26 February 2016

FUNGSI ICON BARU DI FACEBOOK !


ICON BARU DI FACEBOOK - Hari ini aku di kejutkan dengan icon baru di facebook, walaupun rata-rata mengatakan ia sudah seminggu di facebook. tapi aku tengok ramai jer yang baru update hari ini kan. baik antara fungsi baru yang di letakkan di facebook adalah :

FUNGSI ICON BARU DI FACEBOOK


Button like mempunyai pilihan yang banyak . antaranya 

  • like
  • love
  • happy
  • Terkejut
  • sedih
  • Marah .


jadi bila kita suka status orang tu, klik la like dan sebagainya. dan bila kita tak suka boleh buat icon  marah. Mungkin pihak facebook tak menerima permohonan pengguna untuk meletakkan button dislike .tapi dia bagi button angry untuk korang guna.

lepas ni jangalah tersalah guna pulak yer button ni. aku bimbang takut-takut nanti jadi perang dunia pulak. hehe status baik2 tettekan button angry. haha mau gaduh weh. apa pun apa pendapat korang mengenai button baru ini ?

sekian. 

jom follow ig aku dekat bawah ni :)


Read More

23 February 2016

CARA LETAK GAMBAR INSTAGRAM DALAM ENTRI !


CARA LETAK GAMBAR INSTAGRAM DALAM ENTRI I Sebelum ni, aku ada juga cari tutorial nak letak gambar Instagram dalam Entri. tapi tak jumpa dan last-last jumpa juga . aku nak letak gambar instagram dalam entri macam dalam gambar dekat bawah ni. cantik jer tersusun rapi kan.


Rupanya cara dia mudah jer .

1, Buka Account Instagram korang .
2. Pilih gambar yang korang nak . lepas tu klik icon macam dalam bulatan merah tu .

CARA LETAK INSTAGRAM DALAM ENTRI !

4. kemudian embed code > copy .
5. buka dashboard blog > post > Html
6. paste dekat html .
7 selesai !

** nak letak di tengah : tulis perkataan <center> di awal code dan </center> di akhir code .
** nak adjust size : cari " max-width : 658px " -ubah number tu je :)

mudah kan . aku update entri ni bersumberkan : http://rusukiri.blogspot.my/2015/08/letak-video-instagram-di-entri-blog.html

sekian.
Read More

20 February 2016

CARA TINGKATKAN AMOUNT ADSENSE DI BLOG !

CARA TINGKATKAN AMOUNT ADSENSE DI BLOG !

CARA TINGKATKAN AMOUNT ADSENSE - Kali ini aku nak kongsikan sedikit pengalaman aku dengan adsense. aku nak kata ini merupakan cara terbaik untuk tingkatkan amount adsense ,belum tentu . Tetapi hasil dari bacaan aku di blog Hasrul Hassan . Beliau ada menyatakan perkara ini .

cara untuk tingkatkan amount adsense adalah dengan cara menulis entri yang berkualiti . Perkara ini sudah pasti untuk meningkatkan amount adsense dalam blog kita. amount yang aku maksudkan adalah duit korang dalam adsense tu.

aku sendiri dah try and error untuk bab ni, kebanyakkan entri yang bermanfaat dan berkualiti yang aku pernah tulis berjaya meningkatkan amount adsense aku . aku pernah tulis pasal biodata artis dan sebagainya. ia agak kurang membantu dalam meningkatkan amount adsense aku .

jadi tulislah entri yang berkualiti dan panjang-panjang. lagi satu make sure entri korang ada nilai dari segi keyword untuk memudahkan adsense meletakkan iklan mereka di blog. kalau tidak bagaimana dia nak letakkan iklan. sebabnya iklan adsense ini adalah berdasarkana yang kita tulis di blog kita. lebih tepat adalah apa yang kita tulis pada entri kita.

iklan adsense juga berbeza mengikut entri. kalau korang tak percaya . korang boleh try sendiri di blog korang dan tengok hasilnya. huhuhu

sekian.
Read More

18 February 2016

GROUP FACEBOOK UNTUK PING ENTRI !


