29 November 2016

APA YANG ADA DI PULAU PINANG ?

APA YANG ADA DI PULAU PINANG ? | Msuim cuti sekolah 2016 sudah kembali ! sudah pasti ramai yang tertanya-tanya lokasi mana yang best untuk bercuti . Memandangkan aku orang penang, jadi jom aku kongsikan sikit mengenai APA YANG ADA DI PULAU PINANG ? . Pulau Pinang sememangnya lokasi percutian tumpuan rakyat Malaysia dan dunia. Setiap kali musim cuti sekolah mesti ramai yang akan memenuhi kawasan Pulau Pinang untuk bercuti.


APA YANG ADA DI PULAU PINANG ?


Ramai di antara pelancong yang ke Pulau pinang untuk berehat dan ada juga yang mengambil peluang untuk melawat di kawasan-kawasan sekitar Pulau Pinang. Bagi yang ingin melawat ke Pulau Pinang dengan tujuan untuk berehat dan tidak mahu melakukan aktiviti apa-apa. Aku cadangkan korang pilih lokasi tepi laut untuk tempat penginapan korang.

Sebab apa pilih tepi laut ? Sebabnya, kawasan ini agak jauh dari kesibukkan bandaraya Georgetown yang sentiasa sibuk dengan kenderaan dan agak tidak selesa untuk di jadikan lokasi beristirehat. Lagipun di kawasan tepi laut di sini, lebih mendamaikan dan  tenang . Korang kena cuba tinggal di hotel-hotel di tepi laut yang ada di Pulau Pinang.

Hotel-Hotel tepi laut di Pulau Pinang .

1. Paradise Hotel .
2. Naza Hotel
3. Hard Rock Hotel
4. dan beberapa lagi hotel .

Bagi yang bertujuan untuk berjalan-jalan dan ingin menjadi tempat penginapan anda hanya tempat tidur, mandi dan sebagainya. Aku cadangkan korang pilih hotel bajet yang murah.pada masa yang sama korang boleh jimat kos penginapan korang . tetapi ia masih terpulang kepada korang nak pilih untuk tinggal di hotel mana.

Baik, untuk APA YANG ADA DI PULAU PINANG ? , Pulau Pinang ada banyak tempat menarik ,Antaranya adalah :


APA YANG ADA DI PULAU PINANG ?

1. Muzium 3D
2. Padang Kota
3. Bukit Bendera
4. Taman Belia
5. Taman Bunga .
6. ESCAPE Teluk Bahang
7. Taman Rimba Teluk Bahang
8. Taman Negara Teluk Bahang
9. Muzium makanan
10. Street art .

10 lokasi je ke ada dekat penang ni ? banyak lagi lokasi yang menarik untuk di jelajahi. ini belum masuk lagi lokasi tempat makan menarik di Pulau Pinang. haha lagi banyak tempat yang korang tak mungkin dapat cover kesemuanya dalam masa dua atau 3 hari. Jadi dah bersedia untuk ke Pulau Pinang ? pakat mai sini ! hehe

Oh ya ! Untuk setiap hujung tahun, Pulau pinang mengadakan Pesta Pulau Pinang yang berlangsung pada 26 November sehingga 1 januari nanti. jadi ini adalah acara tahunan dan menjadi tumpuan rakyat Pulau Pinang dan seluruh Malaysia. jadi kalau korang singgah pulau Pinang, jangan lupa singgah ke Tapak Pesta Pulau Pinang Sungai Nibong. Aku harap Entri APA YANG ADA DI PULAU PINANG ? membantu anda mencari maklumat mengenai pulau pinang. Aku minta tolong dengan korang supaya share artikel ini supaya orang lain pun dapat sama tahu APA YANG ADA DI PULAU PINANG ?. Terima kasih

Sekian.


Read More

28 November 2016

LAGU BOURGENVILLA NYANYIAN SPRING !

LAGU BOURGENVILLA NYANYIAN SPRING ! || Lagu Bourgenvilla ini pernah hit satu ketika dahulu . ia di nyanyikan oleh kumpulan spring. Bagi peminat kumpulan Spring, anda berpeluang untuk mendengar kembali lagu ini pada konsert akhir gegar vaganza 3 dan yang paling penting , lagu ini akan di nyanyikan semula oleh Vokalis kumpulan Spring iaitu Ameng . Berikut merupakan LAGU BOURGENVILLA NYANYIAN SPRING !


