Pautan 1  Pautan 2

** Link akan di update sebelum perlawanan.

Cara menonton .

1. Klik link di atas .
2. Tunggu 5 saat dan klik " skip ads "
3. Selesai dan selamat menonton.

Jom share entri Live Streaming Kedah Vs Perak 1 Julai 2017 dengan rakan-rakan lain. Mungkin depa pun nak tengok bola malam ni kan. simpan siap-siap nanti senang nak tengok.

Sekian.


Read More

30 June 2017

Panduan Beli Barang dari China

Panduan Beli Barang dari China.  Keseronokan peniaga atau pemborong barang dari china menyebabkan kita pun teringin nak cuba nasib. betul tak ?

Beli barang banyak-banyak, lepas tu harga dia murah pulak tu !

Panduan Beli Barang dari China
Panduan Beli Barang dari China 



Tapi macam mana ? sebab tu kena ada panduan beli barang dari china .

Kalau tak korang akan alami pengalaman kena tipu beli barang dari china.

PANDUAN BELI BARANG DARI CHINA .


Ramai yang dah cuba dapatkan panduan ini. Mereka cari sebab nak buat study sebab takut kena tipu dengan penjual dari china.

Memang bagus panduan ni sebabnya selain dia bagi korang tips elak di tipu , korang juga akan dapatkan informasi mengenai macam mana nak untung dari pembelian dari china ini.

Panduan yang aku maksudkan itu adalah rahsia Taobao.com .

Di tulis sendiri oleh orang yang KENA TIPU ketika beli barang dari china. lepas kena tipu , dia cuba dan cuba yang akhirnya sekarang ni dialah paling masyukkk sekali .

dia tulis sebab nak bantu korang yang nak jadi macam dia.

jadi, kalau korang nak kaya ! korang kena dapatkan rahsia taobao.com ni.

Dapatkan di sini - Panduan Rahsia Taobao.com .




Aku kongsikan panduan ni dengan korang sebab, aku yakin dengan penulis panduan ni . aku kenal dia dan aku dah tengok kejayaan dia. jadi tak mustahil korang pula akan jadi macam dia. yang penting , kena dapatkan rahsia taobao ni dulu .

lepas tu insyaallah rezeki akan masuk .

Ingat, orang yang nak berjaya dia tak akan tinggal entri ni selagi mana dia tak dapatkan panduan beli barang dari china yang aku nak bagi tu. dapatkan segera dan mula bergerak.

semoga berjaya.

Sekian .

Read More

27 June 2017

Pengalaman Ditipu Ketika Beli Barang Dari China

Pengalaman Ditipu Ketika Beli Barang Dari China
Pengalaman Ditipu Ketika Beli Barang Dari China

Pengalaman Ditipu Ketika Beli Barang Dari China. Dalam ke ghairahan kita memborong barangan dari china, kita kena sedar yang ada ketika kita berdepan dengan risiko. Ya , risiko untuk ditipu oleh penjual di sana.

Bagi mengelakkan dari di tipu hidup-hidup dan akhirnya menyebabkan anda kerugian. Ikuti pengalaman lelaki ini ditipu ketika beli barang dari china.

PENGALAMAN DITIPU KETIKA BELI BARANG DARI CHINA


Atas kertas, nak memborong barang-barang fizikal dari China kadangkala nampak mudah.Tapi hakikatnya saya pernah ditipu dan telah melakukan pelbagai kesilapan di dalam menjalankan bisnes borong ini .Ia mengakibatkan saya kerugian beberapa ribu ringgit dan terpaksa menghadapi pelbagai masalah. Antaranya :
  1. Ditipu oleh pembekal. Sudah order dan bayar tapi... barang tak sampai-sampai!.
  2. Stok sampai, tapi tak boleh pakai langsung!
  3. Tersalah pilih stok, yang menyebabkan barang susah untuk dijual.
  4. Paling memalukan... kena "sound" di kaunter PosLaju sebab tak pandai bungkus barang.. pergh!.
Masalah-masalah ini ada yang menyebabkan saya rugi begitu banyak wang, masa dan tenaga.Tuhan saja yang tahu perasaan saya pada masa itu.

dari,
Tuan Nigel

Lumrah lah kan, bila ada orang nak ambil kesempatan dekat kita ni macam macam dia boleh buat. Kita yang baik ni lah yang asyik kena tipu. Yang lebih sedih bila kita terdesak dan tak ada duit back up untuk sambung bisnes tu selepas kena tipu.

akhirnya bungkus lah jawabnya. Sebab tu kita kena belajar dari PENGALAMAN DI TIPU BELI BARANG DARI CHINA ni sebab nak elakkan dari kita di tipu di kemudian hari.

Aku ada cadangan panduan untuk korang, panduan yang di tulis sendiri oleh Tuan Nigel untuk korang yang nak borong barang dari China. Lepas korang dapatkan panduan ini, pelbagai ilmu mengenai borong barang dari china korang akan lebih faham dan lebih hebat.

Panduan tersebut di beri nama Rahsia Taobao .

Antara isi kandungan Rahsia Taobao ini adalah :

1. Teknik Mencari Produk Pasti Laku.

2. Produk Yang Perlu Di elakkan

3. Langkah demi langkah membuat pembelian dengan Taobao.com.

dan banyak lagi.

Bagi yang berminat, dapatkan di sini - Rahsia Taobao.com

Bagi yang ada bisnes sendiri, aku cadangkan korang beli rahsia taobao ni. ramai dah yang berjaya dan masyukk. kalau korang lepaskan peluang ni, mungkin kereta BMW mewah tu, korang boleh tengok je la. ermm

Kesimpulan.

Nak beli barang dari china ni bukan mudah. ramai yang kena tipu tapi depa dok senyap jer tak bagitau orang lain. Yang ada semua yang berjaya sahaja. tapi bila kita sendiri cuba, kita pula yang kena tipu. jadi aku harap korang gunakan betul-betul pengalaman Tuan Nigel ni supaya korang berjaya dalam bisnes korang.

