30 October 2016

TIADA LAGI GOOLE DRIVE UNTUK WINDOWS XP DAN VISTA !

TIADA LAGI GOOLE DRIVE UNTUK WINDOWS XP DAN VISTA ! ||  Mulai 1 Januari 2017 , Google bakal menamatkan sokongan google drive untuk windows xp dan windows vista . Setelah beberapa tahun bersama, akhirnya mereka membuat keputusan untuk menamatkannya . Di samping itu , google juga akan memulakan perisian google drive untuk Mac dan PC .


TIADA LAGI GOOLE DRIVE UNTUK WINDOWS XP DAN VISTA !


Ia bertujuan untuk memudahkan pengguna Mac dan Pc . Untuk windows xp dan vista yang bakal di tamatkan , ia bukan bermakna anda tidak boleh menggunakannya langsung . sebaliknya anda hanya tidak akan dapat update terkini untuk google drive jika anda menggunakan Windows XP dan vista . Mungkin satu hari nanti ia akan hilang terus memandangkan semakin hari ada versi baru windows dan terkini sudah memasuki windows 10 .

Sekian.

Read More

28 October 2016

PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD !

PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD ! |  Bermula semalam pelancaran pakej baru Celcom First . Pakej baru ini di katakan mampu menandingi pakej-pakej yang di tawarkan oleh syarikat-syarikat telco yang lain . Secara Officialnya mulai 28 oktober ,pengguna Postpaid boleh mula menggunakan khidmat PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD . Mesti ramai tertanya-tanya macam mana nak buat PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD ? apa yang menarik dengan PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD ? . Meh sini aku bagi tau .


PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD !
Gamar amanz.com

PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD !

Celcom First Gold

Internet 20gb ( 10 gb + 10 gb )
Unlimited Yonder musim,Whatsapp dan Wechat (tak pakai data 20 gb)
Unlimited Call
Sms : 20sen/sms
RM 80 + RM 1O untuk guna 20gb tanpa tunggu sabtu dan ahad

Celcom First Gold Plus

Internet 40gb ( 20 gb + 20 gb )
Unlimited Yonder musim,Whatsapp dan Wechat (tak pakai data 40 gb)
Unlimited Call
Sms : 20sen/sms
RM 90 + RM 1O untuk guna 40gb tanpa tunggu sabtu dan ahad

Celcom First Platinum

Internet 60gb ( 30 gb + 30 gb )
Unlimited Yonder musim,Whatsapp dan Wechat (tak pakai data 60 gb)
Unlimited Call
Sms : 20sen/sms
RM 1000 + RM 1O untuk guna 60gb tanpa tunggu sabtu dan ahad

Celcom First Blue 

10gb data ( 5gb + 5gb ) 
50 minit call
50 sms 

Tawaran hanya Sah untuk 2 bulan sahaja

Mesti korang tertanya-tanya sebab apa ada banyak plus-plus ni kan . sebenarnya pakej Celcom First ini adalah terhad . Dia bahagi untuk hari biasa dan sabtu ahad. mesti korang rasa susah kan tetapi Celcom mampu atasi masalah tersebut . korang hanya perlu bayar Rm 10 dan buat secara manual untuk menggunakan internet tersebut secara bebas tanpa tunggu hari minggu dan sebagainya. Caranya adalah seperti Berikut 

CARA LANGGAN ANYTIME DATA UNTUK CELCOM FIRST GOLD !

1. Dail *118#
2. Tekan langgan Anytime data
3. dan selesai

Anytime data ini hanya untuk Pelanggan First Gold dan keatas sahaja .

Itu sahaja maklumat mengenai PAKEJ BARU CELCOM FIRST GOLD . Makin hari makin banyak pula tawaran dari syarikat telco di malaysia kan. semakin kuat promosi ini menunjukkan bahawa rakyat malaysia memerlukan khidmat mereka secara maksimum dalam kehidupan . Jadi sekarang tiada lagi istillah rakyat malaysia bodoh IT kerana rakyat sudah faham dan mula bertindak. salah sikit sahaja dari syarikat telco maka habislah mereka .

Sekian .


Read More

22 October 2016

TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !


LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE ! | Kali ini aku nak menulis mengenai TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE , sebabnya ada je antara kita yang masih tak tahu macam mana nak letak iklan adsense di blog setelah mendapat approval dari pihak adsense. Rugilah kalau dah approve tapi tak letak dekat blog. sebab ia lebih kuat hasilnya berbanding nuffnang . so, meh sini aku ajar TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

1. Masuk ke Account adsense anda !

TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

**gambar yang aku guna ni adalah adsense versi baru .

2. Klik My ads . ( versi baru di belah kiri, versi lama di bahagian atas )
    kemudian klik New ad unit

TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !

Pilih Text & display ads . tekan select .

3. Masukkan nama iklan ( better letak , nama blog dan lokasi korang letak ) ( ruangan ini bebas untuk di isi )


TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE !



Ikut panduan ini :

1. Name : letak nama yang menyatakan iklan korang (bebas)
2. Ad-size : pilih size yang sesuai dengan blog korang. kalau tak tahu saiz apa , boleh sehaja guna yang responsive .

maksud responsive : korang letak iklan di mana sahaja dan dia akan adapt mengikut size lokasi yang korang letak tersebut .

