30 May 2016

KELEBIHAN MENGGUNAKAN SALAM BROWSER !

Kelebihan Menggunakan Salam Browser I Sejak beberapa hari aku menggunakan salam browser. Aku dapati, ada beberapa kelebihan jika kita menggunakan Salam Browser . Kelebihan ini amat baik untuk pengguna internet tegar macam aku. Antara kelebihan Menggunakan Salam Browser adalah :

baca juga : Cara Install Salam Browser .

KELEBIHAN MENGGUNAKAN SALAM BROWSER !

Kelebihan Menggunakan Salam Browser :

1. Kandungan di tapis.
2. Peringatan/ Hadis Harian sebagai panduan.
3. Data Saver .
4. Sesuai untuk Kanak-Kanak .

Aku selalu cadangkan web salam browser ini untuk ibu ayah yang mempunyai anak-anak yang selalu menggunakan internet. Kita bimbang , di usia yang muda mereka sudah terdedah dengan gambar-gambar yang mendedahkan aurat. bimbang juga emosi mereka terganggu. jadi jika anda menggunakan Salam Browser, sikit sebanyak anda mampu untuk menyekat perkara-perkara sedemikian.

Buat masa ini, ini sahaja yang mampu aku keluarkan untuk korang. semoga bermanfaat,

sekian.

Read More

25 May 2016

CARA MUDAH LETAK TWITTER DI BLOG !

CARA MUDAH LETAK TWITTER DI BLOG ! I Aku rasa, kebanyakkan blogger suka letak account media sosial mereka dekat blog. Satu engagement dengan pembaca setia blog mereka. Antara yang menjadi pilihan adalah Instagram ,Twitter dan Facebook. Jadi aku nak sharekan cara mudah letak twitter di blog . kredit gambar : www.kataubaid.com .

Cara-Cara Letak Twitter di Blog !

1. korang buka twitter korang , dan klik "edit profile " ..


CARA MUDAH LETAK TWITTER DI BLOG !

2.  kemudian klik " widget "

CARA MUDAH LETAK TWITTER DI BLOG !

3. korng akan dpt cm gmbr kt bawah ni..then, klik " create new "

CARA MUDAH LETAK TWITTER DI BLOG !

4. bila kluar cm nih kan.korang adjust2 la sendiri..sbb blog kita lain2 kan..huhu .bila korang adjust nanti akan muncul kat tepi, apa yg korng adjust. better korng buka blog korang tuk adjust..tkot t terbesar sgt ker..or terkecik sgt kerr.. kan..anyway it is up to you allz laa..huhu




5. klik laa "create widget " yg kaler biru tuu..n korng akan dpt code kt bawah tu nnt..so, klik copy.

6. buka blogger > dashboard > layout > add a gadget > edit html

7. paste laa kt edit html tu..

preview , klau dah cntik..klik save..klau tak..adjust balik laa..huhu..senangkan..

PERHATIAN ! : Gambar yang aku tunjuk ini adalah versi lama, kalau versi baru pun sama ja step dia. orait 

selamat mencuba !!


Read More

24 May 2016

TUTORIAL CARA FORMAT LAPTOP DENGAN MUDAH ! TAK PERLU HANTAR KEDAI !

CARA FORMAT LAPTOP I Sebelum ini, laptop aku ada masalah jadi aku pun godek-godek lah google dan mencuba beberapa jalan atau ikhtiar agar laptop aku tidak perlu dihantar kedai. Oleh kerana Format laptop sekarang pun dah harganya RM 50 . jadi aku rasa agak tidak berbaloi untuk di hantar ke kedai. jadi aku keluarkan satu tips dan tutorial untuk korang. aku harap tiada yang tersalah langkah sudah. hehe
cara format laptop

Berikut merupakan cara Format Laptop Dengan Cara yang Mudah !

2 cara untuk format laptop kita.

1. Tekan Alt dan F10 serentak ketika baru on laptop. ** cara ni boleh diguna pakai untuk laptop2 lain.

Kemudian korang ikut arahan yang di berikan ya. aku tak buat ikut cara ni. jadi aku kurang arif sikit. tolong tanya kepada ahlinya ya.

2.  Acer Recovery Management

korang buka windows korang , kemudian search " Acer Recovery Management " kemudian akan keluar satu instruction dan klik yes dan kemudian restore Factory Setting . biarkan laptop korang beberapa JAM untuk restoring. kemudian ikut langkah yang di berikan. mudah je.