Selamat mencuba.

Entri sebelum : Tips cuci Kipas Siling

Sekian.

Read More

19 June 2017

Tips Mudah Cuci Kipas Siling

Tips mudah cuci kipas siling. Haaa nak sambut raya ni kan mesti ramai yang nak kemas rumah, nak bersih itu dan ini kan. jadinya aku nak kongsikan beberapa tips untuk korang yang nak cuci kipas siling. haaa, mesti korang rasa susah sebab dia tinggi lepas tu susah nak sampai lak kan. jangan risau aku ada tips untuk korang.


Tips Mudah Cuci Kipas Siling
Tips Mudah Cuci Kipas Siling
**Gambar background sumber google

TIPS MUDAH CUCI KIPS SILING


Barang yang di perlukan.

1. Sarung bantal.

bantal letak tepi. hahaha.

Cara Cuci Kipas Siling.


1. masukkan bilah kipas kedalam sarung bantal.
2. tarik dua atau 3 kali supaya habuk pada kipas keluar.
3. tengok perubahan dia.
4. habuk akan melekat pada sarung bantal tersebut.
5. selesai.


Selain itu, tujuan utama CUCI KIPAS SILING adalah untuk melajukan semula kipas dan juga mengelakkan kotoran seperti habuk turun ke lantai seperti salji di musim sejuk.


Jom kongsikan tips cuci kipas siling ini dengan rakan-rakan lain. ataupun adik beradik korang yang nak cuci kipas nanti. hehehe semoga bermanfaat.

sekian.

Read More

18 June 2017

Spesifikasi Iphone 7 dan Iphone 7 Plus Malaysia

Semakin hari makin ramai yang meminati jenama Iphone. Terutama Iphone 7 dan Iphone 7 plus yang terbaru ini. Kedua-dua model iphone ini mempunyai ciri terkini sehingga menarik minat pengguna untuk membeli dan memilikinya. 

Selain dari IPHONE 7 dan IPHONE 7 PLUS , Syarikat pengeluar mereka tengah bersemangat untuk mengeluarkan Iphone 8 tidak lama lagi. Sudah asti pengguna di Malaysia tidak sabar untuk memilikinya tidak lama lagi.


Spesifikasi Iphone 7 dan Iphone 7 Plus.



Spesifikasi Iphone 7 dan Iphone 7 Plus Malaysia

Iphone 7 



Rose Gold, Gold, Silver , Black ,Jack Black

Capaccity, 32 gb , 128 gb 256gb

Splash, water and dust resistant

Camera : 12 Mp

Optical image stabilisation
Six‑element lens
Quad-LED True Tone flash
Panorama (up to 63 megapixels)
Sapphire crystal lens cover
Backside illumination sensor
Hybrid IR filter
Autofocus with Focus Pixels
Tap to focus with Focus Pixels
Live Photos with stabilisation
Wide colour capture for photos and Live Photos
Improved local tone mapping
Body and face detection
Exposure control
Noise reduction
Auto HDR for photos
Auto image stabilisation
Burst mode
Timer mode
Photo geotagging

Video:



  • 4K video recording at 30 fps
  • 1080p HD video recording at 30 fps or 60 fps
  • 720p HD video recording at 30 fps
  • Optical image stabilisation for video
  • Optical zoom at 2x; 6x digital zoom (iPhone 7 Plus only)
  • Quad-LED True Tone flash
  • Slow-motion video support for 1080p at 120 fps and 720p at 240 fps
  • Time-lapse video with stabilisation
  • Cinematic video stabilisation (1080p and 720p)
  • Continuous autofocus video
  • Body and face detection
  • Noise reduction
  • Take 8-megapixel still photos while recording 4K video
  • Playback zoom
  • Video geotagging


Spesifikasi Iphone 7 dan Iphone 7 Plus Malaysia
Spesifikasi Iphone 7 dan Iphone 7 Plus Malaysia



Facetime HD Camera :


  • 7-megapixel photos
  • 1080p HD video recording
  • Retina Flash
  • ƒ/2.2 aperture
  • Wide colour capture for photos and Live Photos
  • Auto HDR
  • Backside illumination sensor
  • Body and face detection
  • Auto image stabilisation
  • Burst mode
  • Exposure control
  • Timer mode

  • Iphone 7 Plus


Kebanyakkanya sama dengan Iphone 7 kecuali seperti berikut :

Camera :

  • 12-megapixel wide-angle and telephoto cameras
  • Wide-angle: ƒ/1.8 aperture
  • Telephoto: ƒ/2.8 aperture
  • Optical zoom at 2x, digital zoom up to 10x






Maklumat lanjut boleh rujuk pautan ini : https://www.apple.com/my/iphone-7/specs/
Bagi yang berminat nak beli Iphone 7 dan Iphone 7 Plus secara online, boleh beli menerusi link di bawah :

1. Apple Store .
2. Lazada : 
**gambar sumber google

Konklusi,

Spesifikasi Iphone 7 dan Iphone 7 Plus ini memang menarik. Terutama yang meminati gambar-gambar cantik . Pasti puas hati bila beli Iphone 7 Plus dan Iphone 7 ni. Bagi yang berkemampuan boleh beli dekat pautan yang aku kongsikan di atas ni ya.

Sekian.



Read More

15 June 2017

Resepi Udang Goreng Sedap

Lamanya tak tulis resepi dekat blog ni kan. Jadi hari ni kita sembang pasal resepi udang goreng . Korang tahu kan udang, hahaha mesti lah tahu  kan . hehe selalunya aku suka makan gulai udang. sedap dia perghh lebih-lebih lagi bila mak dekat rumah yang masak.


Resepi Udang Goreng Sedap
Resepi Udang Goreng Sedap


kali ni kita try pula resepi Udang Goreng , kalau korang makan mesti terangkat.