3. Ad type :

Ada 3 jenis ,
1. text ads
2.  Display ads
3. Both ( text and display )

aku cadangkan pilih both . nanti korang dah faham sikit pasal adsense, boleh ja tukar .

4. Custom channel . ( biar kosong dulu pun tak apa )
** entri lain nanti aku explain ya .

5. Backup ads ( biarkan dan jangan usik . hehe )

6. klik save .
7. get code

CARA LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG !

Buka blogger.com > layout > add gaget > paste code (adsense) > rearrange di lokasi yang korang nak dia berada .

cadangan atas dan side bar . kalau korang nak letak di bawah tajuk entri korang, boleh guna tutorial cara letak iklan adsense di bawah tajuk entri .

klik save dan tengok blog korang dah ada iklan atau tidak .

PERINGATAN !

Iklan adsense akan muncul setelah 2 jam anda create ads .

**TUTORIAL Ini untuk yang first time nak letak iklan adsense , aku tulis yang simple je , untuk yang advance nanti-nanti aku tulis ya. hehe

Mudah je kan TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BLOG UNTUK NEWBIE  . cubalah jangan peram je account tu. hehe sebabnya ramai yang minta tak dapat, dan kita minta dan dapat . maka untung untuk kitalah.hehe aku dulu pun peram juga dekat 3 bulan, baru guna balik hehehe semoga berjaya. kalau ada masalah , komen je di bawah .

Sekian.


Read More

19 October 2016

PEMBACA BLOG TAK RAMAI, NAK BUAT MACAM MANA ?

PEMBACA BLOG TAK RAMAI, NAK BUAT MACAM MANA ?  ||  Aku rasa, banyak kali juga aku tulis pasal pembaca blog tak ramai , nak buat macam mana ni kan . tapi aku nak kongsikan juga tips mungkin membantu korang . aku pun pernah sahaja mengalami masalah pembaca blog tak ramai pada satu ketika . tetapi alhamdulillah ia berubah selepas membuat sedikit postmortem blog anda .

PEMBACA BLOG TAK RAMAI, NAK BUAT MACAM MANA ?



Perkara pertama yang korang buat adalah kena semak balik blog anda . Terutamanya pada bahagian content blog, template blog dan Engagement blog. Aku mula-mula menulis aku hanya fokus kepada content blog . " asal ada entri sudah " itu misi aku dahulu masa aku awal-awal menulis blog. tetapi sebenarnya fikiran tersebut adalah salah . Betul, kena update entri tetapi apitkan entri anda dengan perkata berkualiti. jadi setiap hari kita perlu update " entri berkualiti " .

Apabila di sebut mengenai entri berkualiti, ia bermakna entri yang penuh dengan informasi kepada pembaca . Selain itu, susunan ayat yang sempurna dan baik juga penting .Elakkan Short form dan pastikan entri anda berperenggan .

Tempalte blog pula cuba cari yang responsive . mula-mula dulu aku guna template blogger je. tetapi tak berapa kuat untuk SEO . Apabila aku berubah kepada template responsive, baru nampak peningkatan dari segi trafik setiap hari . tetapi make sure korang update " entri berkualiti " baru lah traffic naik dengan baik .

Dan yang terakhir adalah mengenai Engagement blog . Engagement blog ini meliputi hubungan antara pembaca dengan blog atau pembaca dengan penulis . jangan di abaikan bahagian ini kerana kita perlu menghargai pembaca blog kita kerana merekalah membantu blog kita untuk berada di mana ia berada . makin banyak pembaca, makin bagus sesebuah blog itu. Gunakanlah medium facebook,twitter dan insta untuk berinteraksi dengan mereka .

Akhir sekali sebagai penutup , gunakan tips yang aku kongsi kan ini, mana tau blog korang mampu meningkkat traffic. satu sahaja pesan aku , tips ni makan masa , jadi bersabarlah . sambil-sambil tunggu buat kerja lain sama. hehe untuk elakkan bosan. bila sudah sampai tempoh matangnya blog anda. anda akan dapat traffic dari sumber yang tidak di jangka dan dia akan meningkat mingkut time phase dia.
Sekian.

Read More

ADSENSE BERWAJAH BARU !

ADSENSE BERWAJAH BARU ! |  Lamanya aku tak menulis pasal adsense. hehe aku tulis pun sekadar berkongsi benda basic yang aku faham selama aku menggunakan adsense sahaja. jadi aku bukan lah power dalam bab-bab adsense ni . hehehe kali ini aku tak menulis tips adsense sebaliknya aku menulis mengenai Adsense sudah berwajah baru !

ADSENSE BERWAJAH BARU !

ADSENSE BERWAJAH BARU !

Kelebihan ADSENSE BERWAJAH BARU !

1. Memudahkan kita melihat rekod iklan di page home .
2. Maklumat lebih kemas dan cantik.
3. Sesuai dengan permintaan pengguna adsense


Dengan updatenya adsense ini pasti akan memudahkan lagi penggunaan adsense  dan meningkatkan semangat kita untuk terus menulis artikel yang berkualiti . Seperti kita sedia maklum , adsense ini agak sensitif dan berbahaya. sekali salah maka anda bakal menanggung akibatnya. adsense juga membuatkan blogger-blogger pening kepala kerana ramai blogger yang sudah apply adsense tetapi tak aprrove.

