28 April 2016

PAKEJ BARU CELCOM MAGIC SIM !

MAGIC RELOAD XPAX I Pakej baru yang diperkenalkan oleh celcom iaitu Magic Reload adalah antara pakej yang di perkenalkan oleh celcom xpax.Sebelum ini celcom memberi pakej magic sim kepada penggunanya termasuk internet burung hantu ( UNLIMITED INTERNET ). 

Bagi pakej Magic Reload juga terdapat internet burung hantu, cumanya korang kena bayar untuk internet burung hantu. Berikut merupakan Pakej Magic Sim terbaru iaitu Magic Reload :

PAKEJ BARU CELCOM MAGIC SIM !

Pakej S :
Daily/ Harian : RM 8 /hari
1 gb data
Unlimited Onnet call ( call tanpa had )

Pakej M
Weekly/Mingguan : RM 18
1gb data
Unlimited Onnet Call ( Call tanpa had )
Unlimited yonder music
Carry Forward unused data ( data tak di gunakan di bawa ke bulan seterusnya )

Pakej  L

Monthly / Bulanan :  RM 38
4Gb data
Unlimited Onnet Call ( Call tanpa had )
Unlimited yonder music
Carry Forward unused data ( data tak di gunakan di bawa ke bulan seterusnya )

Pakej XL
Mothly / Bulanan : RM 48
5 gb data
Unlimited Onnet Call ( Call tanpa had )
Unlimited yonder music
Carry Forward unused data ( data tak di gunakan di bawa ke bulan seterusnya )
30 minit offnett call

Pakej 2xl 
Monthly/Bulanan : RM 68
7GB Data
Unlimited Onnet Call ( Call tanpa had )
Unlimited yonder music
Carry Forward unused data ( data tak di gunakan di bawa ke bulan seterusnya )
60 minit offnett call

Internet Burung Hantu untuk XPAX CELCOM MAGIC RELOAD

RM 5 untuk 10gb data
Rm 2 untuk 2gb data.

Aku rasa pakej baru ini menguntungkan untuk beberapa Aspek . contohnya pertambahan datan 2.5 gb dari sebelum ini iaitu hanya 1.5 gb . Yang tak bestnya adalah internet burung hantu sudah jadi limited.  apa pendapat korang mengenai pakej baru Xpax magic reload ini ?

sekian .

Read More

22 April 2016

WAKTU SESUAI UNTUK POST ENTRI !


TUTORIAL BLOG I - Selalunya masalah bagi seorang blogger adalah salah waktu ketika upload Entri atau post. Korang tahu, salah satu punca kurangnya pembaca adalah bila kita upload entri bukan pada waktunya . Antara waktu yang tidak sesuai untuk kita upload entri adlaah ketika waktu petang .

WAKTU SESUAI UNTUK POST ENTRI !

Sebabnya time tersebut , adalah waktu kita balik kerja dan antara waktu kita berehat beriadah dan bersama dengan keluarga. jadi elakkan post waktu ini . Bukan tak boleh, boleh jer upload tapi korang kena usaha lebih sikit untuk promosikan entri korang tersebut.

Ini adalah dari pengalaman aku sendiri bila aku update entri time waktu petang, agak susah nak dapat trafik segera . Terpaksalah waktu malam, waktu yang sesuai untuk upload entri, kita pi share di group-group facebook. lepas tu baru okay balik traffik.

Jadi apa kata kita tahu waktu bila untuk kita upload atau post entri . Lebih mudah dan senang kerja kita untuk upload entri lepas ni.Aku cadangkan tiga waktu untuk korang upload entri yang mujarab !waktu-waktu tersebut adalah :

1. Pagi :

Waktu pagi adalah waktu orang ramai buka facebook dan media sosial yang lain. Lepas subuh akan ada yang tengok TL dan mula mengetahui apa yang berlaku hari tersebut.

2. Tengah hari :

Ketika jam kul 12, orang dah lunch time .jadi mereka akan tengok media sosial mereka sambil makan dan minum .