Resepi Udang Goreng Sedap


Bahan-Bahan

1. Udang.
2. Tepung Kfc atau tempung biasa.
3. Minyak

Cara - cara

1. Gaul udang dengan tepung sekali gus.

2. Udang tu nak buang kulit atau tidak terpulang kepada anda.

3. nak sedap pecahkan telur sebiji atau dua biji dan gaul .

4. Panaskan minyak .

5. Masukkan udang yang dah di gaul kedalam minyak dan goreng.

6. Siap.


Korang hidangkan bersama nasi goreng atau nasi biasa. Jangan Lupa sediakan Udang Goreng ini dengan Sos cili. perghhh terangkat angkat nanti. hehehe

Jom kongsikan Entri berkaitan Resepi udang goreng sedap ini dengan kawan-kawan yang lain. mana tau depa nak cuba juga ke kan.

Sekian.
Read More

07 June 2017

4 Sebab Mulakan Bisnes Bakeri dari Rumah

Kali ini kita sembang pasal bisnes bakeri pula. Dah alang-alang dalam bulan puasa ni, mesti ramai yang teringin nak berniaga tetapi tak tahu nak berniaga apa. Mungkin aku boleh cadangkan korang untuk berbisnes bakeri. Benda nampak mudah dan korang boleh buat dari rumah korang jer.


4 Sebab Mulakan Bisnes Bakeri dari Rumah
4 Sebab Mulakan Bisnes Bakeri dari Rumah

Sebab Mulakan Bisnes Bakeri Dari Rumah ?


1. Tak banyak kos yang di perlukan.

2. Rumah Tangga masih terjaga.

3. Buat  bila ada tempahan.

4. Tak perlu berbuih mulut promosikan bisnes anda.


Secara ringkasnya bisnes bakeri dari rumah ini sesuai untuk kita yang baru nak mula buat bisnes. Untuk peringkat awal, kita mulakan dari rumah. Bila dah maju nanti, barulah bina kedai yang lebih besar dan selesa.

Pada masa yang sama, korng dapat elakkan pembaziran jika tidak ada customer, bile elektrik kedai dan lain-lain dapat di kurangkan. betul tak ?

Ada yang bertanya ada tak panduan Bisnes Bakeri ?


Aku pun jawablah ada. Bagi yang berminat boleh dapatkan panduan Bisnes Bakeri di bawah.

Dapatkan di sini - Panduan Bisnes Bakeri .

Kalau korang suami yang hebat dan sayangkan isteri, mesti korang tolong belikan satu panduan ini untuk isteri korang. Isteri kita kan suka masak dan buat kuih atau kek, jadi mesti dia suka tambah koleksi buku buat kek ni. Bertambah sayanglah dia dekat korang nanti.

Sambil tu boleh simpan duit bila bisnes bakeri berjaya , shopping laah puas-puas lepas dapat income . hehehe

Kesimpulan. 

Ada banyak sebab untuk kita mulakan satu kerjaya. Aku harap 4 sebab mulakan bisnes bakeri dari rumah ini membantu korang untuk menambah pendapatan dari rumah. terutamanya untuk suri rumah yang nak mulakan bisnes bakeri dari rumah.

Semoga berjaya.

Sekian.

Read More

03 June 2017

Maksud Istillah ' PARAM ' di bulan Puasa

Tahun ini kita sudah memasuki bulan ramadhan. Hampir seminggu kita memasuki bulan ramadhan ini dan ramai yang telah bertungkus lumus berusaha mencari rezeki dan juga beribadah kepada Allah. Yang menarik perhatian dalam bulan ramadhan kali ini adalah istillah PARAM !

Maksud Istillah ' PARAM ' di bulan Puasa
Maksud Istillah ' PARAM ' di bulan Puasa


Apa maksud PARAM ?


Param merupakan singkatan bagi Pasar Ramadhan . Sebelum ini kita hanya menggunakan istillah panjang seperti pasar ramadhan. tetapi yang terbaru istillah tersebut telah menjadi viral iaitu Param .

Boleh pakai ke istillah ni ?


Awat tak boleh pakai pula ? tak ada apa-apa masalah untuk menggunakannya.

Setakat ni apa yang korang dah beli di PARAM ? Kalau aku banyak jugaklah yang dah aku beli , terutamanya adalah makanan. hehehe

Tak kan nak beli kereta pulak kan. hehe

Lepas ni jangan dok buat pelik pulak bila orang lain guna istillah param tau. sebab aku dah bagitau korang dah hari ni . hehe

Sekian .


Read More

30 May 2017

Biodata Fattah Amin Pelakon Hero Seorang Cinderella

Biodata Fattah Amin
Biodata Fattah Amin
Siapa tak kenal dengan Fattah Amin, cuba bagitau aku . hehe Baru-baru ini fattah amin telah berjaya memenangi Anugerah Bintang Popular Berita Harian untuk tahun 2017. Jadi aku yakin ramai yang kenal dengan Fattah amin. Berikut merupakan biodata fattah amin.



Biodata Fattah Amin

Nama Penuh : Abdul Fattah Bin Mohd Amin (Fattah Amin)
Nama Komersial : Fattah Amin 
Umur : 27 Tahun (2017 ) 
Asal : Kuala Lumpur 
Lahir : 1990 
Instagram : https://www.instagram.com/fattahaminz/?hl=en
Twitter : https://twitter.com/fattahamin


Pelakon kacak ini semakin di kenali ramai. Projek terbaru fattah amin ada drama Hero Seorang Cinderella.

Aku yakin ramai peminat-peminat fattah amin kan. jom kongsikan biodata fattah amin dengan peminat-peminat yang lain. Sama ada #FattZura atau #lofattah .

Sekian.

Read More

29 May 2017

Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan

Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan. Dah masuk bulan ramadhan, ramai yang mula mencari menu berbuka puasa yang mudah dan senang untuk di sediakan. Banyak sebenarnya menu yang boleh di senaraikan, jom aku senaraikan 5 menu berbuka puasa yang mudah di sediakan.


Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan

Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan 


1. Nasi Goreng Ayam .
2. Bihun .
3. Nasi Putih + lauk ayam goreng .
4. Nasi Putih + Kari + sayur
5. Mee atau Meggi Goreng.