Sebenarnya kalau kita ambil positif, ia adalah kelebihan untuk kita pada masa hadapan. belajar untuk menulis sesuatu yang baik dan berkualiti seperti yang di minta oleh adsense. dan kemudian anda akan temui hasilnya . dulu masa aku apply, aku punya pun tak approve dan di minta untuk tulis 50 artikel sebelum aku apply semula. jadi aku tulis balik artikel panjang-panjang dan kemudian apply semula dan alhamdulillah berjaya.

Semoga semangat untuk terus setiap dengan adsense kembali di perkuatkan  selepas kita melihat perubahan yang telah di lakukan dengan ADSENSE BERWAJAH BARU ! . fuhh harap lepas ni adsense tambah earning lak. hehehe

Sekian.



Read More

18 October 2016

DOWNLOAD ADOBE PHOTOSHOP CS6 FULL !

DOWNLOAD ADOBE PHOTOSHOP CS6 FULL ! ||  Hari ini aku kongsikan mengenai cara untuk Download Adobe Photoshop cs6 Full . Fungsi Adobe Photoshop adalah untuk edit gambar dan membuat poster atau iklan . terdapat pelbagai jenis file yang boleh di save setelah selesai ,antaranya adalah JPEG,PNG dan lain-lain . Cara DOWNLOAD ADOBE PHOTOSHOP CS6 FULL ! adalah seperti berikut :
DOWNLOAD ADOBE PHOTOSHOP CS6 FULL !


DOWNLOAD ADOBE PHOTOSHOP CS6 FULL :

1. Download link  - http://lynk.my/zWk6
2. Matikan Internet
3. Extract file
4. Run install
5. kalau keluar notis untuk sign in , pilih sign in later .
6. klik install .
7. Selesai .


Itu sahaja cara DOWNLOAD ADOBE PHOTOSHOP CS6 FULL . Semoga bermanfaat buat anda .

Sekian.


Read More

17 October 2016

BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !

BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !  | Pernah tak terfikir nak buat duit online ? tapi tak tahu macam mana cara buat duit online ? Pernah tak terlintas nak dapat duit dalam Usd tetapi tak tau caranya . Meh sini aku ajarkan dekat korang salah satu cara buat duit online adalah dengan cara BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM ! . Apa itu narratrs ?

 BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !

Narratrs adalah satu laman web yang memberi peluang kepada kita untuk membuat duit online . Secara mudahnya, setiap kempen yang di lakukan oleh Narratrs adalah menggunakan account instagram . jadi , korang hanya perlukan satu account instagram untuk melayakkan diri korang mendaftar sebelum berjaya memBUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !

Artikel terkait : Jana Pendapatan Online dengan 8share.com

Cara yang di guna pakai oleh Narratrs adalah mereka akan memilih account mana yang sesuai untuk melakukan kempen yang mereka buat. contohnya sebelum ini ada kempen ice cream dan perfume . jadi, instagrammers yang terpilih akan upload gambar ke dalam instagram dengan menggunakan hashtag yang terlah di sediakan dari situ korang akan akan di nilai dan di bayar.

Aku ambil contoh, sebelum ini aku ada menyertai kempen yang di anjurkan oleh Narratrs.com .Aku di minta untuk upload maksimum 4 gambar dalam satu-satu masa . tetapi aku hanya hantar dua gambar sahaja . korang nak tahu tak berapa nilai yang aku di bayar dengan dua gambar tersebut ?

 BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !

Aku dibayar hampir 20 usd bersamaan dengan RM 80 untuk dua gambar . aku hanya upload gambar mengikut syarat yang di tetapkan kemudian hantar link ke Narratrs.com dan dapat duit. itu sahaja .Nampak tak bertapa mudahnya untuk BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM ! .yang pasti korang kena ada account instagram .

SABAR !

Aku tau korang tengah excited nak join sama BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM ! . meh aku ajar korang cara daftar dengan Narratrs.com .

1. Korang pergi ke link ini - LINK

2.  Selepas korang masuk ke narratrs.com , klik sign up dekat bahagian atas kanan

 BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !

3. Pilih sama ada korang nak sign up dengan Instagram atau facebook . aku cadangkan korang guna instagram .

 BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !

4. Korang akan masuk ke profile korang.

 BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM !

Campaign - tempat korang nak tengok tugasan korang. kalau ada tugasan maksudnya adalah duit yang bakal masuk . ada dua jenis , all campaign dan past Campaigns . All campaign untuk tugasan yang sedang korang buat , dan past campaign adalah untuk tugasa yang telah selesai .

Wallet - adalah rekod duit yang ada dalam account narratrs korang .

Kumpul sampai 50 usd , baru boleh cashout.

Dua function button ini untuk memudahkan korang menggunakan narratrs.com .  Selamat Mencuba , apa kata daftar dulu, mana tau ada rezeki korang melalui online ini maka korang boleh dapat duit tambahan betul tak ? yang penting kita usaha . Korang faham tak cara  BUAT DUIT ONLINE DENGAN NARRATRS.COM ? kalau tak faham korang boleh tanya aku di ruangan komen ya.

