TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !


LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE ! | Kali ini aku nak menulis mengenai TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE , sebabnya ada je antara kita yang masih tak tahu macam mana nak letak iklan adsense di blog setelah mendapat approval dari pihak adsense. Rugilah kalau dah approve tapi tak letak dekat blog. sebab ia lebih kuat hasilnya berbanding nuffnang . so, meh sini aku ajar TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

1. Masuk ke Account adsense anda !

TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

**gambar yang aku guna ni adalah adsense versi baru .

2. Klik My ads . ( versi baru di belah kiri, versi lama di bahagian atas )
    kemudian klik New ad unit

TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

Pilih Text & display ads . tekan select .

3. Masukkan nama iklan ( better letak , nama blog dan lokasi korang letak ) ( ruangan ini bebas untuk di isi )


TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !



Ikut panduan ini :

1. Name : letak nama yang menyatakan iklan korang (bebas)
2. Ad-size : pilih size yang sesuai dengan blog korang. kalau tak tahu saiz apa , boleh sehaja guna yang responsive .

maksud responsive : korang letak iklan di mana sahaja dan dia akan adapt mengikut size lokasi yang korang letak tersebut .

3. Ad type :

Ada 3 jenis ,
1. text ads
2.  Display ads
3. Both ( text and display )

aku cadangkan pilih both . nanti korang dah faham sikit pasal adsense, boleh ja tukar .

4. Custom channel . ( biar kosong dulu pun tak apa )
** entri lain nanti aku explain ya .

5. Backup ads ( biarkan dan jangan usik . hehe )

6. klik save .
7. get code

CARA LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG !

Buka blogger.com > layout > add gaget > paste code (adsense) > rearrange di lokasi yang korang nak dia berada .

cadangan atas dan side bar . kalau korang nak letak di bawah tajuk entri korang, boleh guna tutorial cara letak iklan adsense di bawah tajuk entri .

klik save dan tengok blog korang dah ada iklan atau tidak .

PERINGATAN !

Iklan adsense akan muncul setelah 2 jam anda create ads .

**TUTORIAL Ini untuk yang first time nak letak iklan adsense , aku tulis yang simple je , untuk yang advance nanti-nanti aku tulis ya. hehe

Mudah je kan TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE  . cubalah jangan peram je account tu. hehe sebabnya ramai yang minta tak dapat, dan kita minta dan dapat . maka untung untuk kitalah.hehe aku dulu pun peram juga dekat 3 bulan, baru guna balik hehehe semoga berjaya. kalau ada masalah , komen je di bawah .

Sekian.


1 comment... add one now

Adam Adam October 24, 2016
Terima kasih


From:
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my

Visitors