31 March 2016

TUTORIAL : TOP COMMENTATORS DI BLOG !


TUTORIAL : TOP  COMMENTATOR DI BLOG - Sebelum ini mesti korang pernah tengok di mana-mana blog yang membuat top commentator . ssebabnya untuk menghargai pengomen tegar blog mereka. sekarang anda juga mampu buat macam tu. Macam mana cara untuk buat top commentator di blog ?

TUTORIAL : TOP COMMENTATORS DI BLOG !

Begini caranya .

1. korang daftar dekat link  ini - http://lynk.my/rPI0
2. Isi ruangan kosong seperti dalam gambar bawah ni .* aku ikut jer yang dia bagi ni.

TUTORIAL : TOP COMMENTATORS DI BLOG !

3. Klik add widget .
4. Buka dashboard blog > lay out > add widget/add gadget.
5. Pastekan code yang anda copy . dan selesai.

Kelebihan Top Komentator  :
1. Menghargai pengomen tegar yang mengomen di blog anda.
2. Mengetahui jumlah pengomen yang selalu komen di blog anda.
3. Menarik lebih ramai untuk koemn di blog anda.

Selamat mencuba !

sekian.

Read More

26 March 2016

TUTORIAL : Cara " QUOTE " Ayat dalam entri blog !


TUTORIAL - Nak buat blog bukanlah mudah. ramai mampu buat blog,tapi tak ramai yang betul-betul arif pasal selok belok blog. Ramai sudah blogger yang wujud,tapi berapa ramai yang betul-betul terer bab-bab blog ni kan. aku tak power langsung bab blog ni, sebab tu aku buat Tutorial yang aku belajar, kalau tidak ke laut laa bila lupa. hahaha

Baik, kali ini tutorial untuk newbie lagi. korang tahu nak buat quote ayat macam dekat bawah ni :

TUTORIAL : Cara " QUOTE " Ayat dalam entri blog !

" saya Hensem " 

Kalau tak tahu, korang boleh cuba tutorial ini ya .

1. Buka " Post " entri korang .
2. Dekat bahagian atas post akan ada macam-macam icon. Pilih yang ada bentuk " .


TUTORIAL : Cara " QUOTE " Ayat dalam entri blog !

3. sebelum korang klik tu, korang highlightkan dulu ayat mana yang korang nak Quote kan. kemudian baru klik icon tersebut .
4.Selesai .

Senang je. cuma korang kena pastikan yang dia tak double Quote. kalau tak, tak cantik.

sekian.
Read More

25 March 2016

PV DARI TUHAN !

Cara tingkatkan PV blog - Dah lama aku tulis tajuk ni, tapi ni baru aku buat entri mengenai PV dari Tuhan . Sebenarnya bukan lah aku nak attract orang membaca dengan tajuk yang gempak ni. tetapi aku nak kembalikan blogger ke alam realiti.PV bukanlah satu mainan buat seornang blogger. aku yang newbie ni pun selalu kecundang dalam bab pv. ( PV = Pageview)

Tutorial blog

Realiti di mana seorang blogger tidak mampu mengawal jumlah pembaca dia setiap hari. Siapa antara blogger yang mampu mengawal dan menyuruh orang baca blog dia setiap hari ? kalau suruh memang boleh tetapi nak pastikan dia terjah blog kita itu yang kita tak kuaad .

Sebab itu aku cakap PV dari Tuhan , Iktikad kita sebagai muslim adalah kita hanya usaha dan hasilnya adalah dengan kehendak tuhan yakni Allah. Kalau seharian pv kita kurang dari yang di target, maka kita usaha lagi dan terus berdoa.

Kita tak boleh menyalah takdir jika pv kita menurun dan kita sendiri tak melakukan apa-apa . betul tak ? sebaliknya usaha sahaja dan hasilnya serah kepada tuhan. Allah yang akan kurniakan PV kepada kita bila kita sudah berusaha.

Jadi jangan mudah putus asa bila di uji dengan kekurangan PV. teruskan usaha dan insyaallah rezeki kita ada di mana-mana.

sekian.
Read More

21 March 2016

BLOGGER KENA HORMAT ORANG !