Sekian.

Read More

MENGHARGAI SEBUAH PENULISAN BLOG !

MENGHARGAI SEBUAH PENULISAN BLOG ! | Baru-baru ini aku terbaca mengenai seorang artis yang membuat kenyataan di akhbar mengenai kisahnya yang di tulis oleh blogger yang cuba menyebarkan spekulasi . " itu semua kerja bloggers " lebih kurang ayat dia macam itu . aku sedikit terasa apabila perkara negatif di palitkan kepada bloggers secara keseluruhannya . Sedangkan bloggers ni sahaja ada pelbagai niche dan bidang yang mereka tulis . Bukan semata-mata menulis kerana artis dan gossip semata .MENGHARGAI SEBUAH PENULISAN BLOG !


MENGHARGAI SEBUAH PENULISAN BLOG !

Bila dia cakap macam itu, bermaksud dia tidak faham apa itu bloggers secara keseluruhannya . Aku tahu ada blogger yang tidak bertanggungjawab yang menyebarkan maklumat salah mengenai artis semata-mata untuk traffic blog mereka. tetapi mereka itu hanya secebis dua sahaja. aku duduk dalam dunia blog ni hampir 9 tahun, aku dah baca pelbagai blog,aku dah blogwalking pelbagai blog dan memahami niche area mereka. jarang aku jumpa blog bercerita mengenai gossip artis .

Serius tak banyak pun. cumanya apabila blog yang tak seberapa itu di share artikelnya di Facebook maka ramai rakyat malaysia suka ambil port. ulas itu dan ini . sehinggakan perkara tersebut berlarutan dan sehingga viral . salah sudah pasti keatas blogger yang menulis perkara tersebut . seharusnya blogger tersebut tidak patut membuat perkara sedemikian sehingga menimbulkan fitnah . Kalau korang perasan, blog yang tulis pasal gossip artis ni mesti tak ada profile penulis . so, hati-hati ya.

Kedua, aku tak suka kesilapan seorang blogger menyebabkan semua bloggers di persalahkan. Kadang-kadang bila aku baca artikel macam tu, aku rasa, " apa salah aku ? " jangan terlalu marah sehingga orang yang tak buat salah pun di tarik sekali dalam amarah tersebut . seeloknya kita sebagai pengguna media sosial lebih menghargai penulisan yang ada di dalam blog .

Ramai yang mencari info dan maklumat di google dan akhir sekali akan membawa korang ke sebuah blog yang menulis maklumat tersebut . pendek kata korang memang tidak boleh lari dari blog dan bloggers . Hargailah bloggers yang menulis dari hati mereka saban tahun saban hari memrah otak mereka daripada menunjuk kesalahan blogger lain  kepada kesemua bloggers yang wujud . tanpa blogger anda bukan siapa-siapa .MENGHARGAI SEBUAH PENULISAN BLOG !

Sekian.

Read More

15 October 2016

CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG !

CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG ! |  Apabila anda buat blog, paling utama adalah pembaca blog kenal siapa penulis . ia penting kerana ingin mewujudkan engagement di antara penulis dengan pembaca mahupun pembaca dengan penulis . Jadi salah satu cara yang boleh buat adalah dengan meletakkan Profile facebook di dalam blog . Meh aku ajar korang CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG ! .


CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG !


CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG !

1. Korang klik link ini [ Link ] **tunggu sampai masuk ke facebook.com .


CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG !

2. Pilih Platform yang korang nak, kalau nak letak dekat blogger . maka terus je klik icon blogger macam dalam gambar di atas .

CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG !


3. Lepas korang klik , akan muncul laman web macam di bawah ini, pilih blog korang dan add widget .
4. Selepas ini korang buka blog korang akan muncul di bahagian sidebar. lepas tu korang letaklah dekat mana yang korang nak letak.

5. selesai .

Mudah sahaja CARA LETAK PROFILE FACEBOOK DI BLOG ! , ada cara lain nak bina engagement dengan pembaca blog , korang juga boleh gunakan google+ account korang tetapi aku prefer facebook sebab facebook lebih ramai guna berbanding dengan google . betul tak ?

Sekian

Read More

14 October 2016

HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA !


HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA !  ||  Korang pernah dengar tak pasal handphone pertama yang di keluarkan oleh Google ? haa ni aku nak bagi tahu korang nama nya adalah Pixel,Phone by Google ! Mula-mula, aku dengar mengenai google akan mengeluarkan phone sendiri, aku pun teruja yang amat sebab nak tengok dia mampu bersaing ke tidak. lawa tak design dia kan. tapi so far, nampak macam boleh la . korang nak tahu berapa HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA !

HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA !


HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL di malaysia adalah 649 USD bersamaan dengan RM 2699. Mahal juga harganya berbanding handphone baru yang lain . aku tak cakap harganya sama macam iphone7 sebab sudah pasti harganya iphone7 jauh lebih mahal betul tak ?