3. Malam :

Sebelum tidor, waktu malam antara yang sesuai tetapi sampai kul 12 sahaja. sebab lepas jam 12 orang sudah mula tidur kecuali yang pakai internet burung hantu celcom. hahaha depa ni tidok awal, bangun tengah malam.

Setakat ini, inilah waktu yang aku suka publish entri.aku tahu bukan mudah nak ikut semua. pilihlah waktu yang sesuai untuk korang upload entri. semoga bermanfaat.

sekian.


Read More

21 April 2016

MEANING OF HOSTING?

HOSTING - Today I was reading about Hosting, Domain and Adsense. beginners like me, are liable to study a little bit more right. Hehehe I   want to share with you guys about what is Hosting, Hosting actual meaning.
 MEANING OF HOSTING?

MEANING OF HOSTING?

Hosting is like an area where a building in the wake. while the building was described as the website. we are the ones that have characterized her long or wide, large or small.

If you want your search to Website Hosting topic in google, there are many reasons for hosting that provides this. Among these are net.kl, Server freak and so forth. I've never used their services except for the domain only, even then I take with NetKL.

later if I can review about them, I paste it here so far. :)

Thank you.

Read More

20 April 2016

DEFINITION OF INSURANCE I

WHAT IT MEANS TO INSURANCE I I'm interested to share my reading about insurance. I love to tell you guys about things that easy to understand and not difficult to be digested. well, we began what the insurance first.

DEFINITION OF INSURANCE I

INSURANCE: WHAT IS THE PURPOSE OF THE INSURANCE? !

What Is Insurance?

Meaning : the transfer of insurance / risk management, particularly risk of financial loss from one unit to another unit (an insurance company). If we had an accident or illness, the insurance will pay the cost of the treatment kis.

It was just that we are liable to pay advance in rate (payment primium) set by the insurance company. I saw this insurance system is often adopted by Malaysians, especially in the treatment of status in expensive private hospitals.

What are the advantages of Insurance?

Many advantages we have this insurance, which is provided .terutamanya money when we need when we are sick. In addition to protecting the family finances and also as a retirement fund us.

God willing, I'll update as additional insurance. I do not want to promote insurance, I'm just easy to share definitions and information about it.

Thank you

Read More

3 ELEMEN PENTING DALAM PENULISAN ENTRI !


TIPS MENULIS ENTRI - Masalah utama bagi seorang blogger adalah menulis Entri . Aku pun dulu aku tak pandai tulis entri. sebab tu dulu, aku tak banyak sangat idea nak menulis. Sekarang ni pun aku masih belajar, jadi aku kongsikan dengan korang ya .

tips tulis entri

Entri yang baik sudah pastinya mempunyai beberapa ciri untuk di ikuti . Elakkan Entri yang bersifat satu nada sahaja . seperti entri yang tiada pendahuluan dan tiada penutup .

3 Elemen penting dalam penulisan Entri adalah :

1. Tajuk

Tajuk Entri selalu di tinggalkan blogger, padahal tajuk Entri adalah antara perkara yang dititik beratkan dalam SEO . bagi memudahkan enjin carian google menjejak blog anda .

Cara Buat Tajuk Entri :

TIPS MENULIS ENTRI - Masalah utama bagi seorang blogger .

korang hanya perlu Bold kan dan underline. itu sudah memadai .

2. Perenggan

Benda paling malas bagi aku adalah, perenggan . Bukan penyegan ya. Perenggan ini bertujuan untuk memastikan entri kita kelihatan kemas dan tersusun . Setiap perenggan mewakili satu point yang kita nak ketengahkan . Satu perenggan lebih kurang 3 baris.

Cara nak tulis banyak dalam entri . korang pakai teknik yang cikgu sekolah ajar time dia ajar buat karangan. boleh guna WH Question dan sebagainya. Maklumat juga perlu banyak dan cukup untuk korang olahkan .

3. Penutup

Kalau perasan,entri aku selalu penutupnya hanya lah " sekian ". hahaha seelok-eloknya korang buat satu perenggan sebagai penutup. dan masukkan keyword berdasarkan entri korang itu kedalam perenggan penutup . Google selalu tengok perenggan pertama dan terakhir untuk detect keyword .