BLOGGER KENA HORMAT ORANG ! - Satu perkara yang perlu dan sentiasa di titik beratkan oleh seorang blogger adalah hormat orang. Hormat boleh di bahagikan kepada beberapa perkara. Antara yang menjadi pilihan aku adalah hormat pendapat orang lain, hormat hak pencari maklumat dan hormat kepada Fakta .

BLOGGER KENA HORMAT ORANG !

Hormat pendapat orang lain .

Ada kala , blogger akan memepertahankan hak mereka. pada masa yang sama , akan ada tulisan-tulisan sinis yang mengukutuk pihak lain. sebagai seorang blogger yang professional, jangan atau elakkan berbuat demikian. matang dalam pernulisan tidak perlu terbawa-bawa dengan emosi yang menggunung negatifnya.

Hormat Hak Pencari Maklumat.

Hormat ini merupakan satu hormat yang bagi aku merupakan perkara penting. Tugas blogger memberi maklumat kepada pencari maklumat. jangan hanya update entri , untuk dapatkan traffic tapi isi kosong. contoh ada blog yang update pasal lagu untuk sesebuah drama, tetapi bila di klik link tersebut asyik berpusing pada satu entri sahaja, pencari maklumat tidak dapat maklumat dari entri tersebut. nampak tak, kita tak tunaikan hak yang sebaiknya .

Hormat kepada fakta

ya, fakta memang tidak mampu di ubah. jangan menggunakan fakta yang salah untuk kepuasan diri dan keutungan diri. tak kemana pun blog korang kalau buat macam tu.

itu sahaja, mungkin entri ini merapu tapi fikirlah dari sudut positif ya, hehehe

sekian.

Read More

20 March 2016

TUTORIAL : CARA LETAK IKLAN DI SIDE BAR BLOG !

Tutorial Blog - Cara Letak Iklan DI SideBar Blog .

TUTORIAL : CARA LETAK IKLAN DI SIDE BAR BLOG !

Side Bar yang aku maksudkan dekat atas ni adalah bahagian kiri atau kanan blog anda . Tutorial ni ringkas sikit nak buat . Aku pun tak berapa nak sihat hari ni, jadi aku tulis yang simple dan mudah yang paling penting membantu blogger baru untuk fama dan menggunakan blog. hehehe

contoh iklan untuk sidebar


Kalau korang nak letak iklan di blog, korang boleh sahaja sign up dekat nuffnang, adsense , innity dan sebagainya. bila korang sudah ada Kode Html untuk iklan tersebut . maka korang boleh letak di dalam blog anda .

Langkah mudahnya adalah :

1. Copy kode html iklan yang korang nak letakkan dalam blog .
2. Dashboard > layout > Add Gadget > HTML dan Java script .
3 Pastekan kod iklan di dalam ruang yang di sediakan . kalau korang nak letak tajuk pun boleh .
4. save dan siap.

Berkaitan posisi iklan pulak, korang boleh drag html korang tu mengikut posisi yang korang nak letak. Tetapi hati-hati , jangan letak iklan yang memanjang ke bawah dekat header blog.nanti tak lawa blog anda .

Seelok-eloknya iklan untuk sidebar adalah di letakkan di side bar. kalau nak letak di bahagian header blog, better cari yang memanjang ke tepi. macam dalam gambar di bawah ini . Selamat Mencuba !

contoh iklan untuk header blog
sekian .
Read More

15 March 2016

JADILAH BLOGGER YANG AMANAH !


TIPS ENTRI BLOGGER - Sebenarnya bukan mudah untuk bergelar seorang blogger. Kerjaya Blogger sebenarnya luas dan teramat luas. untuk berjaya perlu pandai cari peluang . Selain itu, kena banyak bergaul dengan blogger-blogger , kalau tidak kita mungkin mengulangi kesilapan sama yang mereka lalui . Kena kenal asam garam kehidupan seorang blogger supaya kita tidak mudah jatuh bila di uji.

Tutorial blog

Seorang blogger tidak lari dari pada penulisan. setiap penulisan yang di tulis kenalah meliputi beberapa aspek utama iaitu Betul dan sahih . Penyampaian kita melalui penulisan juga perlu beramanah . Tugas seorang blogger membantu orang ramai yang mencari maklumat  di Google dan search enjine yang lain.

