30 July 2016

CARA PARSE KODE HTML / ADSENSE !

CARA PARSE KODE ADSENSE ! || Parse atau Parsing adalah istillah yang tidak asing bagi seorang blogger. Kegunaan Parse ni adalah untuk menukar beberapa kode-kode HTML kepada kode yang lain agar sesuai dan mengelak masalah Error untuk Browser versi lama . Selain itu , Parsing ini juga akan meningkat SEO friendly dari sebelum meng "parsing" kod tersebut . Korang mesti nak cuba macam mana nak parse kode adsense .

Kenapa perlu parse kode adsense ? Macam tujuan asal parse adalah untuk mengelak dari error jika kita buka di browser yang versi lama. Boleh ke ? tak salah dari segi adsense ke ? Dari pembacaan saya , parsing code adsense di boleh kan . jadi , jangan risau ya .

CARA PARSE KODE ADSENSE !

Berikut merupakan cara Parse kode adsense !

1. Pergi ke Laman Web ini - http://www.blogcrowds.com/resources/parse_html.php
2. Letak link iklan adsense yang korang nak (* pergi dekat account adsense korang ) di dalam kotak yang di sediakan .
3.  tekan parse .
4. korang dah dapat kode parse korang.

Selesai .

Masukkan kode yang di parse tersebut ke tempat yang korang nak letak kode itu lah. Selalunya dia ada kode tambahan lain , contohnya kalau korang nak letak kode adsense dekat tengah entri korang. maka ada kode lain untuk support benda tu. tapi saya tak kongsikanlah kali ini ya. hehe Saya kongsikan di ruangan lain.

Sekian sahaja tutorial cara parse kode adsense ini, diharap dapat membantu anda dalam membuat parsing kode tersebut .

Sekian.

Read More

21 July 2016

BUTTON UNFOLLOW UNTUK BLOG !

BUTTON UNFOLLOW UNTUK BLOG ! || Sebelum ini ,blogger.com ada membuat beberapa penambahbaikkan terhadap sistem blog itu sendiri dan juga penambah baikkan terhadap template blog. yang lebih mudah untuk di gunakan, kalau perasan button unfollow pun dah ada dekat blog. 

Tujuan guna Button unfollow  :

1. untuk berhenti dari follow blog tersebut .
2. Tidak mahu melihat update terkini blog tersebut di timeline blogger anda.




BUTTON UNFOLLOW UNTUK BLOG !

Sesuatu perkara yang menarik, sebelum ini blogger tak ada pun button unfollow , tapi bila sekarang dah ada mudahkan lagi untuk pembaca menilai blog tersebut. tetapi merupakan satu kerugian bagi blogger bila ada button follow ni adalah nanti akan ada yang buat macam instagram .

" saya dah follow awak, nanti follow balik ya "
" kalau tak follow, nanti saya unfollow "

hahaha mesti ada punya. korang lak janganlah unfollow blog ni ya. hehe

sekian.

Read More

19 July 2016

CARA SEMAK BLOG MOBILE FRIENDLY ATAU TIDAK !

CARA SEMAK BLOG MOBILE FRIENDLY ! || Sememangnya penggunaan medium lain untuk ke blog kita haruslah di optimum kan. Contohnya, mencari tempalte blog yang mobile friendly dan responsive juga mampu memberi kelebihan kepada kita terutamanya dalam mendapatkan traffic blog tambahan. kali ini aku nak kongsikan mengenai cara nak semak status blog korang mobile friendly atau tidak .

CARA SEMAK BLOG MOBILE FRIENDLY ATAU TIDAK !

CARA SEMAK BLOG MOBILE FRIENDLY ATAU TIDAK !

1. Klik link ini:  https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

2. isi nama / link blog anda .

3. klik Analyze .

4. siap.

Nanti , dia akan analyze dan bagi kedudukan atau tahap mana blog korang sama ada mobile friendly atau tidak. Kalau blog anda tiada masalah untuk mobile friendly maka baguslah untuk anda. kalau ada masalah , cuba settlekan sebabnya sekarang ni mostly pembaca blog datang dari mobile. rugilah kalau kita tak grab peluang ni kan.Selamat mencuba CARA SEMAK BLOG MOBILE FRIENDLY ATAU TIDAK !

sekian.


Read More

15 July 2016

BILA POKEMON GO MASUK MALAYSIA ?

BILA POKEMON GO MASUK MALAYSIA ? | Sejak dilancarkan baru-baru ini, ramai peminat-peminat pokemon mula muncul di mana sahaja mereka ada. Sebenarnya, Game pokemon ni sudah lama popular dalam kalangan masyarkat dunia dan begitu juga di Malaysia. Dengan pelancaran Pokemon  Go ini menjadikan peminat-peminat Pokemon tidak sabar bermain pokemon seperti yang pernah berlaku di awal tahun 2000 dulu. persoalan kembali timbul, Bilakah Pokemon Go Masuk Malaysia ?

BILA POKEMON GO MASUK MALAYSIA ?

Buat masa ini, masih belum ada kenyataan rasmi dari Niantic's Office, ia adalah pembangun Pokemon Go ini. Selain New Zealand , terdapat beberapa negara lain yang sudah boleh mengakses dan menggunakan Pokemon Go ini .Antaranya adalah German, USA dan Australia .