Tetapi so far, aku nampak macam harganya berbaloi dengan rupa dan spesifikasinya . Pixel ada dua jenis iatu Pixel dan Pixel XL perbezaan dari segi saiz sudah pasti. Smartphone pertama google ini mempunyai peranti yang mesra google dan memudahkan penggunanya menggunakan aplikasi yang ditawarkan oleh pihak google dengan lebih baik berbanding jenama-jenama telephone bimbit yang lain .



HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA !


HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA !


HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA !

Antara Specifikasi Pixel adalah :

  • Paparan sebesar 5.5 inci dengan resolusi 1440 x 2560 pixels untuk Google Pixel XL.
  • Paparan sebesar 5.0 inci dengan resolusi 1080 x 1920 pixels untuk Google Pixel.
  • Pemproses Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821, Adreno 530.
  • Memori Dalaman 32/128 GB Serta 4 GB RAM.
  • Kamera Utama 12 MP, F2.0, PDAF, Dual-LED Flash.
  • Kamera Selfie 8 MP, F2.0.
  • Pengimbas Cap Jari, NFC.
  • Android 7.1 (Nougat).
  • Warna Hitam, Biru dan Kelabu.
  • Bateri  Li-Ion 2770 mAh dan Li-Ion 3450 mAh untuk model XL.
  • Harga Di Malaysia Dijangka Bermula Sekitar RM2699.
  • (SUMBER : http://www.mesramobile.com/2016/10/spesifikasi-google-pixel-malaysia/ )
Nampak tak, walaupun masih baru ,ia sudah mempunyai keupayaan setanding handphone-handphone yang sudah lama dalam pasaran dunia. Adakah handphone ini seperti handphone microsoft ? korang kena beli dan guna, baru lah tahu kan. HARGA HANDPHONE GOOGLE PIXEL DI MALAYSIA .

Sekian.


Read More

CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER !

CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER !  ||  Sebelum ini , aku pernah tulis mengenai tips adsense berdasarkan pengalaman aku dalam entri misi adsense #1,2,3 dan seterusnya . dan hari ini, aku nak kongsikan dengan korang mengenai CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER ! . aku tahu, kalau korang baca tips yang aku kongsikan hari tu, korang akan rasa ehh macam mana nak daftar eh ? ada ramai blogger akan bertanya demikian. jadi aku up satu entri untuk memudah kan anda .

Sebelum ini, adsense tidak menawarkan pengiklanan kepada blog yang berbahasa melayu tetapi setelah itu mereka buat perubahan dengan membenarkan blog-blog berbahasa melayu untuk menggunakan adsense . Jadi, peluang ini memang di guna pakai secara menyeluruh oleh kaki-kaki duit online atau orang yang suka buat duit USD ni. untung wehh. ringgit jatuh , so banyak lah yang masyukk.

Jom aku ajar CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER !





CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER !

1. Buka laman web adsense.com

CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER !
2 klik sign in ke goole account anda .
**kalau anda tiada adsense account nanti dia akan bagi note untuk sign up google adsense. dari situ , korang isi maklumat korang .



CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER !

3. Mula mengisi maklumat laman web  korang. masukan maklumat yang betul tau ! adsense ni bukan fake, dia ni official , jadi jangan tipu dia .

CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER !

4. Lepas korang habis isi, hantar permohonan adsense korang untuk di review . ada blog yang di review laju dalam masa seminggu ada yang berbulan-bulan. jadi bersabarlah ya .

CARA KEDUA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER  


  1. korang buka dashboard blogger korang ,
  2. bahagian sidebar kiri ada  "Earning " .
  3. korang boleh daftar adsense melalui laman tersebut. klik sign up .


Mudah jer kan , tetapi nak tunggu result tu yang susah , banyak blog tak di approve adsensenya. banyak blog yang kena apply 7 atau 8 kali baru di approve , jadi kita yang baru nak apply ni kan, kena banyak bersabar . kalau korang nak letak nuffnang dulu pun tak pa . nanti dah approve adsense , buang je nuffnang tu . rugi je letak.

Tingkatkan Traffic blog anda untuk tingkatkan earning adsense nanti . semoga CARA DAFTAR ACCOUNT GOOGLE ADSENSE UNTUK BLOGGER ! ini bermanfaat untuk korang. aku hanya berkongsi berdasarkan pengalaman aku sahaja . aku bukan sifu . mungkin cara kita berbeza , tak mengapa . aku hormatinya .

Sekian.

Read More

13 October 2016

SELAMAT TINGGAL NOTE 7 !

SELAMAT TINGGAL NOTE 7 !  ||  Bermula kelmarin, setiap peranti telefon bimbit Samsung Note 7 telah di minta untuk di matikan buat selama-lamanya . Demikianlah kenyataan yang di keluarkan oleh Pihak samsung kepada pengguna samsung note 7 . Ia berikutan masalah yang di hadapi oleh peranti samsung note 7 berkenaan .
note 7 tak jual dah ke ?


Agak menyedihkan bagi peminat tegar Samsung apabila terpaksa memulangkan semula samsung note 7 yang mempunyai ciri-ciri yang baik . cumanya masalah bater yang kerap meletup yang akhirnya menyebabkan ia di tamatkan pengeluarannya serta merta. satu tindakan yang bijak dari Samsung yang mengutamakan pelanggan dari keuntungan mereka .

