CARA MUDAH BUAT BLOG !


TUTORIAL I Hari ini, media blog berkembang pesat . Kata-kata seorang blogger mampu di jadika rujukan. cumanya aku harap, kita menilai dan selidik dahulu sebelum mempercayai apa yang di katakan oleh blogger.

Hari ni juga, ak nampak pelbagai blog-blog baru yang mula menjengah pasaran blog di dalam negara mahupun luar negara . Semua orang teringin nak jadi blogger. dengar kata , jadi bloggger ni boleh dapat duit  ? itulah yang sering di lontarkan oleh sebahagian orang luar ynag bukan blogger.

bila di lontarkan soalan-soalan macam itu, aku lebih gemar untuk berdiam diri kerana aku tau bukan mudah nak buat duit dengan blog. Makan masa dan juga kena rajin berusaha. tak pa lah, nanti aku ajarkan dekat korang cara macam mana nak buat duit dengan blog.

Memandangkan post ini adalh untuk newbie yang baru nak try buat blog. jadi kitaikut step by step la kan. tak kan kita nak terus ke atas tanpa perlu mendaki dulu. bertul tak ? ok. Medium blog ini ada banyak jenis. Antarnya adalah :

1. Blogger.com
2. Wordpress
3. Tumblr .com

antara 3 medium ini, aku secara personal menggunakan blogger.com . Sebab utama aku guan medium ini adalah keran ia mudah untuk belajar dan mudah untuk sesuaikan diri dengan pembaca blog kita. lagi satu, mudah untuk pembaca blog kita untuk baca kerana laju bila loading ke entri kita.

Pemilihan Nama blog .

Untuk pemilihan nama blog ini, aku cadangkan korang pilih nama yang mempunyai dua suku kata. Contohnya , Kata Ubaid , Ben Ashaari , Hasrul Hassan , Emas Putih dan sebagainya. bukan apa , perkara ini penting untuk memudahkan pembaca blog kita mengingati blog kita.

Pemilihan nama penting ya. jangan abaikan . Dulu, masa mula-mula kau buat blog ini url blog aku : muhammadubaidullahismail.blogspot.com . panjang kan ! hahaha sekarang dah berubah dah menjadi yang pendek . lebih mudah orang ingat dan lebih mudah untuk kita dapat trafik ke blog kita.

Aku rasa , cukup kot sekadar coretan permulaan bagi yang baru nak buat blog. oh yaa. korang sign up dekat blogger.com tu ya. jangan risau, ia percuma. hehe lupa pula kau nak terangkan kat atas tu. semoga berjaya !

sekian . CARA MUDAH BUAT BLOG !

1 comment... add one now

Visitors