ADA YANG MINTAK AKU BERHENTI JADI BLOGGER. INI JAWAPAN AKU !

BERHENTI JADI BLOGGER |  Aku tahu, ramai yang tak tahu apa tugas sebenar blogger kepada masyarakat. dalam mind set mereka, hanyalah blogger ini tugasnya update entri dan berita terkini semata-mata . Untuk pengetahuan korang, blogger ni bukan tugasnya semata-mata menulis entri berkaitan berita semata, tugas kami lebih kepada memberi pandangan mengenai sesuatu perkara dan isu yang kami nak ceritakan di blog kami .

Ada juga aku pernah baca ada yang menulis mengenai blogger ni semua benda nak tunjuk dekat orang . Bagi aku ,sudah semestinya seorang blogger perlu menunjukkan apa yang dia buat walaupun hanya memasak masakan untuk makan tengah hari. orang panggil ia sebagai teknik engagement dengan pembaca di media sosial . Teknik ini penting untuk blogger agar mereka terus " hidup " di media sosial .


BERHENTI JADI BLOGGER


Kalau anda seorang blogger dan anda " mati " di media sosial, satu kerugian buat anda dan blog anda. kerana kebanyakan pembaca datangnya dari media sosial seperti fb dan instagram . Aku yakin mesti ada blogger yang mempunyai pengalaman di minta untuk undur diri dari menjadi seorang blogger dengan alasan ia tidak beri manfaat kepadanya .

Aku pun pernah dapat permintaan macam tu, tapi aku bagi jawapan ini , aku penat-penat pastikan blog aku ada pembaca macam sekarang, aku penat-penat cari follower sebab nak make sure blog aku ada pembaca. Aku gigih buang masa aku cari source untuk buat entri macam mana sekarang ini,  ingat senang ke aku nak berhenti .

Walaupun penat pi kelas dan sebagainya, aku tetap di sini menulis blog walapun aku rasa tidak ada pembaca yang akan baca .aku tetap menulis kerana ini cara aku untuk aku kongsi kehidupan aku. walaupun orang cakap, blog aku sampah tak ada manfaat dan bla-bla-bla. tetapi korang tak tahu apa yang aku dapat dari blog aku.

nampak tak panjang jawapan aku. hahaha buat blogger, apa jua cabaran mereka kepada kita. jangan berhenti dari apa yang korang telah buat. kalau berhenti, pasti susah untuk memulakannya balik. Yang bukan blogger, jangan mintak kami berhenti, kerana kami tidak akan berhenti sehingga sampai waktunya/

Sekian .


2 comments.. read them below or add one

At-Tarmizi At-Tarmizi September 04, 2016
senang ja suruh orang berhenti jadi blogger..kenapa?apa masalah mereka ya?? sedih =(
Kaklong Kaklong September 06, 2016
Aik, ada ek yang suruh berhenti?
Kita mengganggu hidup mereka ke?

Visitors