** langkah kedua TIDAK berfungsi JIKA  windows korang tak boleh buka. jadi solusinya guna kaedah no 1. simple je kan.

AMARAN :

1. File korang akan hilang semuanya. termasuk application atau software yang korang download.
2. Laptop korang jadi sesuci murni bak embun pagi.
3. Korang kena install balik Microsoft office sendiri, dan chorme sendiri dan juga software2 lain.yang tinggal hanya internet explorer dan juga recycle bin je.
4. Back up , kau masih tercari2 file backup aku. nanti aku update balik ya

Aku harap, entri dapat membantuu korang, kalau ada masalah boleh sahaja korang komen di bawah, aku cuba bantu mana yang patut.

sekian.
Read More

JANGAN BUAT PERKARA INI KALAU KORANG NAK BUAT DUIT DENGAN BLOG !


TIPS BLOGGER I Selalunya bila kita cakap pasal blog, mesti orang yang bukan blogger akan nampak sebagai satu pekerjaan yang boleh mendatangkan duit yang banyak. tetapi mereka tak tahu, bukan semua blogger mampu untuk menjana pendapatan dengan blog-blog mereka . Kalau korang ada niat untuk mendapat duit dari blog korang, aku harap korang tak ulang apa yang aku buat selama beberapa tahun dengan blog aku.

TIPS BLOGGER

Bagi aku ,satu kerugian yang amat besar bila aku meninggalkan ilmu blog ketika aku di awal-awal permulaan menjadi blogger. Perkara yang aku maksudkan adalah ilmu blog . Sebenarnya ilmu blog ini banyak dan korang mudah sangat nak dapat terutamanya dari google sendiri. Ramai blogger yang sudah menulis mengenai pengalaman mereka dengan blog mereka . Apa yang patut buat dan tak patut buat ,sudah di ceritakan.

Cumanya, kita sahaja yang tidak menerokai pengalaman-pengalaman mereka. Satu ketika aku pernah impikan nak dapat duit dari blog, mungkin sekadar lepas duit internet aku bulanan pun jadilah. tetapi akibat terlalu rileks dan terlalu mengabaikan ilmu-ilmu blog, hampir beberapa tahun aku menulis secara membabi buta. tanpa hala tuju dan tanpa pageview. bagaimana blog aku nak hidup ?

sehinggalah aku bertemu dengan kawa-kawan blogger aku dalam #kelabbloggerbenashaari . dari situ baru aku tahu cara yang betul untuk hidupkan blog. PV aku yang dari puluh2 sehari, kini menjadi ratusan sehari. dan ia mungkin ambil masa untuk naik. dan aku akan beri masa sebabnya aku mula serius balik dengan blog sejak tahun lepas. so, masa masih baru.

Yang keduanya, jangan abaikan tips-tips dari otai blogger. Sama ada di blog mereka atau pun di facebook mahupun twitter. sebabnya ilmu itu memang berguna dalam kata lain ia adalah short cut untuk korang dapatkan apa yang korang nak . Praktikkan ilmu mereka, insyaallah bukan setakat follower sahaja korang dapat malah income dan duit sampingan juga korang akan dapat. pendek kata kena amalkan apa yang di pelajari.

Dan yang terakhir adalah Putus asa. jangan lah putus asa walaupun seharian pv rendah. usahalah, rajinkan lah diri kita nak update blog setiap hari . Insyaallah Pv akan naik. bila pv naik kemungkinan untuk korang dapat duit dari blog adalah tinggi.

semoga berjaya dan jangan ulang balik kesalahan aku ini.

sekian.

Read More

23 May 2016

CARA INSTALL SALAM BROWSER !

CARA INSTALL SALAM BROWSER ! I Baru-baru ini sudah di lancarkan satu browser yang di katakan bersifat islamik berbanding google chrome, Internet Explorer, Mozilla dan sebagainya . Browser baru tersebut bernama Salam Browser . Salam Bowser ini merupakan alternatif dan pilihan baru kepada pengguna-pengguna internet di luar sana selain dari Browserbrowser lain .

CARA INSTALL SALAM BROWSER !

Aku Boleh simpulkan browser ini setelah aku sendiri mencubanya . Gambarannya seperti Google Chrome sahaja . cumanya ia mempunyai satu ciri islamik iaitu ada paparan haadis di setiap new tab . Satu kelebihan bagi orang islam , sambil online dapat juga baca hadis .

Cara Install Salam Browser .

1. Download link dari laman web Salam Browser - salambrowser.com
2. Install di computer atau pc anda .
3. Korang dah boleh mulakan carian .
4. Selesai.

CARA INSTALL SALAM BROWSER !