Ya, mereka rugi berbillion-billion dolar kerana masalah samsung note 7 ini dan aku yakin sama ada note 7 merupakan peranti terakhir untuk jenama Note atau mungkin ada lagi note8 dan seterusnya . Persaingan note 7 dengan Iphone 7 kelihatan seperti di menangi oleh iphone 7 kerana masalah yang di hadapi oleh note 7.

Apa-apa pun, keselamatan pengguna lebih penting untuk di jaga. kalau korang dah terbeli note 7, tolong pergi ke samsung centre berdekataan anda untuk tanyakan tindakan seterusnya . Selamat Tinggal Note 7 !

Sekian.


Read More

11 October 2016

PERSAINGAN DUNIA BLOGGER MAKIN KUAT !

PERSAINGAN DUNIA BLOGGER MAKIN KUAT !  ||  Betul tak aku cakap macam tajuk entri ni . Persaingan dunia blogger makin kuat . saban hari ada sahaja orang yang ingin mencuba untuk menjadi blogger. alasan dan tujuan mereka adalah untuk mendapat income tambahan secara online melalui blog. mungkin bagi sesetengah blogger akan menganggap yang kemunculan blogger baru hanya lah sementara jika mereka tidak serius dalam dunia blog.
PERSAINGAN DUNIA BLOGGER MAKIN KUAT !


Tettapi bagi aku, persaingan sihat ini juga menunjukkan yang kita perlu berusaha memastikan blog kita tidak berada di bawah terutamanya di dalam carian google . Blogger baru sudah pasti bersemangat untuk update blog manakala blogger lama mungkin akan update secara ala kadar sahaja .jadi persaingan ini amatlah penting.

Buat blogger baru,jangan hanya fokus kepada duit online semata kerana hasilnya korang tidak akan dapat dalam masa beberapa hari malah ia memakan masa selamama 6 hingga ke 12 bulan baru mendapatkan hasil. Yang penting adalah semangat menulis dan menyampaikan maklumat kepada pembaca itu perlu di utamakan .

Semoga PERSAINGAN DUNIA BLOGGER MAKIN KUAT ! menjadikan kita blogger yanglebih berkualiti dan terbaik tidak kita apa pun niche yang kita bawa . binalah identiti blog masing-masing agar sentias segar dalam ingatan pembaca blog anda.

Sekian.


Read More

08 October 2016

BELI ACTION CAMERA DENGAN LAZADA.COM ! BOLEH PERCAYA KE ?

BELI ACTION CAMERA DENGAN LAZADA.COM ! BOLEH PERCAYA KE ?  ||  Sebelum ini, antara perkara yang aku was-was adalah beli gadget secara online .Boleh percaya ke ? itu yang sering aku terfikir sebelum beli gadget . Tapi apabila terpaksa , aku cuba juga dengan risiko kehilangan wang aku . Baru-baru ini aku ada beli action camera SJ7000 di laman web lazada.com . Mula-mula aku cuak jugak lah mana tau tak sampai ke apa ke kan. BELI ACTION CAMERA DENGAN LAZADA.COM ! BOLEH PERCAYA KE ?
BELI ACTION CAMERA DENGAN LAZADA.COM ! BOLEH PERCAYA KE ?



Tapi hakikat perkara tersebut meleset jauh, alhamdulillah aku dapat barang yang aku beli itu. Jadi kalau korang nak elakkan di tipu oleh peniaga online bila korang beli gadget, korang belilah dengan orang yang boleh dipercayai macam lazada . aku beli hari jumaat dan aku dapat hari isnin. cepat tak ?
cepat lah kan sebabnya sabtu ahad mana ada posting post laju atau gdex kan .


BELI ACTION CAMERA DENGAN LAZADA.COM ! BOLEH PERCAYA KE ?


Aku masih belum cerita mengenai kualiti action camera sj7000 sebab aku nak cerita dalam entri yang lain. cumanya kali ini aku khususkan untuk membantu korang menghapuskan was-was bila nak beli gadget online dengan lazada . aku dah cuba dan servis mereka laju dan pantas. jadi tak perlu risau lagi . Harga action camera di lazada juga murah-murah , aku beli time sales, tak tau harga sekarang dah berapa . kalau korang nak, korang usha lah dekat laman web lazada.com .

Semoga entri BELI ACTION CAMERA DENGAN LAZADA.COM ! BOLEH PERCAYA KE ? memberi manfaat kepada korang. aku tak nafi ada komen negatif bila beli dengan lazada,tapi setakat pengalaman aku ini, aku boleh bagi positif komen sebab memang servis mereka dengan aku setakt ini memang terbaik . rezekilah orang katakan. korang tunggu apa lagi, pergi lah usha dekat lazada tu. hehe.

Sekian.

Read More

07 October 2016

CARA ATASI STRESS DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN !

CARA ATASI STRESS DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN !  ||  Pernah tak blogger rasa stress bila tengok kejayaan blogger lain ? pernah tak rasa putus asa bila melihat kejayaan blogger lain ? aku yakin ramai blogger baru akan rasa macam nak putus asa bila kita ada kawan blogger yang lebih baik dari kita. aku tak cakap itu sebagai dengki atau iri hati. Sebab lumrah manusia bila kita rasa down bila tengok kejayaan orang lain . tetapi jangan terbawa sehingga menyebabkan kita bermusuhan dengan orang lain, Jangan sampai menimbulkan rasa dengki ,khianat dan iri hati . Jadi macam mana CARA ATASI STRESS DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN !


CARA ATASI STRESS DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN !


Perkara mudahnya adalah kita berpijak pada bumi yang nyata . Kita tengok balik blog kita adakah kita menulis dan update blog dengan cara yang betul ? tengok sama " siapa kita " di media sosial, kerana ini akan mempengaruhi orang untuk membaca blog anda apabila anda kongsikan dengan sahabat-sahabat di media sosial . Rancang balik perjalanan blog kita  . Aku tahu susah nak mulakan,tapi aku yakin dan pasti yang blogger otai yang sudah berjaya itu juga melalui proses yang sama .

Yang kedua , jangan terbawa dengan kejayaan orang lain . Maksudnya di sini, jangan terlalu memaksa diri untuk mendapat kejayaan orang lain. contohnya, kawan blogger kita trafficnya 10 k sehari, kita baru je berapa ratus sehari. jangan bimbang dan jangan paksa diri untuk sampai ke tahap yang kita tak boleh capai dalam masa terdekat. ikut langkah demi langkah . mulakan target 1k sehari pada masa yang sama tingkatkan jumlah entri yang berkualiti dengan blog. Ingat abaikan orang yang mentertawakan entri-entri kita. biarkan mereka kata kita update entri bodoh asalkan kita tahu traffic entri-entri tersebut power .

Mesti korang nak tahukan apa entri-entri bodoh tetapi traffic mencanak naik . hehehe tak maulah cerita nanti korang gelak . haha aku bagi satu bab ja iaitu artis . korang selongkarlah pasal mereka tetapi jangan cerita gossip dan benda aib. nanti akan ada yang mencari .

Yang terakhir, buanglah perasaan rasa down bila blog kita tak sama dengan blogger lain .buang jauh-jauh . dan letakkan target blog kita dan kita usaha untuk capai target itu. aku yakin kita semua mampu berjaya di media sosial terutamanya dalam dunia blog ini .jangan putus asa, terus cabar diri kita, cabar penulisan kita supaya mampu berdiri sama tinggi dengan orang hebat-hebat. semoga entri CARA ATASI STRESS DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN ! mampu mengekalkan anda di dalam dunia blogger ini.

Sekian.


Read More

06 October 2016

SAIZ CHANNEL ART YOUTUBE !

SAIZ CHANNEL ART YOUTUBE !  |  Hari ini aku nak cerita mengenai Saiz Channel Art Youtube . Korang mesti tertanya-tanya macam manalah Saiz Channel Art ni ? Oh ya, korang yang tak familiar dengan perkataan Channel Art, meh sini aku nak bagitau. dalam bahasa mudah faham ,Channel art adalah Header untuk Channel Youtube korang . lebih kurang macam Header page facebook lah.Macam gambar di bawah .


SAIZ CHANNEL ART YOUTUBE !


Tapi korang kena ingat yang saiz channel art tidak sama dengan cover photo facebook .Meh aku kongsikan dengan korang Video penerangan dari pihak Google mengenai Saiz Channel Art Youtube .





Korang faham ke tidak ? haha meh lah aku terang sikit mengenai saiz Channel art youtube ini . Pihak Yutube.com telah mencadangkan agar korang menggunakan saiz 2560 x 1440 px image untuk Channel art korang. Masa korang setting saiz dekat PSd, korang setting dengan saiz yang di minta .

  • Minimum width: 2048 X 1152 px. 
  • Maximum width: 2560 X 423 px.
  • File size: 4MB or smaller recommended.

Mudah jer kan nak setting dekat psd , masukkan angka dan kemudian korang design sendiri mengikut kreativiti korang . itu sahaja untuk entri SAIZ CHANNEL ART Youtube atau saiz Header youtube channel .

Sekian.


Read More

05 October 2016

APA ITU SANGKA BAIK DI MEDIA SOSIAL ?

APA ITU SANGKA BAIK DI MEDIA SOSIAL ?  ||  Entah sebab apa aku suka membaca media sosial. setiap hari aku layan media sosial pasti aku akan tertarik nak ulas benda yang tidak sepatutnya berlaku . tetapi teguran atau coretan ini adalah untuk aku mula-mula sekali, untuk korang ,kalau rasa bermanfaat korang ambillah. kalau tak abaikan je ya . Aku nak cakap pasal bersangka baik di media sosial.

Cara nak happy di media sosial


Hakikat media sosial sekarang ini adalah ia juga umpama satu kumpulan masyarakat yang hidup dan bersosial di dalam alam maya. Kalau zaman dahulu, kita jumpa face to face untuk bermasyarakat. tetapi sekarang zamannya sudah berbeza . cara dan teknologinya juga berbeza . kita di paksa untuk turut sama dalam mayarakat ini walaupun hakikatnya kita tidak suka .