Haiihh terliur habis bila baca senarai menu ni kan. Takpa sabar-sabar nanti nak buka puasa dah ni . hehehe

Antara menu lain yang boleh korang buat menu berbuka puasa adalah seperti murtabak , satay , air balang dan lain-lain. kenapa aku cakap mudah, korang nak tips tak ? hehe senang jer, korang gi beli dekat pasar ramadhan jer. hehe senang pun senang.

Aku harap Menu Berbuka Puasa Mudah dan Senang di Sediakan ini membantu korang mencari menu yang sedap dan senang untuk di sediakan. semoga ia bermanfaat untuk kita semua.

Sekian.

Read More

27 May 2017

Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah .

Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah .
Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah . 


Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah . Satu lagu baru yang di keluarkan oleh Projektor band iaitu lagu yang bertajuk lagu Aisyah. AKu dengar lagu ni masa nak pi solat terawih semalam. hehe korang dah layan lagu Aisyah ni ? kalau belum, korang layan dekat bawah ni tau .

Lagu Baru Projektor Band Lagu Aisyah . 






Sedap pulak lagu ni kan, aku pun layan sebut Aisyah, Aisyah Aisyah jer ni . haha

Apa-apa pun satu percubaan yang baik dari lagu baru Projekto rband menerusi Lagu Aisyah ini. dah 1 juta lebih yang tonton video klip lagu ni dekat youtube. power weh !

Sekian .

Read More

25 May 2017

PROTON JUAL SAHAM 49.9 % KEPADA SYARIKAT CHINA .

Proton Jual Saham kepada Syarikat China. Jenama tempatan iaitu Proton membuat satu kejutan apabila mereka menjual saham mereka sebanyak 49.9 % kepada sebuah syarikat dari China. Syarikat yang di maksudkan itulah Geely . Penjualan saham ini menandakan bahawa syarikat dari britain iaitu lotus tidak lagi bekerja sama dengan Proton.



Proton Jual Saham kepada Syarikat China
Proton Jual Saham kepada Syarikat China

gambar sumber fb proton

Fakta Jualan Saham Proton kepada Geely .


1. Tamatnya kerja sama proton dengan lotus.
2. Tamatnya kerjasama proton di arena sukan promotoran.
3. Membuka peluang perniagaan di Negara China dalam kata lain meningkatkan peluang sedia ada di sana.
4. Akses kepada pelbagai platform dan enjin di bawah syarikat Geely .
5. Syarikat geely merupakan pemilik Volvo Car Corporation dan juga The London Taxi company .
6. Geely antara pengeluar terbesar kenderaan di China .

Yang menjadi persoalan sekarang adalah adakah Proton akan lenyap selama-lamanya .

Sejarah Proton .


Bersumberkan idean Tun Mahathir satu ketika dahulu . Proton yang di tubuhkan pada 1983. Ia berikutan Tun mahu jadikan malaysia sebagai negara perindustrian. Kemudian Proton mendekati Mitsubishi untuk mengeluarkan model kenderaan sendiri.

Pada tahun 1985 , Proton Saga telah di lahirkan. Proton Saga yang bersumberkan kenderaan asal dari Syarikat Mitsubishi menjadi perhatian ramai ketika itu. Sehingga kini proton masih menjadi kegemaran rakyat Malaysia .

Krisis Proton .


Proton mungkin tengah dalam fasa perubahan di mana pertukaran pemilikan juga berlaku. begitu juga dengan pertukaran rakan kongsi mereka untuk mereke berkerja sama. Ada pihak kata penjualan saham kepada geely ini satu kerugian besar kepada jenama negara itu. tapi kenapa tak persoalkan semasa penjualan saham kepada lotus dulu ?

Something to ponder right .

Konklusi .

Sebelum apa-apa jadi, kita semak dulu. kalau kita tahu, baru kita ulas. aku secara personally pun kurang faham bab saham ni. jadi aku nak elakkan dari mengulas. Kita harap peristiwa Proton jual saham 49.9% kepada syarikat China ini tidak menjadi projek kambing hitamlah ya.

Sebab proton umpama nadi rakyat malaysia. kita semua sayangkan proton. Anda ?

Sekian .

Read More

24 May 2017

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA ! | Lagu Menahan Rindu Nyanyian Wany Hasrita merupakan antara lagu yang trending ketika ini. Ramai yang suka menyanyikan lagu ini sebabnya ia sesuai dengan musik kegemaran rakyat Malaysia. Pasti korang na menyanyi samakan . Berikut merupakan LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !
Lirik Lagu Menahan Rindu Nyanyian Wany Hasrita
**gambar sumber Facebook

LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA !




Sejenak Ku termenung
Awan Pun mulai murung
Tiada Siulan siulan burung burung

Menemani Hari ku
Menemani Sepi ku
Tersiksa Angkara menanggung rindu

Oh angin
Kau kirimkan kalimah kasihku
Agar dapat ku dengari kalamnya berbunyi

Biarpun sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu

Oh Angin
Kau Kirimkan kalimah kasihku
Agar Dapat ku dengari kalamnya berbunyi

Biarpun Sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu
Menahan Rindu

Sedap juga lirik lagu Menahan Rindu ni kan . hehe

Amacam, boleh karoks lah lepas ni kan. hehe Suara Wani Hasrita juga di katakan seakan-akan suara Dato Siti Nurhaliza dan Siti Nordiana. Bagi aku pun, suara dia sama mungkin sebab genre yang di bawah juga sama.

Jom Share LIRIK LAGU MENAHAN RINDU NYANYIAN WANY HASRITA ! ni dekat group whatsapp korang atau pun group smule korang ke. Nanti boleh karok ramai-ramai . hehehe

Sekian.


Read More

23 May 2017

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA !

Peminat Fattah Amin dan Fazura yang tak sabar-sabar menanti Drama Hero Seorang Cinderella yang akan mula tayangannya pada 22 Mei ini. Dengar cerita mereka dah siap sedia untuk serang Twitter dengan #Heroseorangcinderella . Sebelum tu , jom kita berkenalan dengan Pelakon Drama Hero Seorang Cinderella .