Dibawah ni , ada sedikit info mengenai salam browser. Aku pun dah pernah guna, dan aku suka dengan browser ni . korang boleh cuba selepas korang install Salam browser . Oh yaa, browser ini juga ada data saver yang mana akan mengurangkan penggunaan data internet anda. jadi korang boleh save data kalau guna salam browser ini.


CARA INSTALL SALAM BROWSER !

CARA INSTALL SALAM BROWSER !


CARA INSTALL SALAM BROWSER !

Aku cadangkan korang try dahulu, dan kemudian korang analisa macam mana dan bandingkan dengan browser yang lain. mungkin terlalu awal nak bandingkan. cuma bandingkan perkara simple sahaj aku rasa tk mengapa.

sekian.


 p/s : korang boleh teka tak personality korang dengan soalan ini. jom cuba ! tengok di sini .
Read More

21 May 2016

CARA TOP UP KREDIT HANDPHONE MENGGUNAKAN CIMB CLICK !

CARA TOP UP HANDPHONE DENGAN CIMB CLICK I Selalunya, kalau kita nak top up kredit handphone kita, mesti kita pi kedai dan beli top up. Tetapi kalau korang ada cimb click,korang tak perlu pun pergi kedai untuk beli top up. korang just top up melalui account bank korang. lagi mudah dan cepat. Jom aku kongsikan mengenai Cara top up Handphone menggunakan cimb click.

CARA TOP UP KREDIT HANDPHONE MENGGUNAKAN CIMB CLICK !

CARA TOP UP HANDPHONE MENGGUNAKAN CIMB CLICK !

1. Log In ke Cimb click anda .
2. Bahagian atas , pilih top up .

CARA TOP UP KREDIT HANDPHONE MENGGUNAKAN CIMB CLICK !

3. Pilih syarikat telco kegunaan anda (celcom,hotlink dll )
4. masukkan no telefon anda ( pastikan betul,kalau salah TIDAK BOLEH REFUND )
5. apabila semua di isi dengan betul , klik submit dan kemudia request tac.
6. Isi tac yang korang dapat dan siap.

PERINGATAN : Pastikan wang simpanan anda cukup untuk membayar duit top up tersebut.

BOLEH KE KALAU NAK TOP UP HOTLINK/CELCOM DENGAN CIMB CLICK ?

Boleh, apa sahaja telco yang korang guna ada di cimb click. cumanya sewaktu memilih nama telco tersebut, make sure korang pilih dan click yang berkenaan sahaja. sebab kalau salah hantar tak boleh refund balik tau. dah rugi di situ.

Itu sahaja coretan aku untuk hari ini.

sekian.

Read More

19 May 2016

CARA NAK BUKA GOOGLE INCOGNITO !

Tutorial cara nak buka google incognito . Mungkin ramai yang sudah tahu google incognito ni macam mana dan dah tahu juga cara singkat atau cara mudah untuk membukanya . Jadi tutorial ini tidak sesuai untuk anda yang sudah tahu. ia hanya untuk orang yang baru tahu .

CARA NAK BUKA GOOGLE INCOGNITO !

mudah sahaja, korang buka google chrome seperti biasa dan tekan " ctrl " "shift " dan " N " serentak. dan dia akan keluar google incognito(macam dalam gambar ). dia ada logo lelaki pakai topi di bahagian atas kiri browser anda.

selamat mencuba !
Read More

17 May 2016

YES TAK DA LINE KER ?

YES BERMASALAH I Sejak beberapa hari lepas atau lebih specific minggu lepas, internet Yes yang aku selalu guna agak bermasalah berbanding biasa .Selalu internet nya laju dan boleh streaming youtube sehingga hujung bulan. tetapi sejak minggu lepas dah mula nampak slow  dan loadingpicture di facebook pun lemah dan tidak boleh.
Masalah yes internet

Jadi setelah menghubungi pihak yes , puncanya adalah kerana aku bawa Yes Zoom ke Kuala Lumpur. Katanya Yes Zoom hanya boleh di letakkan di satu kawasan sahaja, jadi bila berubah ia akan menjadi masalah . Berlainan dengan Yes Huddle , dia boleh bawa ke mana-mana sahaja.


Pihak minta 3 hari untuk perbetulkan. kita tengok lah macam mana nanti. hehe tapi line pun dah makin elok dah. cuma ia berguna pada waktu pagi sahaja. bila petang dah jadi slow balik. korang pernah alami masalah yang sama ke ?

jom komen di bawah.

sekian.
Read More

12 May 2016

PANDUAN CHARGE HANDPHONE !

