22 April 2016

WAKTU SESUAI UNTUK POST ENTRI !


TUTORIAL BLOG I - Selalunya masalah bagi seorang blogger adalah salah waktu ketika upload Entri atau post. Korang tahu, salah satu punca kurangnya pembaca adalah bila kita upload entri bukan pada waktunya . Antara waktu yang tidak sesuai untuk kita upload entri adlaah ketika waktu petang .

WAKTU SESUAI UNTUK POST ENTRI !

Sebabnya time tersebut , adalah waktu kita balik kerja dan antara waktu kita berehat beriadah dan bersama dengan keluarga. jadi elakkan post waktu ini . Bukan tak boleh, boleh jer upload tapi korang kena usaha lebih sikit untuk promosikan entri korang tersebut.

Ini adalah dari pengalaman aku sendiri bila aku update entri time waktu petang, agak susah nak dapat trafik segera . Terpaksalah waktu malam, waktu yang sesuai untuk upload entri, kita pi share di group-group facebook. lepas tu baru okay balik traffik.

Jadi apa kata kita tahu waktu bila untuk kita upload atau post entri . Lebih mudah dan senang kerja kita untuk upload entri lepas ni.Aku cadangkan tiga waktu untuk korang upload entri yang mujarab !waktu-waktu tersebut adalah :

1. Pagi :

Waktu pagi adalah waktu orang ramai buka facebook dan media sosial yang lain. Lepas subuh akan ada yang tengok TL dan mula mengetahui apa yang berlaku hari tersebut.

2. Tengah hari :

Ketika jam kul 12, orang dah lunch time .jadi mereka akan tengok media sosial mereka sambil makan dan minum .

3. Malam :

Sebelum tidor, waktu malam antara yang sesuai tetapi sampai kul 12 sahaja. sebab lepas jam 12 orang sudah mula tidur kecuali yang pakai internet burung hantu celcom. hahaha depa ni tidok awal, bangun tengah malam.

Setakat ini, inilah waktu yang aku suka publish entri.aku tahu bukan mudah nak ikut semua. pilihlah waktu yang sesuai untuk korang upload entri. semoga bermanfaat.

sekian.



EmoticonEmoticon