Berdasarkan Blog sea.ign.com , Pihak Niantic's masih belum buat keputusan mengenai bila pokemon Go akan memasuki Malaysia dan juga beberapa negara Asia tenggara yang lain. Jadi ,kalau sebelum ni ada rumors yang mengatakan Pokemon Go akan memasuki malaysia pada hari ini (15 julai 2016) . Maka ia hanyalah sekadar rumors sahaja.

Bila Pokemon Go nak masuk Malaysia ?

Kita tunggu Offial statement dari developer Pokemon Go nanti ya. Sabar. aku pun dok tunggu juga ni. haha sekali kena troll 48 jam . haaihh kecewa ku begini.

Sekian.







Read More

14 July 2016

CARA LETAK WIDGET LABELS BERWARNA DI BLOG !


CARA LETAK WIDGET LABELS BERWARNA DI BLOG ! | Seronok pulak aku main-main dengan widget blog ni. hehe jadi aku nak kongsikan dengan Blogger-bloger sekalian di luar sana mengenai Cara letak widget labels Berwarna di Blog anda. Sebelum ini , aku dah kongsikan dengan korang kepentingan Labels ni kan. jadi meh aku  kongsikan mengenai Cara letak widget labels berwarna di blog.


CARA LETAK WIDGET LABELS BERWARNA DI BLOG !


Step Pertama :

1. Buka Dasboard > layout > Add gadget > Labels .

**kalau korang ada dua widget labels, tengok dekat number 2 dan make sure korang setkan ke 9 labels .

a) 9 selected labels
b)List
c) save .

Step kedua :

1. Dashboard > Template > Edit Html.
2.cari perkataan ini

]]></b:skin>

Kemudian Pastekan kode di bawah ini , di atas kod yang korang search tadi.

#Label2 ul{margin:0;padding:2px 0;list-style-type:none}#Label2 ul li{position:relative;margin:5px 0;border:0;padding:10px}#Label2 ul li:first-child{background:#ff4c54;width:90%}#Label2 ul li:first-child:after{content:"1"}#Label2 ul li:first-child + li{background:#ff764c;width:87%}#Label2 ul li:first-child + li:after{content:"2"}#Label2 ul li:first-child + li + li{background:#ffde4c;width:84%}#Label2 ul li:first-child + li + li:after{content:"3"}#Label2 ul li:first-child + li + li + li{background:#c7f25f;width:81%}#Label2 ul li:first-child + li + li + li:after{content:"4"}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li{background:#33c9f7;width:78%}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li:after{content:"5"}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li +li{background:#7ee3c7;width:75%}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li:after{content:"6"}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li +li{background:#f6993d;width:72%}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li:after{content:"7"}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li +li{background:#f59095;width:69%}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li + li:after{content:"8"}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li + li +li{background:#c7f25f;width:66%}#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li + li + li:after{content:"9"}#Label2 ul li:first-child:after,#Label2 ul li:first-child + li:after,#Label2 ul li:first-child + li + li:after,#Label2 ul li:first-child + li + li + li:after,#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li:after,#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li:after,#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li:after,#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li + li:after,#Label2 ul li:first-child + li + li + li + li + li + li + li + li:after{position:absolute;top:20px;right:-15px;border-radius:50%;background:#353535;width:30px;height:30px;line-height:1em;text-align:center;font-size:28px;color:#fff}#Label2 ul li .item-thumbnail{float:left;border:0;margin-right:10px;background:transparent;padding:0;width:70px;height:70px;}#Label2 ul li a{font-size:12px;color:#444;text-decoration:none}#Label2 ul li a:hover{color:#222;text-decoration:none}

Klik save . selesai .

Mudah jer ni. cumanya step pertama tu penting untuk korang cuba dulu. kalau tak jadi, boleh komen dekat bawah. ohh yaa.. korang punya labels berwarna akan jadi macam dalam blog aku ni. belah kanan korang.

baca juga : Cara letak Labels di Blog .

sekian.

Read More

13 July 2016

PAKAI W10 TAK SAMPAI SEHARI,TUKAR BALIK KE W8 !


Sebab aku tak guna Windows 10 | Bulan lepas , aku di paksa oleh Laptop aku untuk install windows 10 . Mula-mula aku rasa macam tak mau sebabnya laptop aku ni jenis yang mudah kena masalah. haritu install Windows 8.1 pun dah crash bagai dah. aku risau juga Windows 10 ni boleh memberatkan lagi laptop .

Windows 10 problem

Selepas sesi install Windows 10 selesai , maka aku pun cubalah menggunakan Windows 10 . Design dia menarik dan cantik . Lebih kemas berbanding Windows 8 . Cumanya aku tak suka bila guna google chrome untuk search internet. Sebabnya adalah internet jadi slow sangat. Loading pun lama .

Oleh sebab aku ni, jenis kaki internet. aku tak ambil masa yang panjang untuk kekal di Windows 10, maka aku segera tukar ke windows 8 seperti biasa. korang ada masa 30 hari selepas korang instal windows 10 untuk kembali ke windows 8 . Setakat hari ni, aku tak rasa nak instal windows 10 dah sebabnya aku lebih suka windows 8 dan dia lebih mudah untuk digunakan.

Korang rasa Windows 10 ni best ke ? jom komen dekat bawah ni .

sekian.


Read More