Aku harap, entri kali ini mampu membantu korang. Aku tulis ini sebenarnya hasil bacaan aku di blog-blog yang lain. aku pun masih cuba dan terus mencuba. Insyaallah , kita yakin dengan rezeki Allah. akan ada traffik yang masuk . Sebab Traffik kitakan dari Tuhan . :)

sekian.


Read More

19 April 2016

" Async " Code Adsense TAK BOLEH SAVE ! INI JALAN PENYELESAIANNYA !

ADSENSE TUTORIAL I Baru-baru ini aku nak letak kod adsense yang asynchoronous di dalam kod Html blog, tapi aku tak berjaya . jadi aku pun godek-godek lah pak cik google dan aku sempat terjah ke Adsense Help Forum . Dalam Forum tersebut , ada tutorial yang membantu korang untuk letak kode di dalam Kod html di blogspot.
ADSENSE MALAYSIA
Gambar sumber google.com
Caranya mudah sahaja :

1. Copy Code Asynchronous dari Dashboard Adsense ( iklan yang korang nak letak dalam blog )

2 . Pergi ke tempat yang korang nak letak iklan tersebut dan paste kan code tersebut .

3. letak kan perkataan ="async" macam dalam ayat di bawah :

<script async="async" src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

4. korang cuba save. insyaallah boleh .

Link rujukan https://productforums.google.com/forum/#!msg/adsense/OV7lHyiuSAo/szifkGhG4CAJ 

Selesai .

Mudah ja kan , aku ada baca juga yang kalau korang ubah ayat tu, korang tak akan di kenakan apa-apa tindakan dari Adsense .

itu sahaja.

sekian .


Read More

11 April 2016

TIPS MENULIS ENTRI DENGAN GOOGLE TRENDS !

TIPS MENGGUNAKAN GOOGLE TRENDS !GOOGLE TRENDS I Selalu kita mencari idea untuk update entri yang menjadi carian utama di google. Tapi kita tidak tahu macam mana cara untuk mencari carian utama  yang menjadi pilihan terutamanya rakyat Malaysia. Meh aku cerita sikit jer mengenai carian utama di google.


Korang kena google trends ? Google Trend ni umpama aplikasi twitter trending di twitter, cumanya ini adalah senarai trending bagi google.com Korang juga boleh mencari mengikut negara yang korang suka untuk mengetahui apa yang trending di sana.

Inilah kunci untuk anda yang nak update entri yang fresh dan yang ramai cari di google. Korang gunakan keyword yang baik, insyaallah traffic pun banyak .

Google Trends - https://www.google.com/trends/

itu jer mengenai google trend.

sekian.

Pendek gila. haha ini tips untuk korang dapat idea tulis entri ja. :P
Read More

05 April 2016

MAKSUD HOSTING ?


HOSTING - Hari ini bahan bacaan aku berkisar mengenai Hosting, Domain dan Adsense . Budak yang baru belajar macam aku ni, kenalah study lebih sikit kan. baru boleh berjaya .hehehe Aku tertarik nak kongsikan dengan korang mengenai Apa itu Hosting  atau dalam bahasa Mudah , Maksud Hosting yang sebenar .

MAKSUD HOSTING ?

Hosting ini umpama sebuah kawasan yang mana sebuah bangunan di bangunkan . manakala bangunan itu pula di ibaratkan sebagai website kita. kitalah yang mencorakkan dia panjang atau lebar, besar atau kecil .

Kalau korang nak cari Hosting untuk Website korang di google ,sebab ada banyak yang menyediakan khidmat buat hosting ni. antaranya adalah net.kl ,Server freak dan macam-macam lagi. aku tak pernah guna khidmat mereka melainkan untuk domain sahaja, itu pun aku ambil dengan netkl.

nanti kalau aku dapat review mengenai mereka , aku paste kan dekat sini ya. :)

Sekian .
Read More