Dengar cerita, pelakon drama ni power-power . hehe

Pelakon dan sinopsi Drama Hero Seorang Cinderella
Pelakon dan Sinopsis Drama Hero Seorang Cinderella

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA !

Senarai Pelakon : Fattah Amin, Fazura, Uqasha Senrose, Zizie Izette, Iswan Ismail, Jasmine Suraya , Eddie

SINOPSIS DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA

**Akan di update kemudian

Kesemua mereka mempunyai kelebihan masing-masing yang menjadi kekuatan dalam lakonan mereka. Rasa tak sabar lak nak tengok Fazura berlakon jadi seorang cinderella. Korang tahu tak yang Cinderella yang di maksudkan ini adalah kerana wajah fazura atau Medina nama dalam drama ini yang selamba dan straight foward.

selain nampak macam tiada perasaan seperti seorang cinderella. Sesuailah dengan tajuk drama ni Drama Hero Seorang Cinderella.

itu antara serba sedikit mengenai Drama Hero Seorang Cinderella.

Ada ke peminat Fattah Amin dengan Fazura yang baca entri ni ? Jom komen di ruangan komen ! korang tulis " Saya " pun dah cukup . hehe

Barisan PELAKON DRAMA HERO SEORANG CINDERELLA ini sememangnya hebat di tambah pula dengan drama ini di arahkan oleh Micheal Ang seorang pengarah drama terkenal tanah air. Mesti korang kena tengok drama ni. kalau tidak rugi jer. hehe

Sekian .

Read More

PANDUAN LULUS MUET DENGAN CEMERLANG !

Teruja bila nama sendiri naik untuk mengambil peperiksaan muet , itulah perkara pertama yang aku rasa bila mula-mula nak ambil Muet. Tapi masa tu, aku tak pandai sangat. Banyak sungguh kekurangan aku yang aku perlu tampung. Sebagai seorang pelajar, kita kena ada panduan untuk lulus Muet dengan Cemerlang.

Ia sebagai tambahan untuk memastikan kita lulus muet . Itu yang paling penting.


Lulus Muet dengan cemerlang
Panduan lulus muet dengan cemerlang


PANDUAN LULUS MUET DENGAN CEMERLANG ! 


Nak masuk dewan peperiksaan muet, kena ada banyak senjata, selain dari alat tulis, ilmu bahasa inggeris kena penuh di dada. kalau tak penuh, takut korang meloncat je bila tak pandai jawab soalan peperiksaan kan. hehe


LULUS MUET BAND BERAPA ? 


Setakat pembacaan aku mengenai lulus muet band berapa ini , tak ramai yang cakap ia ada lulus atau gagal dalam Muet. Sebenarnya dia lebih kepada kau nak ambil bidang apa nanti, maka band yang kau dapat tu mesti layak dengan bidang yang kau nak mohon.

Kalau biasanya band 3 tu kira okaylah.


Grade Muet untuk lulus muet dengan cemerlang
Gred Muet untuk lulus muet dengan cemerlang

Ini ada huraian mengikut gred muet yang di keluarkan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia .

BAND MUET YANG LAYAK MASUK UNIVERSITI ?


Bagi memastikan anda layak masuk ke universiti, keputusan Muet mestilah mengikut perkara di bawah ini .


  • Bidang Sastera dan sains sosial - Band 2 

  • Bidang Sains, Teknologi, kejuteraan dan Matematik - Band 3

  • Undang-undang dan Perubatan - Band 5 .


**ia di tingkatkan selepas 2015 seperti yang di bentangkan oleh DS Najib dalam Bajet 2015.

Selain itu, korang kena tengok juga bidang apa yang korang nak ambil. Sebabnya ada bidang yang dah ada specifik kelayakan yang mereka minta. jadi patuh dan ikutlah apa yang di minta .

LULUS MUET DENGAN CEMERLANG .


Berbalik kepada tajuk asal entri ini, korang nak tak aku bagi satu panduan yang mampu untuk membantu korang lulus muet dengan cemerlang. Mesti korang nak tengok ahli keluarga korang bangga dengan korang kan.

Mak ayah tersenyum, adik di rumah happy bila tengok akak dan abang dia dapat band 6 dan bukannya Ben 10 . Hahaha . nak tak ? korang mesti dapatkan panduan lulus Muet ini secepat mungkin sebelum korang masuk dewan exam.

Aku yakin yang panduan ini akan membantu korang dalam exam Muet kerana penulisnya merupakan pemeriksa kertas bahasa Inggeris yang berpengalaman. Jadi, korang kena grab benda ni .

Bagi yang berminat, boleh dapatkan di bawah .

Dapatkan di sini - Panduan lulus Muet dengan cemerlang .

Korang nak banggakan mak ayah tak dengan result Muet yang letop letop ? mestilah nak . Jadi dapatkan panduan ini untuk bantu korang lulus dengan cemerlang nanti. Mesti bila korang dah lulus nanti, adik-adik korang akan bangga dan jadikan korang sebagai role model untuk diorang lak lepas ni kan.

Penutup .

Banyak dah aku membebel mengenai panduan lulus muet dengan korang hari ini. Selebihnya aku serahkan dekat korang untuk buat keputusan sendiri mengenai masa depan korang. Nak berjaya kena berkorban.

Berhenti guna duit study untuk benda yang tak berfaedah. Fokus ! nak exam ni buat cara nak exam. Kalau perlu panduan , dapatkan segera panduan. tak yah habiskan duit untuk girlfriend dan boyfriend korang tu. nanti dia berjaya, korang yang melangut bagaikan ikan termenung asyik termenung ja. hehe

Aku ucapkan semoga berjaya ! dan teruskan usaha.

Sekian .