Jika kita tidak amanah, bagaimana orang yang baca blog kita akan mempercayai kita. Susah nak tulis benda yang betul-betul benar. Mungkin akan ada penokok tambahan dalam jalan cerita. Contohnya macam dalam facebook , kadang-kadang apa yang kita baca berlaianan dari maksud asal penulisan tersebut. bila jadi macam tu, akan menimbulkan kekeliruan terhadap pembaca.

Sebab itu kalau jadi blogger kena lah rajin buat research dahulu sebelum menulis. Bekalkan sebanyak mungkin sumber kepada pembaca blog anda agar mereka akan mempercayaai apa yang anda tulis. Amanah dalam menyampaikan maklumat kepada pembaca perlu di tunaikan. sebab itu hak mereka yang mencari maklumat.

Semoga, Entri atau artikel yang di keluarkan oleh blog kita dapat membantu orang ramai yang memerlukan. Jangan aniaya orang yer dalam buat entri. hehe 

sekian.
Read More

14 March 2016

CARA LETAK IKLAN ADSENSE DI BAWAH TAJUK ENTRI !


TUTORIAL ADSENSE I Mungkin ramai yang sudah tahu cara ini, cuma perkongsian tambahan untuk yang belum tahu.Posisi iklan adsense yang betul akan merupakan salah satu cara tingkatkan nilai adsense . Tutorial cara letak Iklan Adsense di bawah tajuk Entri .


CARA LETAK IKLAN ADSENSE DI BAWAH TAJUK ENTRI !


TUTORIAL LETAK IKLAN ADSENSE DI BAWAH TAJUK ENTRI :

1. DASHBOARD > TEMPLATE > EDIT HTML
2. Cari Kod di bawah .

<data:post.body/>

3. Pastekan kod Adsense anda di bahagian atas kod ini. { letak sperti tulisan di bawah ini )


<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><div style='float:right;padding:8px;'>Kode adsense</div></b:if>

4. SAVE dan Selesai .

** Kod adsense akan mula nampak selepas satu atau 2 jam .
**kalau ada banyak kode macam dekat atas tu, korang boleh cuba setiap kod yang mana satu.
**ada sesetengah HTML yang ada tulis - " place your ads below title post " korang place bwah kod tu :)

sumber

Bagi yang berminat nak belajar adsense, terutamanya bagi yang baru nak apply dan juga baru kenal apa itu adsense, aku cadang satu panduan untuk korang, Panduan Raja Adsense Revive !, nampak macam Raja manalah kan . sebenarnya panduan ni padu gila. Pengalaman aku guna Panduan ni, memudahkan aku nak apply adsense dan aku dapat tips macam mana na optimumkan adsense.

Yang paling best adalah ada group Fb yang mana kalau korang nak tanya soalan adsense boleh tanya direct , kiranya penulis panduan tak buat korang terawang-awang macam layang-layang, dia ikat korang dan ajar korang sampai berjaya.

berminat atau tidak, korang kena dapatkan satu. Jarang ada panduan adsene dalam bahasa melayu tau !

Dapatkan di sini - Panduan Raja Adsense Revive

Sekian.

Read More

07 March 2016

TUTORIAL CARA LETAK LABEL DEKAT BLOG !



Tutorial  Cara Letak Label dekat Blog - Seperti semua sedia maklum , banyak Kepentingan Label dalam Blogspot . Jadi korang mesti nak tahu macam mana nak letak labels dekat blog kan. Jom aku ajar.

Cara letak Label Dekat Blog !

Cara letak Label Dekat Blog !

1. Dashboard > Layout > add gadget .
2. Cari Item Labels . Korang set up mengikut kehendak korang.
3 . Selesai . Korang boleh letak dekat posisi mana yang korang suka dan mudah untuk pembaca blog korang baca .

Mudah jer , tapi impact dia besar kalau korang letak labels ni dengan betul . selamat mencuba !

sekian.
Read More

06 March 2016

Kepentingan " Label " Pada Blog Anda !