LAGU BOURGENVILLA NYANYIAN SPRING !


LAGU BOURGENVILLA NYANYIAN SPRING !




Di manakan peminat-peminat Spring ? anda sudah bersedia untuk menjadi kenangan anda lebih bermakna ? saksikan konsert gegar vaganza final di Astro Ria nanti ! boleh imbau kenangan zaman LAGU BOURGENVILLA NYANYIAN SPRING  ini hit dulu.

Sekian.

Read More

27 November 2016

ARTIS KOREA INI BUAT 28 KESALAHAN YANG KORANG TAK PERASAN !

ARTIS KOREA INI BUAT 28 KESALAHAN YANG KORANG TAK PERASAN ! || Panas-panas ! Korang peminat drama korea tak ? kalau korang minat, aku nak tanya, korang pernah tak tengok drama Moonlight yang di bintangi oleh Park Bo Gum ? pernah ? kalau pernah , aku nak bagi tau ni, dia lah artis yang buat 28 kesalahan yang korang sendiri tak perasan ! serius ! amat serius dan tak tipu .


PARK BO GUM IN MALAYSIA !


Korang nak tahu apa 28 Kesalahan tersebut ? kesalahan dia adalah dia menyebabkan korang jatuh cinta dengan apa yang dilakukan oleh dia . Maksudnya ada 28 kali yang menyebabkan kita jatuh hati dengan park bo Gum ini ! dan yang pasti, kesemua 28 kesalahan tersebut ada dalam drama Moonlight . Korang rujuk PAUTAN INI .

Bukanlah kesalahan sehingga menyebabkan kita perlu report polis atau tidak. hehe dia lebih kepada contact antara Park Bo Gum dengan  Peminat-peminatnya ! hehe korang tahu, park Bo gum akan datang ke Malaysia tidak lama lagi.korang dah ready nak sambut dia ke ? nanti aku update balik pasal kedatangan Park Bo Gumke Malaysia . Tengok tau 28 sebab korang cair dengan Park Bo Gum . rujuk pautan yang aku kongsikan di atas.

Sekian.


Read More

23 November 2016

WAJAH BARU DASHBOARD BLOGGER 2016 !

WAJAH BARU DASHBOARD BLOGGER 2016 ! | Bangun pagi hari ini, aku terus buka dashboard blogger seperti rutin setiap pagi yang aku lakukan. Pagi ini agak luar biasa apabila ada kelainan di dashboard blogger . Jeng jeng jeng ! korang tengok gambar WAJAH BARU DASHBOARD BLOGGER 2016 !



WAJAH BARU DASHBOARD BLOGGER 2016 !



cantik memang cantik . cuma kena banyak sesuaikan diri lah kan. semua orang akan keep update their system . kita yang menggunakan system ni, kenalah ikut apa sahaja perubahan yang di lakukan. betul tak ? korang sebagai blogger mesti ada pandangan terhadap perubahan template atau corak dashboard blogger ini kan. jom komen di bawah.

Sekian.

Read More

20 November 2016

TRICK UNTUK CENTER GAMBAR ATAU VIDEO DALAM ENTRI !


CARA LETAK GAMBAR DEKAT TENGAH ENTRI - Aku bukanlah nak buat magic dekat sini, tapi ia memang satu magic hahaha. tak dala. kadang-kadang timbul masalah untuk center kan gambar atau video . korang boleh tekan icon dekat toolbar atas ni macam biasa.tapi tidak berfungsi.Berikut merupakan TRICK UNTUK CENTER GAMBAR ATAU VIDEO DALAM ENTRI !


TRICK UNTUK CENTER GAMBAR ATAU VIDEO DALAM ENTRI !


korang letak <center> di awal ayat yang korang nak centerkan dan </center>  di akhir ayat itu. ingat ia hanya boleh di letak dalam kode html sahaja ! contohnya korang ambil code embeded dari mana-mana saluran media fb atau twitter atau youtube. dan kemudiannya korang pastekan dekat code html dekat atas kiri post korang .

Korang buka dashboard korang, dan klik new post .
sekarang ni tengok dekat compose dan html di bahagian atas ,kiri.
klik html dan edit coding gambar atau video korang di situ seperti contoh di bawah ini .