Read More

22 May 2017

SENARAI PEMENANG GEMA GEGARVAGANZA 2017 !


pemenang gema gegarvaganza 2017
Senarai pemenang gema gegarvaganza 2017. gambar facebook



Minggu Akhir Gema gegarvaganza menyaksikan persembahan mantap dari kesemua pasukaan yang bertanding. Pasti ramai yang ternantikan siapakan bakal juara gema gegarvaganza 2017. Sejak dari minggu pertama lagi senarai pemenang gema gegarvaganza 2017 menjadi sebutan ramai. Tapi semua buntu, seba

bnya ramai sangat yang power-power dalam Gema gegarvaganza musim ini

Berikut merupakan Senarai Pemenang Gema Gegarvaganza 2017 .

SENARAI PEMENANG GEMA GEGARVAGANZA 2017 !


Juara : UNIC
Naib Juara : Hijjaz
Tempat ketiga : Mirwana
Tempat ke empat : Azmi 
Tempat ke lima : Hafiz hamidun
Tempat ke enam : Saujana

Anugerah Irama Terindah : Azmi

Persembahan pilihan penonton : Hijjaz .

Tahniah di ucapkan kepada semua pemenang Gema Gegarvaganza 2017 yang telah memberikan persembahan terbaik dalam Musim pertama ini. 

Sungguh , pengorbanan kalian membantu kami mengenal Tuhan.

Moga rezeki kalian bertambah murah selepas bergelar  SENARAI PEMENANG GEMA GEGARVAGANZA 2017 ! . Tahniah sekali lagi dan teruskan medium dakwah anda kepada masyarakat .Sungguh anda adalah emas yang begitu bernilai untuk ummah .

Sekian .

Read More

19 May 2017

SENARAI PESERTA KONSERT KOMEDI ( ASTRO ) !

Rancangan Konsert Komedi yang mula di tayangkan sejak minggu lepas bagi menggantikan Maharajalawak Mega 2017 yang sudah habis . Konsert komedi ini menghimpunkan pelawak-pelawak terkenal bagi menyertai konsert ini. Selain itu, mereka juga akan di gandingkan dengan artis penyanyi untuk membuat persembahan bersama-sama.


Konsert komedi
Gambar peserta konsert komedi sumber facebook


SENARAI PESERTA KONSERT KOMEDI ( ASTRO ) !


1. Senario
2. Sepahtu
3. Bocey
4. Zero
5. Shiro
6. Nabil
7. Baik Punya Cilok.
8. Ac Mizal & Friends

Format Konsert Komedi !


Setiap minggu akan ada persembahan berbeza setiap kumpulan. Mereka di beri peluang untuk mengendalikan program tersebut sendiri bersama dengan artis jemputan mereka . Jadi korang kena tunggu tiap minggu untuk tahu siapa yang akan buat persembahan .

Giliran Konsert Komedi !


1. Sepahtu
2. Ac Mizal and Friends.

Live streaming Konsert Komedi !


Koran boleh menonton live streaming konsert komedi secara langsung di Astro Warna. Kalau ada live di youtube atau facebook , nanti admin update kemudian ya.

Penutup .

Semoga berjaya buat semua senarai peserta konsert komedi warna. dah macam program realiti pulak aku buat ni kan . hehe sebenarnya program ni tiada penyingkiran pun. sekadar persembahan lawak dari otai-otai lawak kita sahaja.

Sekian .

Read More

17 May 2017

VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !

Dalam satu rancangan Transformasi Nasional T50 yang diadakan bersama anak seni , Dato seri Najib mengupas pelbagai benda mengenai T50 yang di bawanya. Namun , kali ini ada satu kelainan di mana David teo kena tampar dengan Mat Over . Kita tahu yang TN5O yang diadakan secara dialog ini merupakan rancangan dialog dua hala di antara penonton dan juga kerajaan. tak sangka pula sampai macam tu sekali berlaku. jom tengok video viral david teo kena tampar dengan mat over depan najib !
VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !
Gambar sekadar hiasan sumber google [ video david teo kena tampar dengan mat over ]

VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !

Ini video david teo kena tampar . sumber facebook Che det


Kalau tak leh tengok , korang tengok di sini - video

Video selepas kejadian , Mereka berdamai . Sumber video dari friends of PDRM




Mungkin ada soalan kontroversi yang di tanya oleh David teo kot. aku tak tengok rancangan TN 50 ni.

Entahlah kenapa sampai nak kena tampar dalam rancangan live macam ni ?

Korang cuba tengok VIDEO DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN NAJIB !, apa pendapat korang mengenai kelakuan mat over ni? semangat melayu atau saja nak tunjuk hero ? atau soalan kontroversi oleh david teo yang menjadikan suasana tegang ?

Fuhh bahaya ni.

Sekian .

Read More

WAKTU IMSAK DAN BUKA PUASA 2017 NEGERI JOHOR !

Memasuki bulan puasa, mesti ramai yang tercari waktu imsak dan waktu berbuka puasa 2017 . Dua waktu penting ini kena di jaga sepanjang bulan puasa. Waktu imsak sebagai persedian untuk memulakan puasa manakala waktu berbuka sebagai menutup ibadah puasa pada hari terebut. berikut merupakan Jadual Waktu Imsak dan buka Puasa untuk Negeri Johor .


WAKTU IMSAK DAN BUKA PUASA 2017 NEGERI JOHOR !



Insyaallah, kita akan memulakan puasa ramadhan untuk tahun 2017 adalah pada tanggal 27 Mei 2017 ini. Jadi , kita kena tahu waktu berbuka dan waktu imsak untuk memudahkan kita beribadah ketika bulan puasa nanti .


waktu imsak dan buka puasa negeri johor 2017
Waktu imsak dan buka puasa 2017 negeri johor

Info waktu imsak dan buka puasa negeri johor ini dari jabatan Mufti Johor.

Tips bulan puasa ,


Perbanyakkan amalan kita yang baik-baik sahaja . Sebabnya pahala akan di lipat gandakan dalam bulan ramadhan ini. Masa nilah kita nak berubah dan bertaubat untuk kembali ke pangkal jalan. Teruskan berdoa dan banyakkan berdoa.

