MISI ADSENSE #2 !

MISI ADSENSE #2 !  ||  Sebelum ini, aku dah ceritakan macam mana nak di terima bila kita apply adsense . ada beberapa cara yang boleh di lakukan macam aku sebut sebelum ini. korang boleh baca di sini . untuk misi adsense #2 ini, aku nak cerita mengenai posisi adsense yang aku telah ubah yang akhirnye menyebabkan peningkatan terhadap ammount adsense aku . Posisi adsense yang terbaik membantu kita memperoleh earning adsense yang banyak selain dari pengiklanan adsense itu sendiri .

Posisi terbaik untuk adsense adalah posisi yang mudah di lihat . Contohnya di bahagian Header dan juga di dalam entri yang kita tulis . korang boleh rujuk gambar di bawah .



peningkatan terhadap ammount adsense


Sebelum ini aku meletakkan iklan di tempat " top selling promotion " macam dalam gambar, tetapi selepas aku buat beberapa pertukaran, aku letak posisi header aku di number satu. Pertukaran kedua yang aku buat adalah untuk iklan number 2 . sebelum ini posisinya di sebelah kanan berdekatan dengan sidebar aku. selepas aku menukar ke sebelah kiri. jumlah earnings aku juga agak meningkat .Sebab apa ?

Adsense memilih posisi yang selalu mata pembaca akan melihat iklan mereka, posisi bahagian kiri lebih banyak orang lihat berbanding belah kanan kerana ,kita akan mula baca dari kiri ke kanan. jadi meletakkan iklan di sebelah kiri lebih baik dari meletakkan iklan di sebelah kanan .

Bagi iklan ke 3 iaitu di sidebar kanan. sengaja aku pilih rectangle yang besar dan  agak mudah di lihat untuk di letakkan di sebelah kanan. aku juga pernah meletakkan iklan text di sebelah kanan tetapi earnings agak mengecewakan , jadi aku menukar kepada iklan text/image supaya lebih menarik dan tertarik kepada pembaca.

korang boleh cuba letakkan iklan adsense korang macam yang aku letak posisi iklan adsense tu.cumanya , aku lebih suka untuk katakan, korang lebih tahu blog korang macam mana.korang kena buat sikit reasearch. bukan semua blog sama template. jadi kesesuaian posisi adsense tu bergantung kepada template blog korang. jadi aku cadangkan korang try and error dulu. nanti insyaallah adalah earning yang masuk tu.

Korang nak tahu tak jumlah iklan adsense yang boleh di letakkan di blog ? tunggu entri misi adsense 3 ya .

Sekian.

0 comment... add one now

Visitors