Contoh :

<center>
Kode html
</center>

ada sesetengahnya, akan terus duduk di posisi kiri post . dan tidak boleh diubah ke tengah,jadi korang cuba guna kaedah yang aku bagi ni.insyaallah membantu . mudah sahaja. korang try tengok jadi tak. aku tunggu korang try ni . haha

satu lagi, ia hanya berfungsi untuk center sahaja, left dan right tak berfungsi ! jadi, jangan try buang masa jerrr. aku harap entri TRICK UNTUK CENTER GAMBAR ATAU VIDEO DALAM ENTRI memberi maklumat baru kepada korang semua.

sekian .


Read More

11 November 2016

SENARAI LAMAN WEB BUAT SALES SEMPENA 11/11 !

SENARAI LAMAN WEB BUAT SALES SEMPENA 11/11 ! | Angka yang unik jatuh pada hari jumaat bersamaan dengan hari ini . Sempena 11 november ,terdapat beberapa perkara yang pernah terjadi dan di ambil sebagai iktibar selepas itu. Akan tetapi, pada zaman sekarang  11/11 adalah hari di mana Syarikat-syarikat membuat sales secara besar-besaran ! apa Sales ?? berikut merupakan SENARAI LAMAN WEB BUAT SALES SEMPENA 11/11 !

SENARAI LAMAN WEB BUAT SALES SEMPENA 11/11 !

SENARAI LAMAN WEB BUAT SALES SEMPENA 11/11 !

1. Lazada
2. Ezbuy
3. Zalora
4. Seng Heng
5. EasyDeal

Apa Langkah Seterusnya ?

1. Korang klik laman web yang korang nak shopping online .
2. Mulakan Shopping anda !

Ada sesetengah SENARAI LAMAN WEB BUAT SALES SEMPENA 11/11  memberi code diskaun kepada pengguna. Contohnya Lazada . korang kena pandai-pandai Godek-godek SENARAI LAMAN WEB BUAT SALES SEMPENA 11/11 untuk mendapatkan harga terbaik sempena Sales 11 november ini . Jangan lupa share dengan kawan-kawan korang tau !

Sekian.

Read More

08 November 2016

CARA MEMOHON KOLEJ VOKASIONAL DAN SEKOLAH TEKNIK 2017 !

CARA MEMOHON KOLEJ VOKASIONAL DAN SEKOLAH TEKNIK 2017 ! || Sesi persekolahan hampir ke penghujungnya . Begitu juga dengan lepasan PT 3 yang baru sahaja menamatkan peperiksaan penilaian mereka . Sudah pasti selepas ini anda merancang untuk menyambung pelajaran ke Kolej Vokasional dan Sekolah Teknik bagi Sesi 2017 . Jadi berikut merupakan CARA MEMOHON KOLEJ VOKASIONAL DAN SEKOLAH TEKNIK 2017 !


CARA MEMOHON KOLEJ VOKASIONAL DAN SEKOLAH TEKNIK 2017 !


CARA MEMOHON KOLEJ VOKASIONAL DAN SEKOLAH TEKNIK 2017 !

1. Isi Borang permohonan Online - Link 1
2. Boleh juga ke Sekolah Menengah Teknik atau kolej vokasional yang berdekatan.


Tarikh Permohonan di buka : 11 oktober 2016
Tarikh Permohonan di Tutup : 20 Disember 2016


Pastikan permohonan yang di buat dan di isi mengikut aliran Pelajar Tingkatan 3 tersebut .

1. Aliran PAV ( Sekolah aliran vokasional )

2. Aliran Perdana/Agama / Akademik  ( Sekolah SMK biasa )

Semoga panduan CARA MEMOHON KOLEJ VOKASIONAL DAN SEKOLAH TEKNIK 2017 bermanfaat untuk anda. buat keputusan yang terbaik agar masa hadapan anda lebih cerah . Selamat Berjaya !

Sekian.

Read More

03 November 2016

DOMINO'S PIZZA PERCUMA UNTUK ANDA !

DOMINO'S PIZZA PERCUMA UNTUK ANDA ! ||  Pernah makan Domino's Pizza ? Pizza yang rangup dan sedap ? sekarang ini anda berpeluang untuk memenangi Domino's Pizza Secara percuma ! Seperti yang korang sedia maklum, Domino's Pizza merupakan antara syarikat membuat pizza terkenal di dunia . Dan sudah pasti ia tidak asing bagi rakyat Malaysia ! Jadi, kalau korang nak Pizza Free korang kena join Contest yang dibuat oleh 11 street iai #Nominatencelebrate !


DOMINO'S PIZZA PERCUMA UNTUK ANDA !