GROUP FACEBOOK UNTUK PING ENTRI - Seperti sedia maklum , ping entri blog merupakan faktor penting dalam memperoleh pembaca blog .dan salah satu tempat yang paling sesuai untuk mengiklankan blog anda adalah group facebook dan google+ .
GROUP FACEBOOK UNTUK PING ENTRI !

ada banyak group di facebook yang boleh korang join . bagi aku tengok jumlah ahli dalam group tu. kalau ramai makin bagus. posibility untuk orang klik link tu tinggi .baik, korang mesti nak tahu group mana yang sesuai untuk korang join .

Group facebook untuk ping entri .
1. KELAB BLOGGER
2. KELAB BLOGGER BELIA
3.TEAM BLOGGER MALAYSIA *tolong bantu tambah ahli dalam group ni ya !

Bila dah masuk dalam group, kena rajin juga terjah blog-blog kawan kita yang lain. kalau kita harapkan orang lain nak mai blog kita tanpa kita balas balik , memang tak laa. lambat laung orang akan tinggalkan kita sorang-sorang .

semoga  korang dapat traffic blog yang tinggi ! aku juga ya !

sekian .

Read More

17 February 2016

RAHSIA DI SEBALIK KEYWORD DALAM SETIAP ENTRI !


RAHSIA DI SEBALIK KEYWORD - Sebenarnya, aku bukan power sangat bab blog ni. aku lebih kepada nak berkongsi apa yang aku telah buat terhadap blog aku sehingga ia jadi sebegini . Jadi, kali ini aku nak kongsikan berkenaan dengan rahsia di sebalik keyword. kita mulakan dengan

Kepentingan Keyword Dalam Entri .

Keyword merupakan kata kunci yang di gunakan pengguna Enjin pencarian google dan sbagainya untuk mendapatkan maklumat mengenai apa yang mereka mahu. Jika kita menggunakan keyword yang sama dengan apa yang mereka cari maka kita akan memperoleh traffic ke blog kita .

rAHSIA KEYWORD

Cara bagi keyword kena !

aku selalu guna ayat yang aku akan guna bila cari maklumat yang aku nak. Dalam bahasa mudah kalau korang nak cari  " Gol cantik Faiz Subri " . korang akan tulis " Gol cantik Faiz subri " . betul tak ? maka ulang perkataan tu dalam entri korang mengikut kesesuaian ayat entri korang.

Selalnya keyword yang menerjah blog lebih kepada keyword-keyword pendek yang kita guna bila kita cari di google chrome . ambil contoh ke dua korang nak cari berkaitan tudung nelofa . mesti korang akan tulis " tudung nelofa " . dan korang tak akan tulis " tudung nelofa yang dia pakai bla bla bla ". keyword selalunya pendek dan ringkas bergantung kepada satu-satu isu.

selalunya dalam blog aku, keyword ringkas memang kerap menerjah blog . jadi aku perbanyakkan ayat-ayat pendek yang akan menjadi rujukan pengguna google .Mungkin korang masih blur dan kabur. aku cadangkan korang cuba dulu dekat blog korang.
Teknik SEO dekat blog

Cuba banyak kali untuk ketahui perbezaan antara keyword-keyword tersebut. bila dah banyak kali mencuba, baru korang nampak pengguna keyword tu macam mana dan cara nak tackle keyword tu macam mana.

baik, nanti aku ajarkan bagaiman gambar membantu dalam meningkatkan SEO blog anda. nantikan tau :) .

sekia.
Read More

16 February 2016

TUTORIAL - LETAK GAMBAR DALAM ENTRI MENGIKUT POSISI KIRI TENGAH DAN KANAN !



