MISI ADSENSE #4 !

MISI ADSENSE #4 !  || Agak lama aku berhenti menulis mengenai adsense sejak dari siri Misi Adsense yang ke 3 . Jadi , kali ini aku mulakan balik pengisian mengenai adsense untuk bacaan kita . Di akhir entri misi adsense #3 aku ada cakap yang aku nak ceritakan mengenai kedudukan adsense terbaik yang boleh menjana pendapatan yang agak lumayan .

Kedudukan iklan ini hanyalah sedikit effectnya jika kita tidak mengubah sendiri apa yang penting iaitu traffic blog. Ingat, kalau traffic blog sikit, jangan harap nak dapat bayaran tinggi dari adsense. aku dah baca banyak mengenai adsense dan itulah kesimpulan yang aku mampu buat. nak power adsense, kena tingkatkan traffic, kalau tidak tak kemana juga .

Berkenaan dengan posisi adsense , lokasi yang terbaik adalah iklan di letak di tempat lihat utama pembaca blog anda . maksudnya, kalau pembaca buka blog anda, first sekali dia akan nampak apa ? rujuk gambar di bawah .

Tempat paling best letak  iklan adsense

korang tengok gambar di atas ini, ia adalah kedudukan iklan apabila korang buka blog www.kataubaid.com . melalui pembacaan aku, iklan seperti ini lebih mudah untuk mendapat peningkatan adsense berbanding iklan yang agak tersembunyi . yang penting ingat satu jer, ia paling mudah di lihat oleh pembaca blog anda .

kalau berkaitan saiz adsense yang sesuai untuk blog dan terbaik setakat ini adalah 300x250, 728x90 dan large rectangle . ada pun bagi aku, saiz iklan bergantung kepada blog korang, cuba cari dan letakkan iklan yang betul-betul sesuai dan tidak serabut pada pandangan mata pembaca. selain itu, jangan lupa,untuk tengok melalui phone . bagaimana kedudukan iklan anda jika pembaca blog anda yang selalu membaca melalui phone. itu penting juga untuk diambil berat .  pastikan iklan anda tidak jatuh terlalu bawah ke tempat yang bukan tumpuan pembaca blog anda.

Selalunya iklan di side bar akan berada di bahagian bawah selepas entri kalau korang buka melalui telefon bimbit korang, jadi pastikan ada iklan lain yang membantu korang untuk dapat earning adsense korang ya . Sebelum ni ,aku tak berapa perasan sangatn benda tu, sejak aku mula tahu yang pembaca blog aku kebanyakkannya membaca dari telefon bimbit, maka sekarang aku lebih utamakan untuk meletakkan iklan yang sesuai dengan pembaca yang membaca di telefon bimbit supaya tidak serabut dan terlalu besar .

aku harap korang faham lah ya apa yang aku terangkan. kadang-kadang bahasa macam keling sikit. haha untuk misi adsense #5 , korang nak tahu apa-apa tak pasal adsense ? nanti boleh aku kkongsikan dengan korang. komen di bawah ya .


Misi adsense 1
Misi Adsense 2
Misi Adsense 3


Sekian.


0 comment... add one now

Visitors