Kepentingan Label Pada Blogspot -

AMARAN : Kalau korang dah Power tak yah baca tau. Ini untuk newbie sahaja . hehe

Kali ini , aku nak bawakan satu perkongsian berdasarkan pengalaman aku guna label dekat blog . Masa aku mula-mula berjinak dengan blog, aku agak malas nak gunakan label sehinggalah aku baca tutorial dari otai-orati blogger yang menggalakkan blogger untuk menggunkan labels.

dekat bawah ni aku kongsikan kepentingan label pada Blogspot !

Kepentingan " Label " Pada Blog Anda !

KEPENTINGAN LABELS PADA BLOGSPOT ! 

1. Pengklasifikasian Entri mengikut Kategori .

Selalu Blogger baru akan mempunyai masalah dalam mengkategorikan entri-entri mereka kepada tajuk-tajuk utama . Contohnya , Isu Semasa, Artis , Sumber dan sebagainya. Jadi pengklasifikasi ini boleh di lakukan dengan menggukan gadget Labels pada blogspot .

2. Mudah Untuk Rujukan Pembaca blog .

Yup, betul tu . Labels ni lebih kepada nak memudahkankan kita atau pembaca membuat rujukan terhadap entri-entri seblum ini mengikut kategori-kategori yang sudah di tetapkan. Dan ini akan menyebabkan pengunjung yang datang ke blog anda akan duduk lama jika terdapat banyak entri dalam Labels tersebut.

Mudahkan. tapi susah nak buat. tambah-tambah orang yang malas macam aku ni. hahaha. korang try dulu buat dekat blog korang. nanti korang akan tahu kepentingan ada label dekat blog . orait fahma kan ?

Korang di alu-alukan untuk share jika entri ini bermanfaat.

sekian .
Read More

04 March 2016

GOOGLE CHROME BERWAJAH BARU !


GOOGLE CHROME BERWAJAH BARU -  Google chrome bukanlah datang secara baru untuk kesluruhannya, cuma ada perubahan sedikit yang aku notice baru-baru ini. tapi aku malas nak update. hahaha sekarang baru aku update.

Jangan risau perubahan ini tak samapi seminggu pun lagi . apa perubahan yang di maksudkan ? cuba korang tengok dekat bahagian gambar bawah ni . tengok arrow kaler merah . Dulu dekat atas kanan ni tak ada icon extension yang korang letak dekat chrome. 

GOOGLE CHROME BERWAJAH BARU !

Sebabnya dia telah di letakkan dalam setting .cuma kali ini chrome letakkannya di luar untuk memudahkan kita rasana untuk tengok berfungsi atau tidak extension yang kita pasang. Google chrome korang macam ni juga ke ?

ce komen sikit. itu jerr.

sekian.

p/s : utk tutorial baru , korang boleh komen dekat mana-mana entri, insyaallah aku cuba penuhi hajat korang :)


Read More

02 March 2016

TUTORIAL CARA LETAK SHOUTBOX DEKAT BLOG !


TUTORIAL CARA LETAK SHOUTBOX DEKAT BLOG .

Insyaallah kali ini aku bawakan sekali lagi siaran langsung.. haha cewah, kemaen ya. baik, aku nak ajar tutorial mudah untuk korang buat . Sebelum in aku ada cerita mengenai kerjaya seorang blogger .Bagaimana susahnya mencari idea, kali ini korang gunakan tutorial ini untuk mencantikkan blog korang . boleh kan.

baik kita mulakan!

TUTORIAL CARA LETAK SHOUTBOX DEKAT BLOG .

1. Daftar dekat sini -  http://lynk.my/ikrP *admin guna shoutbox Busuk.org
2. Adjust width dan Height mengikut size yang sesuai dengan blog korang .

TUTORIAL CARA LETAK SHOUTBOX DEKAT BLOG











3. Buka Dashboard > Layout > add gadget
4. Placekan dekat bahagian yang korang suka .
5/ Selesai .

5 Step Tutorial cara letak ShoutBox ini  memang mudah dan tak complicated. semoga bermanfaat untuk semua . apalagi , korang sharelah tips ni untuk tatapan rakan -rakan blogger korang ya . sharing is caring kan .

sekian .
Read More