Tutorial blog - Tutorial mudah hari ini untuk blogger . Cara letak gambar sama ada di bahagian kiri ,tengah atau kanan  setiap entri. mudah sangat ni. mari aku ajarkan.
Mira Filzah
gambar sekadar hiasan


cara letak gambar dalam entri mengikut posisi kiri kanan dan tengah

1. buka dashboard > Post .
2. upload gambar.
3. klik pada gambar . akan keluarkota biru pada gambar.
boleh pilih small, medium large
left ,centre, right.
*terpulang dekat korang nak letak bahagian mana.
4. selesai

kalau tidak berhasil, korang pergi dekat bahagian atas post , akan ada line sebelah icon untuk letak number. korang klik dekat situ dan pilih bahagian mana yang korang nak letak gambar tersebut !

mudah sahaja. harap membantu !

sekia.

Read More

14 February 2016

ASAM GARAM DUNIA BLOGGER YANG KORANG KENA TAHU !


BLOGGER PICISAN - Kerjaya seorang blogger telah di iktiraf sebagai antara kerjaya sampingan yang mampu di kejar oleh rakyat Malaysia .Namun siapa yang tahu bertapa peritnya dan bertapa susahnya menjadi seorang blogger ini.

Setiap hari menempuhi hidup dengan penulisan demi penulisan. sampai satu tahap, kita sendiri duduk termanggu. " aku nak tulis apa pulak hari ini " itulah ayat sinonim dalam kalangan blogger. Kalau tak percaya, korang buat blog dan alami sendiri . hehehe

tips penulisan blog

aku nak bagi 3 tips untuk korang yang baru nak buat blog dan mungkin perkongsian kepada blogger yang sudah lama berkecimpung dalam dunia blog ini. :)

Tips untuk blogger baru !

1. Sedia Di maki tanpa sebab .

adakala , entri atau post yang korang buat itu akan mendapat pujian . adakala mendapat makian, bersedia untuk mendapat makian lebih baik dari bersedia mendapat pujian. dia punya kesan tu lain macam sikit berbanding kita dapat pujian.
Tips blogger
Duduk dalam Komuniti blogger mampu menguatkan semangat kita dalam ber blog :)

2. Putus Asa entah berapa kali.

" aku nak berhenti jadi blogger " ayat yang selalu keluar dari mulut blogger. tapi hampeh semua tu tipu jerr.. hahaha sebab sayangkan blog yang sudah banyak kita buat. akhirnya hasrat tersebut terpaksa di padam dan di tinggalkan. sayang weh nak tutup blog yang kita dah berkecimpung bertahun-tahun .

3. Bangun selepas Jatuh.

ya ! ini penting bila tak ada semangat, kita akan rasa jatuh dan malas nak bangun. Malas nak update entri, malas nak cari idea dan semuanya malas sokmo lah .tetapi kita kena cepat bangun semula. dunia blog ni penuh dengan persaingan dan persaingan yang paling penting adalah persaingan nak dapat google page rank . atau entri pertama dalam goolge search.

semoga, tips yang aku kongsi ini dapat membantu korang yang baru nak update dan baru nak buat blog untuk terus bersemangat buat blog. kalau korang nak belajar cara nak buat blog atau nak buat duit dengan blog. korang terjah je blog ini ya.

sekian.

p/s : kalau ada yang nak buat duit dengan blog atau media sosial, korang boleh daftar dekat sini - http://bit.ly/1h84uNB
Read More

11 February 2016

TUTORIAL I CARA LETAK HEADER BLOG ! [ 2016 ]


TUTORIAL LETAK HEADER BLOG ( 2016 )

Baik, hari ini aku akan buat satu tutorial mudah untuk bloggger baru . yang dah lama, kalau ada cara lagi mudah, boleh maklumkan dekat aku ya. huhu.

step 1 .

Buka Dashboard , dan klik ke layout.

Step 2

Klik header



Step 3 
Choose File.



Step 4 
masukkan gambar yang korang nak jadikan header.

Step 5
Selesai !

Simple dan mudah kan. selamat mencuba.

sekian.



Read More

10 February 2016

[ TERKINI ] CARA TAMBAH ACCOUNT INSTAGRAM !

Hallu !

cara tambah Account Instagram !