PANDUAN CHARGE HANDPHONE I Sejak dua menjak ni aku perasan banyak kes yang bateri handphone meletup time charge  . betul tak ? jadi aku nak kongsi kan sedikit dengan korang mengenai Panduan Charge Handphone. Mungkin korang dah tahu atau baru tahu. anggap ini sebagai perkongsian sahaja ya.

PANDUAN CHARGE HANDPHONE

PANDUAN CHARGE HANDPHONE .

1.Guna Suis atau plug yang betul .
2. Pastikan kabel masuk ke tempat charge handphone. *elakkan yang longgar atau terlalu ketat .
3. Jangan Guna handphone ketika charge .
4. Elakkan dari over charge . ( sampai 100% , kemudian tutup charge )
5. jauhkan tempat charge dari orang lain.

Insyaallah, kalau korang elakkan perkara di atas ni, insyaallah akan selamat. tetapi malang tidak berbau. kalah terjadi juga itu di luar kawalan kita semua. yang penting kita sudah berhati-hati dalam menjalani kehidupan.

Sekian.


Read More

09 May 2016

Ping Blog dengan Pingler.com !

Tingkatkan Traffic Blog dengan Pingler.com !PINGLER.COM I Korang tahu, salah satu cara nak tingkatkan traffic blog adalah dengan cara ping blog korang di mana-mana search engine. Antara salah satu cara untuk ping blog korang adalah dengan Pingler.com . Caranya mudah sahaja .



  1. Korang masuk ke laman web Pingler.com .
  2. Letakkan nama Url Blog Anda.
  3. Letakkan Keyword Blog anda 
  4. Pilih niche blog anda
  5. dan tulis Verification code.
  6. selesai.


Mudah sahaja. tunggu sampai dia habis ping. baru korang tutup laman web tersebut. korang cuba. mana tahu kot-kot membantu.

Fungsi Ping adalah mempercepatkan blog anda terindex dalam search engine.

Baca juga : Cara Ping Blog dalam google search Engine.

sekian .


Read More

CARA LETAK TEMPLATE BARU DI BLOG ( BUKAN TEMPLATE BLOGGER )


CARA LETAK TEMPLATE BARU DI BLOG ( BUKAN TEMPLATE BLOGGER ) I Untuk new blogger atau blogger baru, korang mesti tercari-cari cara bagaimana nak letak tempalte selain dari template yang di berikan oleh blogger.com . Pertamanya , korang kena download dulu file dari laman web yang bekalkan template blog tersebut .

CARA LETAK TEMPLATE BARU DI BLOG ( BUKAN TEMPLATE BLOGGER )

Contoh file - Download

Lepaas korang download .

1. Buka Dashboard blogger > Template .

2. dekat bahagian atas kanan ada lambang skrew . klik lambang tersebut.

3. Korang download dahulu full template korang yang asal.( kalau korang nak balik ke template asal, boleh guna cara yang sama )

4. Upload file yang korang nak jadikan dia template blog korang.

5. Selesai.

Mudah jer. cumanya, korang kena pandai-pandai edit balik contohnya link facebook korang, twitter korang lepas guna template baru. itu sahja.Tips untuk pilih template, pilih yang SEO friendly dan responsive. lebih mudah dapat traffic blog :)

sekian.


Read More

08 May 2016

BUTTON THANKFUL DI FACEBOOK MENJADI PERHATIAN !

facebook

THANKFUL I Button yang mula wujud sejah hari ini menambah seri facebook sebagai medium utama bagi rakyat Malaysia berkomunikasi .Emoticon tersebut adalah emoticon thankful. Sebelum ini Facebook telah keluarkan button-button baru sebagai ganti atau sebagai penambah bagi button like. Antaranya adalah love, sad dan sebagainya.

Tetapi timbul persoalan. sejauh mana emoticon-emoticon ini menampilkan perbezaan emosi kepada satu-satu status. kadang-kadang status baik, ada yang tekan angry. dan sebagainya. tetapi apa yang aku lihat adalah , orang lebih gemar tekat like berbanding emoticon lain. mungkin untuk kelihatan nutral.

apa pendapat korang setelah menggunakan emoticon-emoticon ini ?

sekian.
Read More

07 May 2016

11 Common File types and Their Meanings !

maksud shortform file dalam computer. I Selalunya klaau korang save picture atau pun korang ada file gambar dalam computer korang akan jumpa dengan 11 kawan baik ini. kadang-kadang tak semua ada, kadang-kadang semua ada. jom tengok maksud shortform file dalam computer.




maksud shortform file dalam computer.
maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.maksud shortform file dalam computer.