**gambar google.com

Untuk maklumat lanjut korang hanya perlu klik Pautan ini .

11 street menawarkan Domino's Pizza party sehingga 20 pax ! maksudnya korang akan dapat pizza free untuk 20 orang makan ! banyaknya .tak termakan nanti ! ingat contest ini hanya kejap je, aku rasa baik korang join. cara nak join macam mana ? rujuk link yang share tu ya. sebab aku pun jumpa dari link tu .

Nak kata sedap domino's pizza ni, aku dah rasa dan okaylah boleh tahan. haha lidah nasi kadar kalau komen makanan western memang macam ni . hehe kalau korang nak cuba makan pizza free ikut panduan yang aku dah kongsikan dengan korang tu ya. Semoga bermanfaat !

Sekian .


Read More

CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI RUANGAN KOMEN BLOGSPOT !

CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI RUANGAN KOMEN BLOGSPOT ! || Assalamualaikum, hari ni aku nk buat tutorial ! mesti korang tertanya-tanya kan bila baca tajuk entri " Cara nak Hilangkan Word verification " Apa laa word verification nih ?  bagi mereka yang tak tau , meh aku tunjuk. Rujuk Gambar di bawah mengenai CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI RUANGAN KOMEN BLOGSPOT ! :


CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI RUANGAN KOMEN BLOGSPOT !

Gambar di bawah adalah Word Verification code yang di minta jika kita nak komen di blog yang mengenakan word verification ini .

CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI RUANGAN KOMEN BLOGSPOT !

Word verification ini merupakan antara langka security yang di wujudkan oleh blogger.com sebelum pembaca blog anda meninggalkan komen di entri blog . Akan tetapi , ia seperti menyusahkan pembaca blog anda untuk komen di blog kerana adanya word verification ini. Jadi sebagai langkah mengelakkan anda kehilangan pembaca dan pengomen tegar anda , maka adalah lebih baik kita hapuskan sahaja word verification ini . tak ada effect pun kalau benda ni di buang .

Jadi , kalau korng nak tahu CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI RUANGAN KOMEN BLOGSPOT ! meh sini aku ajarkan .

1. Dashboard > settings > Post & comments
2 . korang cari show word verification
3. ada yes ngan no kan..klik NO..klau nk buang , kalau tk mau buang klik yes.
4. klik save setting kt bahagian atas belah kanan..

 Mudah sahaja caranyakan. jadi sekarang ini terpulang dekat korang sama ada nak letak atau nak buang word verification tersebut . kalau nak buang, korang boleh ikut CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI RUANGAN KOMEN BLOGSPOT  yang aku dah ajar tadi . Semoga bermanfaat !

Sekian.

Read More

02 November 2016

GROUP FACEBOOK DAN GOOGLE+ UNTUK PING ENTRI !


GROUP FACEBOOK DAN GOOGLE+ UNTUK PING ENTRI ! |  Korang tahu, facebook group juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan traffic blog ! Facebook group dan juga Google+ group memainkan peranan dalam memudahkan para blogger untuk blogwalking ke entri-entri kita . Bila kita rajin ping entri blog kita di group-group facebook dan google+ , ke barangkalian untuk entri kita di klik dan di baca adalah lebih tinggi berbanding jika kita hanya update biasa sahaja.


GROUP FACEBOOK DAN GOOGLE+ UNTUK PING ENTRI !


Tetapi jika dalam entri anda, ada meletakkan keyword-keyword power terkini contohnya Dr. Zakir Naik di Malaysia , 1MDB dan lain-lain . mungkin korang boleh dapat traffic dari google secara direct .Cara ini mengikut kekuatan blog masing-masing. Ada blog yang mampu hidup dengan keyword sahaja dan ada juga yang mampu hidup jika ia di share di facebook dan Google+ . Jadi untuk itu , aku nak kongsikan dengan korang group facebook yang aku buat sendiri sebagai medium untuk naikkan traffic blog korang !

GROUP FACEBOOK DAN GOOGLE+ UNTUK PING ENTRI !

1. Group facebook
2. Google plus Communities

Korang boleh join kedua-dua group ini ya. kita kasi meriahkan sikit group ni. korang bebas nak share entri blog korang di sana ya ! Semakin hari makin meriah group ini sebab ramai blogger rajin ping entri dekat group tersebut . so jangan lepas kan peluang untuk tambah traffic blog dari sana ! Semoga ia dapat membantu meningkatkan traffic blog korang !

sekian.
Read More