Nampaknya macam korang dah tahu kan cara nak tambah account instagram kan. tapi aku tetap nak update mengenainya walaupun dah ramai yang update dekat blog-blog depa. baik berikut cara-cara tambah account instagram .
cara tambah account instagram

1. Buka account anda .
2. Pergi ke bahagian setting .
3. Cari item " add account "
4. kemudian korang boleh add account di sana .
5. Selesai.

Kenapa tak ada " add account " dekat instagram ?

itu soalan yang di terima aku baru-baru ini . masalah tersebut mungkin account instagram korang belum update ke pada yang latest version. Jadi " add account " tak muncul dalam account korang. jadi korang hanya perlu update instagram korang .

Instagram tak boleh update, macam mana nak atasi ? 

mudah sahaja, pertama pastikan memeory phone cukup. kemudian korang uninstall instagram sedia ada korang tu. dan install balik. korang akan dapat latest version dari instagram. mudah kan. sebarang persoalan boleh komen di bawah.

sekian.

** maaf aku tk update gambar sebab instagram aku pun tk update lagi. hahaha


Read More

06 February 2016

TUTORIAL I CARA MUDAH SEMAK GOOGLE ADSENSE DI GOOGLE CHROME !


TIPS BLOGGER - Baik kali ini aku kongsikan satu cara mudah untuk korang sentiasa update google Adsense korang tanpa perlu buka web adsense . Korang akan nampak macam gambar di bawah ini.


Ini hanya untuk pengguna Google Chrome sahaja !
Cara-caranya adalah :

1. Buka Google Chrome > Tengok bahagian kanan ada 3 garis.
2. Klik 3 garis tersebut
3. Setting > Extension > Get More Extension > Google Publisher Tool >  Add to Chrome




Nanti korang akan di minta untuk Sign in  Account korang tu. Selepas itu korang boleh tengok dengan klik icon warna biru bersebelahan 3 garis tersebut. mudah je. aku pun sekarang guna benda alah ni lah.malas nak buka banyak-banyak web . hehe

Minta jasa baik korang untuk follow blog ini. sama-sama kita support blog ini ya.

sekian.

korang bagi berapa bintang untuk entri ni ?


Read More

03 February 2016

CARA LETAK AUTO TRANSLATE ENTRI DALAM BLOG


Tajuk - AUTO TRANSLATE ENTRI BLOG

Kalau korang buka blog ini, di bahagian kanan korang akan nampak Google Translate . Betul tak ? baik, tujuan aku letak google translate adalah untuk memudahkan blogger luar negara untuk membaca blog aku. lebih mudah diorang faham sama macam korang.

TRANSLATE  ENTIRE BLOG

korang boleh try test  dulu sebelum korang letak dekat blog korang.

langkah-langkah untuk letakkan google translate dekat blog :

1.Masukkan nama atau URL Blog korang dekat pautan ni dan kemudian ikut step yang di minta. [ PAUTAN ]

2. Lepas siap, buka dashboard > Layout >side bar > edit Html > paste dekat HTML/Javascript

3. Siap.

korang punya blog akan ada translater macam dalam gambar di atas :3

sekian.
Read More

02 February 2016

SOFTWARE | FACEBOOK VIDEO FREE DOWNLOAD ONLINE !


FACEBOOK VIDEO FREE DOWNLOAD ONLINE -

Aku tahu ramai yang nak download video dari facebook tapi tak lepas. Kalau yang pakai Internet Download Manager pun kadang-kadang dia keluar sekali 5 atau 6 link untuk di download. Bila download jadi crash pulak. susah betul kan.


Tapi masalah IDM ni bukan untuk semua video, tetapi just untuk beberapa video di facebook atau youtube. Jadi untuk korang yang nak download video facebook tapi tak lepas korang ikut Step yang aku buat ni ya .


Cara download video facebook


1. Right klik dekat video yang korang nak download.


2.Copy video URL .


3. Buka Laman Web .[ Pautan ]

”download[4]”

4.Letakkan Link kemudian Download.



Semoga bermanfaat dan Selamat Mencuba !


sekian.


Read More