Apa yang aku cuba bawa kali ini adalah bila dalam masyarakat,sudah pasti ada benda yang kita suka masyarakat kita buat dan ada perkara yang kita tidak suka masyarakat kita buat . Kalau dulu, kita terus tegur ,kalau kita tidak suka atau pun kita mengumpat belakang. tetapi sekarang ini lain yang berlaku. kita juga mengumpat depan-depan tanpa kita sedari yang rakan yang kita umpatkan itu juga kawan media sosial kita.

Alangkah lebih baik satu perkara yang kita tidak suka yang di lakukan oleh kawan kita ditegur dengan cara yang baik. tak perlu status sinis atau perli di media sosial . kalau dia faham tak apa, ni dia pun blurr jer kan korang yang akan stress nanti. hehehe hakikatnya masyarakat alam maya juga perlu didikan dan panduan. Islam ajar kita hidup dalam masyarakat yang baik supaya akhlak kita juga baik.

Kalau kita tidak mampu nak tegur, sangka baik sahajalah . Mungkin kawan kita itu perlukannya dan kita tidak perlukannya. Nak didik hati kita ni susah, ia makan masa. ambillah masa ,insyaallah kita akan baik-baik sahaja . belajarlah sangka baik di media sosial supaya hati kita baik dan duduk dalam kalangan orang yang baik-baik .

Nasihat untuk sangka baik di media sosial ni adalah untuk aku dan kita semua. kalau kita tak di nasihat benda baik mana mungkin kita tahu sesuatu itu benda baik. kalau korang tak setuju,tak mengapa . Aku tak paksa . sekadar hormati pandangan antara satu sama lain juga sudah memadai . aku tak suka tengok ada kawan-kawan aku di media sosial terguris hati mereka . itu ja, aku nak kita happy di media sosial tak perlu bermusuhan dan perli memerli. mungkin aku korang akan cakap aku kolot, aku tak kisah ,asalkan apa yang buat ini betul.

Sekian.




Read More

04 October 2016

KESAN BLOG TAK UPDATE !

KESAN BLOG TAK UPDATE !  || Aku yakin ramai di antara blogger tertanya-tanya mengenai kesan blog tidak terupdate . Sebenarnya , ia tidak ada kesan banyak pun  tetapi kesan-kesan inilah menyebabkan blog kita susah untuk di kenali . Antara kesan blog tak update adalah Pageview akan berkurangan secara mendadak . Macam semalam, aku bercerita mengenai Pergi bercuti ,Blog jadi hambar dan korang pun dah tahu kenapa aku tak update blog kan .


KESAN BLOG TAK UPDATE !


Sebelum ini pageview agak mendadak naik,tetapi setelah beberapa hari tidak berupdate,pageview jatuh merudum . jadi ,kita kena update blog selalu untuk mengelakkan kejadian seperti ini berlaku kepada blog kita .

Seterusnya Ranking Alexa meningkat ! Meningkat di sini bermaksud pertambahan ranking alexa. Kalau sebelum ini 50 ribu, selepas tidak update blog ia mungkin akan mencecah kepada 100 ribu . ini menyukarkan kita dalam memastikan blog kita berada di ranking yang baik .

Dan yang terakhir, kalau korang jarang update blog ,ia akan menyebabkan blog korang hilang dari google . bermaksud ranking entri atau artikel korang tulis akan jatuh ke page yang bawah dan tidak muncul di ranking pertama google page . Rugi tak ? ya memang rugi . sebab orang yang menggunakan google selalu akan klik entri yang pertama sahaja berbanding entri ke 5 dan ke bawah.

Pendek kata, kalau tidak update entri ,kita kena menanggung beberapa akibat atau kesan dari tidak update entri. aku dah alami, dan bertapa ruginya aku. korang juga boleh gunakan Schedule untuk memastikan blog korang sentiasa terupdate . Betapa pentingnya untuk blog sentiasa di update . jangan biarkan blog korang tak update lebih dari sehari. nanti susah nak catch up balik.

Sekian .


Read More

03 October 2016

PULANG DARI BERCUTI PUNCA BLOG JADI HAMBAR !

PULANG DARI BERCUTI PUNCA BLOG JADI HAMBAR !  ||  Kisah yang berlaku kepada blog www.kataubaid.com . baru-baru ini aku adalah jalan-jalan untuk bercuti . Apabila bercuti, aku pun tak sentuh lah blog atau dalam bahasa mudah, aku tak update blog . Selepas pulang bercuti, aku tengok traffic blog untuk entri baru agak perlahan berbanding entri-entri yang kerap aku tulis sebelum pergi bercuti .


PULANG DARI BERCUTI PUNCA BLOG JADI HAMBAR !


Walaupun traffic keseluruhan tidak nampak cacat cela ,tetapi disebabkan traffic di entri baru aku pun slow menyebabkan aku juga risau dengan apa yang berlaku. Jadi nak buat macam mana ? kena bersabar dan biarkan google buat kerjanya . Jangan risau mungkin faktor lama tak terupdate menyebabkan blog korang lambat di index yang akhirnya menyebabkan  traffic blog agak perlahan.

Sabar dan terus menulis, nanti dia akan jadi normal kembali.

Sekian.


Read More