Bulan puasa juga jangan banyak membazir tau. itu amalan syaitan.. kalau buat, nanti kena ikat. hehehe

Semoga dengan perkongsian ini akan memudahkan kita untuk beribadah di dalam bulan ramadhan nanti. Minta tolong korang share WAKTU IMSAK DAN BUKA PUASA 2017 NEGERI JOHOR ini dengan kawan-kawan .

Untuk memudahkan mereka juga sempena bulan puasa yang mulia ini . Selamat berpuasa.

Sekian .

Read More

16 May 2017

LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN ! SEDAP SUARA AIMAN TINO !

Lagu raya Aiman Tino merupakan lagu terbaru nyanyian beliau . Lagu tersebut bertajuk Lara dalam kehidupan. Lagu ini menambah kemeriahan yang akan berlaku pada bulan syawal nanti. Tapi jangan lupa, puasa dulu tau ! hehehe

Lagu raya Aiman Tino
lagu raya aiman tino - lara dalam kerinduan


Pasti ramai yang nak tengok lagu raya aiman tino kan. Jom layan video di bawah !

LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN !




Komen .

Bila dengar lagu ni, secara automatik teringat abah dengan mak di rumah. Sentiasa terbayang wajah mereka bila menjelang hari raya. Setiap dari kita punya mak dan abah. hargailah mereka selagi mampu bukan semata-mata hari raya sahaja .

LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN ini memberi kesedaran kepada kita supaya sentiasa ingat kepada ibu dan ayah. Aiman juga tekan kan perasaan sedih dalam kerinduan bila berjauhan dengan mak dan ayah .

Mesti ramai yang suka LAGU RAYA AIMAN TINO - LAGU LARA DALAM KERINDUAN , kalau korang suka, apa kata share lagu ni dekat ibu dan ayah korang. atau pun kawan-kawan korang yang ada di perantauan. Mesti diorang nangisnya. hehe

Sekian .




Read More

13 May 2017

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! HEBATNYA PELAKON NI !

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! | Drama yang sedang hangat di tayangkan di tv 3 pada setiap jumaat hingga sabtu ini merupakan Drama Cucu Tauke Beras. Drama 20 Episod ini di bintangi oleh Zahirah Macwilson dan Azrel Ismail . Berikut merupakan PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS !



Drama Cucu Tauke Beras
Drama cucu Tauke Beras



PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS !


Tarikh Mula Tayangan : 15 April 2017
Waktu Tayangan : Jumaat-Ahad, 7 malam
Saluran Siaran : TV3
Senarai Pelakon : 


Zahirah Macwilson
Azrel Ismail
Tania Hudson
Ariff Aziz
Idris Mat Diah
Catriona Ross
Zizan Nin 

SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS !




Seronok tengok drama ni, sebabnya banyak melibatkan suasana kampung tanaman padi dan boleh di katakan suasana orang lama lah kata kan. kita siap boleh mengimbau kenangan di kampung dulu-dulu. hehehe

PELAKON DAN SINOPSIS DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! sentiasa memberikan yang terbaik. ada tak yang meminati drama ni ? Jom komen di ruangan komen. korang suka atau tak lakonan Zahirah Macwilson dan Azrel Ismail ni ?

Sekian .

Read More

11 May 2017

HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM ! - HEBATNYA BULAN MULIA INI .

Memasuki bulan Sya'ban sememangnya menjadi penantian bagi ummat islam kerana bulan Sya'ban mempunyai kelebihan tersendiri yang memberi peluang kepada kita untuk beribadah dengan lebih baik. Bulan Sya'ban juga merupakan bulan terakhir sebelum memasuki bulan ramadhan al mubarak. jadi sudah kah kita bersedia untuk memasuki bulan ramadhan ?

kelebihan bulan Sya'ban
Masjid antara tempat yang menjadi tumpuan dalam merebut kelebihan bulan sya'ban


Pasti ramai yang tertanya-tanya mengenai HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM ! , jom kita sambung baca di bahagian bawah ini ya .

HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM !


Antara hadis yang di keluarkan di facebook Bahagian Dakwah JAKIM mengenai bulan Sya'ban yang menarik minat aku adalah seperti berikut :

Drpd Anas berkata : Ditanya Nabi صلى الله عليه وسلم : "Puasa apakah yang terlebih afdhal selain Ramadhan?" Maka Nabi berkata : " Puasa di Bulan Sya'ban kerana mengagungkan Bulan Ramadhan." (HR Tirmizi)
"..Demikian (Bulan Sya'ban) manusia melupainya yang berada antara Rejab dan Ramadhan . Bulan di mana diangkat segala amal kepada الله تعالى Rabb sekelian alam. *Maka aku suka bahwa diangkat amalku dalam keadaan aku berpuasa."* (HR Nasaa-i)
"Apabila adalah malam Nisfu Sya'ban, maka hendaklah kalian menghidupkan malamnya dan berpuasa di siangnya." (HR Ibnu Majah)
" ...Maka الله تعالى akan mengampuni sekelian manusia (pada malam Nisfu Sya'ban) kecuali yang menyengutuiNya dan yang bermusuhan." (HR Ibnu Majah)


Subhanallah, banyak sebenarnya kelebihan bulan Sya'ban yang mungkin kita terlupa atau melupakannya dengan sengaja . Banyak amalan yang mampu di lakukan ketika bulan sya'ban ini untuk mendapatkan keredhaan Allah semata-mata .

Kesimpulan 


Perbanyakkan amal ibadah di dalam bulan Sya'ban agar kita tidak kekok untuk melakukan ibadah di dalam bulan ramadhan nanti. Perbanyakkan juga doa supaya di panjangkan usia kita untuk bertemu dengan ramadhan dan Sya'ban pada tahun hadapan .

Semoga HADIS MENGENAI KELEBIHAN BULAN SYA'BAN - SUMBER JAKIM ! membantu meningkatkan semangat kita untuk terus berusaha dan beribadah kepada Allah. Ingat ! niat kena ikhlas semata-mata kerana Allah .