Sekarang korang dah faham kan . simple dan mudah. cuma function dia yang berbeza-beza. nanti aku update lain ya pasal function-function tu.

sekian.

kredit gambar Art of Ralph Cifra
Read More

06 May 2016

SABAR KUNCI UTAMA SEORANG BLOGGER !


TIPS BLOGGER I Insyaallah, aku akan terus menerus menulis di blog ini sebagai inspirasi kepada blogger-blogger untuk terus menulis blog. walaupun aku hanya penulis blog picisan sahaja, tetapi aku masih berharap untuk melihat ramai yang menulis terutamanya dalam medium blogger.

TIPS BLOGGER

Kunci utama seorang blogger adalah Sabar. Sabar ini mesti meliputi semua aspek . terutamanya apabila kita menanti pembaca dan viewers . Ramai blogger yang merungut, kenapa blog dia tak ramai viewers berbanding blog lain. kita kena faham dan analisa balik setiap entri dan post yang kita buat. Tengok berapa banyak entri yang kita buat yang bersifat jangka masa yang panjang dan juga berapa banyak entri yang kita buat bersifat jangka pendek .


baca juga : PV dari Tuhan .

Blogger kena banyak buat research dan kaji balik entri kalau korang betul-betul nak masuk dalam bidang blogger. ini yang selalu blogger-blogger terkenal katakan. macam mana aku tahu ? korang boleh baca tulisan-tulisan mereka di blog-blog mereka. Sabar menentu sejauh mana kita dalam dunia blogger.

Aku yakin kalau korang sabar dan atasi kelemahan yang ada di blog, mesti korang akan berjaya dalam penulisan di blog. Banyakkan baca pasal SEO dan juga teknik penulisan yang betul. insyaallah berjaya.

Jangan putus asa dan teruskan menulis.

baca juga : 2 Tips Sampah untuk Tingkatkan Traffic Blog .

Sekian.



Read More

05 May 2016

BUAT DUIT DENGAN POP ADS ! KAYA BLOGGER MACAM NI !

Cara nak daftar Pop Ads - Aku rasa ramai yang sudah tahu mengenai pop ads ini. alaah yang korang bukak laman web pencuri movie atau pun live streaming dan korang akan terklik blog tersebut dan akan keluar satu ads sama ada di new tab atau pun new window. haa, itulah di namakan pop ads.

Cara nak daftar Pop Ads

Bagi blog yang mempunyai traffic yang banyak, pop ads merupakan antara keuntungan yang mampu di jana oleh blogger. Pop ads membayar blogger yang menggunakan pop ads dengan bayaran $ 0.01 untuk setiap klik. Bagi klik yang di anggap Fraud pula tidak di kira oleh pop ads sebabnya aku pernah try dulu dan tidak naik. hehe

Cara nak daftar Pop Ads ?


  1. Korang klik link ini - https://www.popads.net/
  2. tekan sign up
  3. korang isi apa yang di minta .
  4. selesai.


selepas selesai, korang boleh letakkan code pop ads yang korang ada ke blog korang. jangan risau step dia mudah sahaja.

PERINGATAN !

 Mungkin sesetngah pembaca blog tidak gemar untuk masuk ke blog yang ada pop ads atau ads yang di letakkan di screen . terpulang untuk korang cuba atau tidak. Bagi aku tak salah buat eksperiment untuk beberapa minggu mahupun hari. sekdar untuk melihat keberkesanan pop ads di blog.

Kalau ada yang complain di blog, korang boleh sahaja buang iklan tersebut. mudah kaan.

sekian.

Read More

03 May 2016

SUSAHNYA PILIH NAMA BLOG ! NAK BUAT MACAM MANA NI ?


cara pilih nama blog I Selalunya blogger baru mesti mempunyai masalah terutamanya dalam mencari nama blog. Kadang-kadang dah pilih dah nama blog, rasa macam ada yang kurang atau ada yang lebih. hehe sebenarnya ada cara mudah untuk dapatkan nama blog yang berbaloi untuk korang.
cara pilih nama blog

Caranya adalah
1. Make sure ia dua perkataan.
2. Pilih nama sendiri .
3. Pilih yang ada perkataan " Tips, Cara atau tutorial " ** ini untuk seo.

Kalau korang pilih berdasarkan 3 benda yang aku sebutkan itu, mesti korang akan suka dan pembaca blog korang pun akan suka .yang penting ia mudah ingat.

sekian.


Read More