Sekian .

Read More

09 May 2017

CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !

CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !


CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE ! || Baru-baru ini terlintas pula bila tengok timeline ,tapi tak ada pun update mengenai page-page yang kita like . kadang-kadang tu kita dah like lama dah tapi tak muncul pun dekat Timeline. Jadi nak buat macam mana kan ?

PUNCA PAGE/ POST FACEBOOK TAK MUNCUL DI TIMELINE !

1. Tak ada engagement di post tersebut. Maksudnya orang tak like post yang kita buat di facebook .
2. tak ada komen di post tersebut.

CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !


1. Buka page yang korang like ! sebagaii contoh facebook.com/kataubaid.
2. Klik dekat bahaian following dan pilih see first atau pun get notification.


CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE !

3. selesai.

Cara ni adalah bagi memboleh kan korang baca maklumat dari page yang korang like tu. Mungkin sesetengah page tak bnyak like atau komen yang menyebabkan page tersebut tak lalu di Timeline kita.

Antara page yang selalu masuk Timeline adalah Penmerah[dot]com , siakap keli dan sebagainya. tengok sahaja berapa ribu orang komen dekat sana kan. jadi lebih mudah untuk page tersebut muncul di Timeline kita.

Selesai .

Harapnya CARA MUDAH NAK PAGE FACEBOOK LALU DEKAT TIMELINE ! ini membantu korang untuk mendapatkan maklumat dari page yang korang suka tu ya. jangan lupa like page blogpadu tau di bahagian kanan anda.

Sekian.











Read More

OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH !

Drama lakonan Gambit Saifullah dan Elvina mohammad yang bertajuk Drama Shhh I love you . Drama yang sedang hangat di tayangkan di tv3 ini mendapat liputan yang agak banyak dari kalangan peminat. Kalau korang perasan ost drama ni pun sedap tau lagu dia. Lagu Kisah Cinta Nyanyian Asfan ni memang best !.  berikut merupakan OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH !


OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH !
Kisah Cinta by Asfan Shah , gambar sumber google.

OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH ! 



Tajuk lagu : Kisah Cinta
Penyanyi : Asfan Shah

Musik Video Kisah Cinta by Asfan Shah !





Terlayan pula lagu sedap dari Asfan ni .

Bagi yang menonton drama ini pasti OST DRAMA SHHH I LOVE YOU - KISAH CINTA NYANYIAN ASFAN SHAH ! ni mengusik jiwa korang dengan lirik yang menarik dan bermakna. ada tak peminat Asfan ni ? ce say " hye " !

Sekian .

Read More

06 May 2017

GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA ! CANTIK KAN !

GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA ! | Baru-baru ini, Oppo Malaysia telah melancarkan satu edisi baru dari rangkaian Oppo R9s iaitu Oppo R9s Black Edition . Edisi baru ini di katakan lebih menarik dan mempunyai beberapa kelengkapan baru berbanding edisi sebelum ini.

Tetapi tumpuannya masih kepada Warna Oppo r9s black edition ini berbanding spesifikasi telefon berkenaan. Jom layan GAMBAR OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !

GAMBAR OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !
Oppo R9s Black Edition


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !
Oppo R9s Black Edition


GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !
Gambar Oppo R9s Black Edition


HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA !


RM 1, 828

Harganya memang menarik perhatian terutamanya yang betul-betul meminati jenama oppo. Antara kelebihan memiliki telefon bimbit jenama oppo ini adalah telefon ini mempunyai kamera yang sangat berkualiti dan akan memberi anda kepuasan menggunakan camera yang di sediakan.

Bagi yang berminat boleh dapat kan di sini - Oppo R9S Black edition !

Oppo R9s black edition ini juga memperkenalkan duta rasmi mereka untuk model tersebut iaitu Nealofa ! wajah cantik bersama dengan handphone cantik. mesti meletop- letop punya lah . hehehe siapa perasan yang Oppo juga penaja rasmi Maharaja lawak Mega !


neelofa
Neelofa Duta Oppo R9s Black Edition

Penutup .

Memang menjadi idaman untuk memiliki jenama oppo ni, kalau korang jenis yang minat design lawa-lawa, oppo juga mempunyai design seakan-akan jenama terkenal iaitu I phone. ada yang cakap, dari beli iphone , baik beli oppo. hehehe

Semoga entri GAMBAR DAN HARGA OPPO R9S BLACK EDITION DI MALAYSIA ! membantu korang membuat penilaian yang terbaik mengenai edisi terbaru jenama oppo yang berada di pasaran ini. selamat membeli !

Sekian .

Read More

05 May 2017

CARA MUDAH TOP UP RM30 CELCOM DENGAN LAZADA - TAK PERLU BELI DEKAT KEDAI !

Ya.

Selalunya , ramai yang menggunakan cara top up yang manual. Dan sampai sekarang masih ramai yang belii top up di kedai runcit. Betul tak ?

Sekarang ni aku nak ajar korang untuk top up number celcom korang dengan lazada . Mudah dan cepat cara ni .


Pertama korang kena ada number celcom .

kedua korang kena ada Online banking. aku yakin ramai dah ada kan.

top up celcom
Top up simckad celom


Ketiga buka link Lazada ni .

link ni untuk Celcom RM 30 SAHAJA !

Lepas tu , buat pembayaran macam korang beli barang dengan lazada .

Lepas buat pembayaran, korang tunggu kejap untuk proses transfer top up celcom ke telefon bimbit anda.

Cara ni Susah ?

Tak lah, mudah ja cara top up dengan lazada ni . korang hanya kena ada depan laptop dan kena ada duit dalam bank korang tu jer.

Tak payah dah nak keluar rumah pergi kedai.

kedai pulak tutup.

haah sudah !

dah tak boleh top up kan.

jadi gunalah cara mudah top up rm 30 celcom dengan lazada ni .

Semoga bermanfaat.

SILAKAN SHARE !

Sekian .

Read More